Bizonyára te is előszeretettel ízesíted fogásaidat kedvenc fűszereiddel, és amiket talán saját magadnak termesztesz meg otthonodban vagy a ház körül. De mi a teendő akkor, ha a szükségesnél több fűszer terem, de nem szeretnéd, hogy kárba vesszen? A válasz egyszerű: készíts házi fűszersót! A fűszerek sós tárolása egy meglepően egyszerű, ámde éppen olyan hatékony megoldás azok számára, akik tartósítani szeretnék kedvenc ételízesítőiket, hogy azokat bármikor frissen felhasználhassák a konyhában. Szóval hogy készül a házi fűszersó? Milyen fűszereket érdemes sóval tartósítani? A következőkben minden kérdésre választ kapsz!
Milyen fűszereket és gyógynövényeket használj a házi fűszersóban
Szerencsére a legtöbb kertedben termesztett (vagy termeszthető) fűszer és gyógynövény tökéletes házi fűszersó készítéséhez.
Petrezselyem
A petrezselyem egy könnyed, nyári ízt kölcsönöz a házi fűszersónak. Kiváló például a gremolata elkészítéséhez, egy olasz ételízesítő elkészítéséhez. Nincs más dolgod, mint összekeverni némi sót, petrezselymet, citromhéjat és feldarabolt fokhagymát, majd ezt ízlés szerint rászórni halakra vagy zöldségekre.
Kapor
A kaprot sok háztartásban uborkák tartósítása céljából termesztik, azonban némi sóval elkeverve is sok receptben alkalmazható. Ezen kívül remekül megy citromhéj, édeskömény és zellermag mellé.
Menta
Ha valamitől, akkor a mentától érződik majd igazán frissnek a só. Ez a kombináció remek ízesítő például több féle koktélhoz.
Levendula
A levendula illata és íze mindenkiben a nyár emlékeit eleveníti fel. A levendulás fűszersó kiegészíthető némi mentával (főleg fodormentával) is.
Zsálya
Ha szeretnéd disznóhússal készült fogásaidat még ízletesebbé varázsolni, akkor készíts hozzájuk némi zsályás fűszersót.
Kakukkfű
A kakukkfű kifejezetten azok számára ideális, akik kis helyen kényszerülnek fűszert termeszteni maguknak. Ez a fűszernövény a házon belül elhelyezett növénytartókban és a szabadban kialakított sziklakertekben is eredményesen nevelhető. A kakukkfüves házi fűszersót némi citromhéjjal is kiegészítheted.
Koriander
A koriander nem sokáig marad friss, miután leszüretelik, ezért nagyon is ésszerű ötlet házi fűszersót készíteni belőle. Nagyszerű salsa szószokba és különféle közel-keleti fogásokhoz is ajánlott. Keverd bazsalikommal, metélőhagymával, petrezselyemmel és rozmaringgal egy még teljesebb ízélményért.
Rozmaring
A rozmaring nagyszerűen kombinálható különféle sókkal, különösen ha házi fűszersó-keverékben használják. Ez a fűszernövény érzékeny a hidegre, de sós tartósítással sokkal tovább felhasználható marad. A rozmaringos házi fűszersó-keverékek különösen húsokhoz ideálisak.
Bazsalikom
A bazsalikom egy könnyedén termeszthető egynyári fűszernövény, amit számtalan fogás ízesítésére használnak. Némi só hozzáadásával további ételeket varázsolhatsz vele még ízletesebbé. Remekül passzol kóser sókhoz. Most pedig nézzük, hogyan készíthetjük el a házi fűszersót, a következő oldalon folytatom!