baromfi
a tenyésztett szárnyas állatokat összefoglaló néven b.-nak nevezik; ezek a tyúk-, a pulyka-, a kacsa-, a lúd-, a páva-, a gyöngytyúk- és a galambfajok. A b. külleme jelentősen különbözik más háziállatfajokétól; a szájszervük csőrré alakult, ami az alsó és felső ajak elszarusodott bőrének felel meg, csontos alappal. A fejen bőrfüggelékek találhatók, amit a tyúkféléknél taréjnak, ül. áll- és füllebenynek neveznek; ezek a kakasokon fejlettebbek. A gyöngyös bőrfüggelékét sisaknak és állebenynek, a pulykáét arc-, áll- és nyaklebenynek nevezik. A törzs formája, izmoltsága fajonként, és azon belül a termelési iránynak megfelelően változik. A láb bőre elszarusodott, pikkelyekkel borított; a víziszárnyasok ujjai között úszóhártya található. Az ujjak közül 3 előreáll, egy hátra. Az utolsó ujjpercen található a karom. A testet a különböző alakú, színű, szerkezetű és nagyságú ->tollakból felépülő tollazat fedi, ami fajonként, fajtánként, ivaronként és testtájéktól függően is változik. A b. testét a tollazat alatt a vékony, puha bőr borítja, amelyben az emlősöktől eltérően sem faggyú-, sem verejtékmirigyek nincsenek. A fartőmirigyek zsírszerű váladéka a toll védelmét szolgálja. A bőr fehér, sárga, palaszürke v. fekete lehet. A b. pigmentszegény bőrének színét a takarmányokban levő természetes és mest. festékanyagokkal befolyásolni lehet. A kifejlett b. tollazatát évente egyszer (május és november között) vedli, majd új tollat növeszt. Vedléskor a tyúkok beszüntetik a tojásrakást, lanyhul az ivari életük. Üzemi viszonyok között az elhúzódó, spontán vedléseket megelőzendő, mest. vedletést alkalmaznak. A b.-t húsáért, tojásáért, tolláért, ritkábban sportcélok miatt tenyésztik. A b. hústermelése nagymértékben függ a fajtól, fajtától, az ivartól, a kortól, továbbá a tartási és takarmányozási viszonyoktól. A tyúk, pulyka és gyöngyös ún. fehér húst, a kacsa és lúd ún. barna húst termel. Má a lédús, porhanyós, finom rostú hús a keresett, ezért egyre fiatalabb egyedek kerülnek vágásra. A b.-fajok húsa táplálóbb, fehérjében dúsabb, zsírja könnyebben emészthető, mint más gazd. állaté. A zsírtermelés fokozására, a májtömeg növelésére a kacsát és a ludat tömik. A tömés a kacsa esetében 2 hétig, a ludaknál 4 hétig tart. A tyúkfélék tolla kevésbé értékes, míg a víziszárnyasok ->tépéskor nyert fehér tolla keresett. A b. trágyája értékes, minden mg. és kertgazd. kultúrában felhasználható. A b. takarmányozásának elve fajonként is eltérő. Általában koncentrált takarmányt, elsősorban abrakot igényelnek. A pulyka, a gyöngyös szívesen fogyasztja a rovarokat, magvakat, a lúd jól értékesíti a legelt füvet. Nagyüzemekben minden b.-fajnak keveréktakarmányokat adnak.
5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon
Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...
Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell
Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...
A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása
A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...
Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...
Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez
A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....
A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor
Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...
Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg
A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...
Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel
A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...
Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint
A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...
Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre
Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...
Föld nélküli amarillisz nevelés: vízben vagy viaszosan is csodás
Az amarillisz (Hippeastrum) az egyik legkedveltebb szobanövény, különösen télen és kora tavasszal, amikor gyönyörű, nagy virágai az otthon díszei lehetnek. Bár hagyományosan...
Fenyőfa vásár kisokos: melyik karácsonyfa fajtát válaszd idén
A fenyőfa vásárok megjelenése hivatalosan is elindítja az ünnepi készülődést, és ilyenkor sokan azon gondolkodnak: idén milyen legyen a fa? Kicsi vagy nagy? Klasszikus lucfenyő,...