Milyen sókkal érdemes házi fűszersót készíteni?
Bizonyára tudsz róla, hogy a boltban kapható tengeri/asztali són kívül számos egyéb sófajta is létezik, amelyek egyedi ízvilágot kölcsönözhetnek az ételeknek. A legtöbb boltban kapható hétköznapi só továbbá túl apró szemű, ezért nem ideális fűszerek tartósítására. Nézzük, hogy milyen különleges sókat érdemes használni házi fűszersók készítéséhez!
Nagy szemű tengeri só
A nagy szemű tengeri sót fűszerek hozzáadásával finomabb szemekre lehet darálni egy turmixgépben.
Kóser só
A kóser só könnyedén elkeveredik a fűszerekkel, ezért jó választás azoknak, akik még csak most ismerkednek a fűszertartósítás világával.
Himalájai só
A himalájai só színe a rózsaszín és a piros között mozoghat attól függően, hogy milyen ásványi anyagokat tartalmaz. Ez a sófajta remek magnézium-, réz-, kálium- és vasforrás.
Fleur de sel
Franciául „a só virága”, ezt a sófajtát fenntartható módszerekkel állítják elő: a sós vizet a szabad levegőn párologtatják el, alternatív energiaforrások felhasználásával. Az átlagnál nagyobb nedvességtartalma van, és kissé ropogós.
Fán füstölt sók
A fán füstölt sókat kifejezetten a grillezés szerelmesei számára készítették. Jellegzetesen fán füstölt ízük van, de alkalmazható házi fűszersók elkészítéséhez is, ha például szeretsz húsokat és/vagy zöldségeket grillezni.
Mire használd házi fűszeródat
A házi fűszerókat természetesen fogásaid ízesítésére használhatod. Általában akkor érdemes hozzáadni őket az ételekhez, amikor már majdnem teljesen elkészültek. Ügyelj a mértéktartásra – a kevesebb néha több! Egy jól sikerült üveg fűszersó nagyszerű ajándék is lehet. Öntsd egy szép, tiszta (fertőtlenített) tartóba és köss rá egy masnit.
Ne felejtsd el ráírni, hogy mit tartalmaz és hogy meddig használható fel! Habár sokan húsokban és levesekben gondolkodnak, ha házi fűszersókról van szó, valójában bármihez használhatod őket, amiknek szeretnél némi extra ízt kölcsönözni. Most pedig nézzük, hogyan készíthetjük el a házi fűszersót, a következő oldalon ezt is elmondom!