Igen anélkül is van esélyed, hogy friss fűszernövényekhez juss, ha éppenséggel a 8. emeleten laksz vagy csak egy kis teraszod van. Nem kell más hozzá csak egy kis leleményesség,elszántság és némi idő. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.
Fontos szabály, hogy elegendő napfényt kapjanak, ne legyen túl szeles a helyük és lehetőleg ne a legforgalmasabb utca felé nézzenek.
Nézd meg, hogy hogyan fogj hozzá a termesztéshez és mi az az 5 növény amit feltétlenül ültetned kell.
margin-left:18.0pt;"> A borsos menta igen jó fűszer, mely kiváló zamatot ad az ételeknek
margin-left:18.0pt;"> Felhasználása:
margin-left:18.0pt;"> A saláták és az édességek kiváló ízesítője, s aromás ecet is készülhet belőle. A zöld menta vagy valódi fodormenta az édességeken túl gyümölcsök, fagylaltok, köretek és italok alkotóeleme is lehet, mint ízesítő szószok, mártások, likőrök készítéséhez használható
Gyógyhatás:
A borsos mentát bátran alkalmazhatják puffadás és hányinger ellen, s az emésztést is segíti. Epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál is segítségül hívhatjuk, hiszen nyugtató, összehúzó hatása is van.Zöld menta-köhögés, hörghurut, torokfájás ellen kiválóGyerekeknél, főleg csecsemőknél nem szabad mentoltartalmú készítményeket használni! Orrkenőcsökben nehézlégzést, légszomjat okozhat.
Ami szükséges:
1. Ültető edény: virágcserép, balkonláda, vödör, hordó
2. Megfelelő földkeverék: tápanyag és vízraktározó képesség, tőzeg, alulra egy réteg kavics kerüljön utána egy réteg fátyolfólia
3. Ültetés: Lehetőleg palánta, de magról is lehet/kevés földdel takarjuk/
4. Locsolás: Megfelelő módon, ne álljon a víz az edényben
A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből kapjuk.
Felhasználás:
Mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére
Gyógyhatás:
Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják
Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény zöld növényi részekben sok a C-vitamin.
Felhasználás:
Levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka
Gyógyhatás:
Forrázatát gyomorrontás és étvágytalanság esetén alkalmazzák. A felfúvódás és a bélgázképződés kiegészítő kezeléseként szélhajtónak használják. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott
Fűszeres illatú évelő fűszer- és gyógynövényfaj. Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét
Felhasználás:
Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben, salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika,sültekhez: baromfi-, marha- stb.,vadas ételekhez,töltött káposzta
Gyógyhatás:
Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is
Szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű.
Felhasználás:
Levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.
Gyógyhatás:
Étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be
További képek