A tavasz akkor kezdődik számomra, amikor elkezdem tervezni, előkészíteni és beültetni a kertemet. Csak egy keskeny emelt ágyásnak és néhány konténernek van helye, ezért megfontoltan kell kiválasztanom a növényeket. Nem vagyok ismert a kertészkedési tudásomról; a családom szánalommal tekint a legtöbb növényre, amit hazahozok, tudván, hogy valószínűleg nem tartanak sokáig. Ennek ellenére számos fűszernövényt találtam, amelyeket még én is életben tudok tartani. A fűszernövénykert termesztésének előnyei pedig kecsegtetőek: nem kell sok hely a fejlődésükhöz, könnyedén felhasználhatod őket főzéshez és sokkal jobb ízűek, ha frissen szedik őket. Mutatom, melyikeket ültesd el mindenképp!
1. Rozmaring
Az itt felsorolt fűszernövények közül a rozmaringot javasolnám a szabadba ültetni, ha van helyed. Ez a kiadós aromás növény teljes fás szárú bokorrá nőhet. A rozmaring nagyon ízletes, és jól jöhet a burgonya vagy a csirke felfrissítéséhez. A legfontosabb, hogy az ország legtöbb területén pillanatok alatt növekedhet. Legyél tudatában annak, hogy ha hidegebb tél jön, előfordulhat, hogy a növény nem éli túl azt, hacsak nem helyezed át védett helyre tavaszig.
2. Bazsalikom
Szinte bármilyen ételhez hozzáadhatsz néhány levél friss bazsalikomot, hogy megízleld Olaszország ízét. Bár a pesto az első dolog, ami eszedbe jut, ez a fűszernövény a sós ételektől egészen a desszertekig felhasználható, sőt olyan italban is szuper, mint a bazsalikomos-citromos koktél. A bazsalikom könnyen termeszthető napos helyen, beltéren vagy kint. Több tucat változatban kapható, a klasszikus „Genovese” bazsalikomtól a thai bazsalikomig, és a kompakt „Spicy Globe”-tól a nagylevelű „Italian Mammoth”-ig.
3. Kapor
Új szenvedélyem a fermentálás; kísérleteztem uborkával, sárgarépával, sőt zöldbabbal is. De a jó savanyú zöldségek kulcsa a megfelelő fűszernövények, amelyeket a savanyító folyadékhoz adunk, és a savanyúság legjobb barátja a kapor. Ez a gyönyörű és könnyen termeszthető növény felpörgeti kertedet és az erjedési folyamatot is a fermentálásban. A kapor egynyári növény, ezért minden tavasszal újra kell ültetni; könnyen elveti magát, ha hagyod teljesen kifejlődni a virágfejeket.
4. Menta
Az egyik legváltozatosabb és legsokoldalúbb fűszernövény a menta. Szeretem a mentát pékárukban használni, és frissítő ízt adni az italoknak a teától a koktélokig, mint például a mojito. Sokféle fajta létezik, amelyeket soha nem láthatsz a helyi élelmiszerboltban, mint például az almamenta, a csokoládémenta, a gyömbérmenta és a narancsmenta, amelyeket különösen szórakoztató a kertben termeszteni. Ezt az erőteljes fűszernövényt nagyon könnyű termeszteni, egészen addig a pontig, amikor már kicsúszik a dolog a kezünk alól és szétterjed mindenhol: ezért tartsd konténerben, ha nem akarod, hogy átvegye az uralmat a kertedben.
5. Macskamenta
Bár technikailag a menta családjába tartozik, a macskamente nagyon különbözik a kulináris mentától. És ahelyett, hogy a konyhában használnád, ez a fűszernövény a macskabarátok számára készült. A macskák odavannak a friss levelekért, vagy hozzáadhatod a szárított leveleket házi készítésű macskacsemegékhez, vagy beletömheted a macskajátékba. Ha rendszeresen vásárolsz macskamentát állatkereskedésekből, azonnal észreveszed a különbséget, ha saját magadnak termeszted. Ezt az évelő fűszernövényt termesztheted beltérben vagy kint, de a menta unokatestvéreihez hasonlóan a macskamenta is túlzottan elszaporodhat, ezért a legjobb cserépben tartani.