Egy óvatos mozdulattal a kezedben kell, hogy maradjanak, ha készen állnak a betakarításra. Továbbá, ha rendszeresen metszed a paradicsomjaidat, akkor jó eséllyel minden palántán egy időben érnek majd be a termések. Néhány palánta, és persze a különböző paradicsomfajták érési ideje eltér majd egymástól, de elég csupán néhány gyümölcsöt megpróbálni leszedni róluk, hogy kiderítsd, lehet-e már szüretelni az azonos fajtájúakat, vagy nem.
Ez szintén egy olyan technika, amit nem csak a színtévesztők vagy a látássérültek használhatnak, hiszen nem vizuális jelekre támaszkodik. Ráadásul a legtöbb gyümölcstermő növény hasonlóan viselkedik – ha könnyedén megadják magukat a termések, akkor megérettek!
Bónusz tipp - Íz- és illat teszt
Ha van valami, amiről színtévesztőként is megállapíthatod, hogy érettek-e paradicsomaid, vagy sem, akkor az az íz-, illetve az illat teszt. Néhány paradicsomfajtának vastagabb héja van, és kevesebb benne a víz, szóval nehezebb lehet tapogatással megkülönböztetni egymástól az érett és éretlen szemeket. A legmegbízhatóbb módszer ilyenkor megkóstolni őket. Az érett paradicsomoknak határozott paradicsomillata van.
Ezt nem igazán lehet másképpen megfogalmazni – aki érezte már, az tudja, hogy milyen. Ha azonban egy paradicsomnak nincs illata, vagy legalább is nem hasonlít egy érett paradicsoméra, akkor bizony valószínűleg éretlen. Ez az a jellegzetesen "zöld” illat, ami az éretlen termésekre jellemző, és a növények szárain is érezhető (még ha színt nem is tudsz asszociálni hozzá).
Az éretlen paradicsomoknak továbbá, természetesen, nem nagyon van ízük, míg az érettek, nos…paradicsomízűek. Ha tehát az előző tesztmódszerek egyike sem hozott határozott eredményeket, akkor nem maradt más hátra, mint belekóstolni paradicsomaidba. Ez után látni fogod, hogy a fenti szempontok szerint melyek hasonlítanak az érett vagy éretlen szemre, amit kipróbáltál.
Szeretnél több hasonló cikket olvasni?