Egy alapvető házi fűszersó elkészítése
Egy alapvető házi fűszersóhoz nem lesz szükséged másra, mint három bögrényi friss fűszerre és fél bögre nagy szemű sóra. Először is alaposan mosd át a fűszereket, és távolíts el belőlük minden kemény szárat illetve elszíneződött részt. Ez után hagyd, hogy alaposan megszáradjanak. Helyezd a tiszta fűszereket egy vágódeszkára, majd vizsgáld meg őket még egyszer, hogy ne legyenek köztük kemény szárak.
Ezeket egy éles késsel távolítsd el róluk, hogy ne okozz felesleges károkat a levelekben. Keverd össze a fűszereket és a sót egy tálban. Össze is darálhatod őket, hogy még jobban elkeveredjenek egymással. Ezt megteheted egy késsel vagy egy turmixgéppel is. Turmixolás esetén ügyelj rá, hogy csak rövid szakaszokban turmixold a sót a fűszerekkel: egy durva állagú keverékre van szükséged, nem krémre! Erre kézi keverésnél és aprításnál is figyelj oda, habár így nehezebb túllőni a célon.
Tekintve hogy friss fűszereket használsz, a keverék kissé nedvessé válhat, ahogy aprítás és keverés közben kiengedik magukból a nedveiket. Terítsd szét a fűszeres sót egy tepsin és hagyd, hogy a szabad levegőn száradjon jó néhány órán keresztül. Ha sietni akarsz, akkor a sütőbe is behelyezheted, ahol a legalacsonyabb hőfokon kell majd melegítened egy órán keresztül.
Ha mindez megvan, nincs más dolgod, mint egy befőttesüvegbe vagy más zárható, fertőtlenített tárolóba önteni házi fűszersódat. Ezután helyezd hűtőbe 10 napig – ez lehetővé teszi, hogy az ízek összeérjenek egymással. Ehhez érdemes naponta legalább egyszer alaposan felrázni az üveget, hogy még jobban összekeveredjenek az összetevők. Ezt a rázogatást csak az első 10 napban kell elvégezned.
A házi fűszerső ez után 6 hónapig őrzi meg szavatosságát hűtőben, vagy egy hűvös, sötét kamrában. Remélem, hogy megtetszett nektek a fűszersó készítésének lehetősége, és kipróbáljátok – nem fogtok csalódni benne!