Szüretelj rendszeresen
Ha a rendszeres begyűjtések során eltávolítod fűszernövényeid darabjait, akkor megakadályozhatod, hogy felmagozzanak (ami végérvényesen elrontja az ízüket). Rendszeresítsd tehát a „nyírásukat”, (még ha épp nincs is szükséged fűszerekre) és ilyen téren se hanyagold el őket.
A szüretelgetések továbbá fűszernövényeid szellőzését is javítják, ami segíthet megelőzni a gombás betegségeket, különösen a forró, párás időben. Ha csak kisebb adagokat főzöl, akkor tartsd frissen begyűjtött fűszereidet egy tál vízben a hűtőben, hogy ne romoljanak meg. Némi előkészülettel előkészítheted terményeidet a fagyasztáshoz is, hogy hosszú ideig tárolhasd őket.
Kezeld a felmagzást
Sok esetben sajnos nem sokat tehetsz a felmagzás ellen, hiszen ez egy természetese folyamat a növények számára, ami a meleg hatására idővel elkerülhetetlenül lezajlik majd. A felmagzás sok növény ízét és textúráját is megváltoztatja, és így már nem lesznek valami ízletesek az emberek számára. A felmagzást tehát sokan kiküszöbölnék, ha tehetnék, azonban vannak esetek, amikor kifejezetten hasznosnak bizonyul ez a folyamat.
A felmagzás során értelemszerűen magok alakulnak ki a növényben, amiket az elszórhat maga körül. Ilyenkor nincs szükség újraültetni fűszernövényeidet, de össze is gyűjtheted a magokat róluk (mielőtt szétpotyognának), hogy máshol ültethess belőlük. A felmagzás során továbbá virágokat is hoz a növény, amik hasznos beporzó rovarokat vonzanak a kertbe. Nem is olyan rossz dolog ez, ugye? Fontos észben tartani tovább, hogy csak azért, mert egy fűszernövény kivirágzott, még nem jelenti azt, hogy az íze is megromlott. A felmagzó spenót például keserű lesz, a rapini pedig fás és nehezen rágható.
Bizonyos fűszernövények már menthetetlenek, ha elkezdenek felmagzani –ilyen például a koriander is. A bazsalikom ezzel szemben még virágzás közben is szüretelhető, mert nem változik meg tőle az íze. A bazsalikom és sok más fűszernövény virágainak lecsípésével további levelesedésre ösztönözheted palántáidat. A metélőhagyma virágai még ehetők is, és semmi hatásuk nincs a növény ízére.
Ha szeretnéd megszakítani vagy lelassítani a felmagzást, akkor megpróbálkozhatsz bevetni néhány módszert. Először is, azonnal távolítsd el a megjelenő virágokat, és folyamatosan, gyakran szüretelj fűszernövényeidről. Tartsd palántáidat hűvösebb helyen, mert a felmagzás a melegtől indul be. Használj talajtakarót, amivel lehűtheted alattuk a talajt.