Az édesburgonya jótékony hatásai
Az édesburgonya gyökere gazdag szénhidrátban, béta-karotinban, C-vitaminban, emellett van még benne B1-, B2-, B6-, és E-vitamin, ráadásul a többi zöldséghez képest sok fehérje található benne, aminek összetétele hasonlít a tojáséhoz. Érdemes még tudni azt is, hogy rengeteg értékes ásványi anyagot tartalmaz: cinket, foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot, mangánt, nátriumot, szelént, rezet, illetve vasat.
Egy perui kutatóközpont, a Limában működő Nemzetközi Burgonyaközpont egyik szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy az édesburgonyának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van. Csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát, csökkenti a gyomorrák kialakulásának esélyét. Ráadásul a benne található antioxidánsok, vitaminok és proteinek segítenek abban, hogy megőrizzük fiatalságunkat.
Ezt hagytam a végére, de nagyon fontos: a fogyókúrázók is beilleszthetik étrendjükbe, mivel energiatartalma 100 grammban 117 kalória, ráadásul még cukorbetegek is fogyaszthatják. Felhasználhatjuk köretnek, süthetjük, főzhetjük, grillezhetjük, de még édessüteményt is készíthetünk belőle! Fogyaszthatjuk az édesburgonya levelét is, mégpedig salátaként.