Érett-e már a paradicsom? - Textúra
Ha lehetőséged adódik, fogj az egyik kezedben egy éretlen szem paradicsomot, a másikban pedig egy érettet (természetesen ugyan abból a fajtából). Érezni fogod, hogy más a tapintásuk. Az éretlen paradicsom nagyon feszesnek, keménynek érződik majd, míg az érett valamivel puhább lesz, amikor óvatosan megnyomkodod. Légy gyengéd, hiszen nem az a cél, hogy összenyomd őket – csupán érezd a különbséget a kettő között.
Mint fentebb olvashattad, az érett paradicsomokban sokkal több a víz, és ez általában az indák lehajlásán is meglátszik. Ez a súlykülönbség nem feltétlenül érződik annyira a kézben, de a plusz víztartalom miatt az érett paradicsomok mégis teltebbeknek érződnek majd. Az érett paradicsomok héja továbbá jelentősen megvékonyodik az éretlenekhez képest.
Az éretlen paradicsomok héja vastagnak és keménynek érződik, mintha egy védőburok lenne a termés körül. Az érett paradicsomokat sokkal könnyebb felvágni, mert vékony héjuk van. Érdemes közelről is megvizsgálni a paradicsomok héját. Az éretlen paradicsomok héja matt, és nem igazán veri vissza a fényt.
Még maga a textúra is durvább lehet. Az érett paradicsomok héja fénylik, és már-már nedvesnek tűnhet, a fényviszonyoktól függően. Mindezt akkor is alkalmazhatod, ha nem vagy színtévesztő, csak szeretnél megbizonyosodni a paradicsomok érettségéről – például ha válogatod őket, vagy éppen sötétebb fényviszonyok között szüretelsz.
Érett-e már a paradicsom? - A szüretelés
Bizonyára észrevetted már, hogy egyes paradicsomok egy apró mozdulat után is a kezedben maradnak, mikor hozzájuk érsz a palántán, míg mások határozott ráncigálásra adják csak meg magukat. Bármilyen színű paradicsomokat is termesztesz, és függetlenül attól, hogy látod-e ezeket a színeket, biztos lehetsz benne, hogy megérettek, ha különösebb erőfeszítés nélkül le tudod húzni őket az indákról. Persze ne járd körbe minden palántádat, és rángasd meg az összes paradicsomot rajtuk csak azért, hogy ellenőrizd az érettségüket.