Évekkel ezelőtt új kertészként emlékszem, hogy többen mondták nekem, hogy a paradicsom ültetése előtt tegyek Epsom sót a talajba. Arra is emlékszem, hogy hallottam arról, hogy csodaszer a rettegett virágvégrothadás ellen. De vajon valóban hatékony-e az Epsom-só a paradicsom virágzásának elősegítésében? Lássuk!
Az Epsom-só kijavítja a sárguló leveleket
Mindig borzalmas érzés, ha nagyra értékelt paradicsomnövényeinket bajban látjuk. Amikor a korábban egészséges paradicsom sárgulni kezd, pánikba eshetünk. Számos oka lehet annak, hogy a paradicsom levelei sárgulnak – túl- vagy alulöntözés, transzplantációs sokk, talajtömörödés, tápanyaghiány, kártevők vagy betegségek –,de a legtöbb viszonylag jóindulatú és könnyen javítható.
Ebben az esetben, amikor a levelek sárgulása a magnéziumhiány következménye, a levelek nagyon specifikus sárgulását észleljük. A levél erezete zöld marad, míg a többi világos sárga árnyalatúvá válik. Ez a foltos megjelenés árulkodó jele annak, hogy a paradicsomnövény nem képes megfelelően klorofillt termelni és nagy szüksége van magnéziumra.
Amint azt a közelmúltban megtudtuk, a magnézium az Epsom-só fő összetevője, és alkalmazása gyorsan leküzdheti a magnéziumhiányt, és elősegítheti a paradicsom gyors felépülését. Ebben az esetben a legjobb módja a kijuttatásnak levélpermet formájában, vagyis közvetlenül a leveleket permetezzük be vele. Keverj el egy evőkanállal egy liter meleg vízben (hogy segítsd a só feloldódását), és bőségesen permetezd be a leveleket és a szárat. Miután az egész növényt befújtuk, megöntözheted a talajt a maradékkal. A legjobb idő a permetezésre a reggel, így a leveleknek van idejük megszáradni és felszívni a permetet, mielőtt a nap égési sérülést okozna.
Az Epsom-só javítja a paradicsom ízét
Az íz nagyon fontos szempont a paradicsom termesztése során. Ha vizes, íztelen paradicsomra vágysz, vedd meg a boltból! A mikroelemek szilárd keveréke, beleértve a magnéziumot és a ként, nagy szerepet játszik mind a növény általános egészségi állapotában, mind a paradicsom ízében. A megfelelő és következetes műtrágyázás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a paradicsom nagy, lédús és ízes legyen. A levélpermetezés nagyszerű módja a mikroelemek felszívódásának fokozásának a paradicsomban.
Az ideális megoldás a karbantartáshoz egy evőkanál Epsom-só/30 cm növény. Oszd fel ezt heti két öntözésre, és a paradicsomnövényedben minden mikrotápanyag könnyen elérhető lesz. A szüret idején a környék legfinomabb paradicsoma a tiéd lesz!
Az Epsom-só javítja a tápanyagfelvételt a paradicsomban
A tápanyagok és mikroelemek egyensúlya kritikus fontosságú a paradicsomnövények egészsége, növekedése és gyümölcstermesztése szempontjából. A paradicsom legjobb műtrágyái olyan makrotápanyagokat tartalmaznak, mint a nitrogén, foszfor és kálium, valamint olyan mikroelemek, mint a magnézium, kalcium, kén és cink.
Íme egy kis csalólap a paradicsomnak szükséges makrókról:
• Nitrogén. Elősegíti a lombozat növekedését. A túl sok nagyon bokros növényekhez vezet, kevés vagy teljesen gyümölcs nélküli lesz.
• Foszfor. Kulcsfontosságú a gyökerek és a gyümölcs növekedéséhez és fejlődéséhez. Nagyon fontos mind a növekedés kezdeti szakaszában, mind a termés utolsó szakaszában.
• Kálium. Segíti a növény gyors növekedését, virág- és gyümölcstermesztést. Szintén fontos a hatékony fotoszintézis és bizonyos paradicsombetegségek toleranciája szempontjából.
A mikrotápanyagokra, például a magnéziumra és a kénre nagyon kis mennyiségben van szükség, de ezek hiányában a paradicsom stresszessé válhat. Ez gátolhatja azoknak a makrotápanyagoknak a felszívódását, amelyek kritikusak a lombozat növekedéséhez, az erős gyökérfejlődéshez és a gyümölcstermeléshez.