ftálimid-származék hatóanyagú gombaölő szerek
a csoportba tartozó hatóanyagok zsíroldékonyak, ezért a sejtekbe aránylag könnyen behatolnak és a gombák enzimrendszerének működését akadályozzák. A levelek bőrszövetét azonban vékonyítják, ezzel növelik a növények fogékonyságát az atkafertőzéssel szemben. Méregjelzés nélküli készítmények. Az erjedést gátolják, ezért borszőlőben a szüret előtt legalább 30 nappal lehet utoljára felhasználni. A folpet a szőlőben peronoszpóra, szőlőorbánc, szürkerothadás; a szamócatermesztésben szürkepenész és fehérfoltosság; a zöldségtermesztésben bab-ragyásodás, paradicsom barnarothadása, hagyma-peronoszpóra, salátaperonoszpóra, zeller-levélfoltosodás, káposztafélék gyökérrothadása; a dísznövénytermesztésben levélfoltosság és sziromfoltosság ellen alkalmazható. Az 50%-os permetezőszerből 0,2%-os permetlevet kell készíteni. Forgalomba kerül porozószerként és szuszpenzióként is. A kaptán hatássávja gyakorlatilag megegyezik a folpetével, de kevésbé használják szőlőben, gyakrabban a gyümölcsösök védelmére. Palántadőlés ellen —>talajfertőtlenítő szerként, más hatóanyagokkal kombinálva pedig csávázószerként is alkalmazzák. A kaptafol igen aktív, de gyakran viszketegséget és bőrkiütést okoz; ezért elsősorban kombinációkban (pl. folpettel) használható fel.

Hogyan jutnak el a termelői alapanyagok az éttermekbe?
A magyar mezőgazdaság évtizedek óta világszínvonalú alapanyagokat biztosít a hazai gasztronómiának. De vajon hogyan kerül a gondosan nevelt kacsa, a prémium minőségű borjú...

Megújuló energia a mezőgazdaságban: Melyik megoldás éri meg a legjobban?
A mezőgazdaság energiaigénye folyamatosan nő, miközben az üzemanyag- és villamosenergia-költségek is egyre nagyobb terhet rónak a gazdálkodókra. A megújuló energiaforrások...

5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon
Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell
Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása
A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez
A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor
Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg
A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel
A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint
A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...

Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre
Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...