A csipkebogyó felhasználása - tudj meg mindent erről a különleges növényről

Őseink csodaszerei – A csipkebogyó termesztése és felhasználása

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
Csipkebogyó – Minden, amit tudni érdemes a csipkebogyóról

Csipkebogyóbor készítése

A hozzávalók: kettő kiló friss csipkebogyóhoz három és fél liter víz és másfél kiló cukor kell, majd borszirupot főzünk és ráöntjük a bogyóra. Persze előtte a két oldalát megvágjuk, nehogy keserű legyen, de ha van tavalyi, öreg bogyónk, akkor abból csak egy kiló gyümölcs kell.

Az érlelése körülbelül hat-nyolc hét, azaz amíg a bogyó le nem száll az üvegnek a fenekére. Ezt háromszor lehet felhasználni, úgyhogy szépen lesz belőle 12-13 liter. Nehéz munka: az embert összeszurkálja a csipkebogyó, hogyha nem tüskementes. Megszedni nagyon nehéz, ezért ha véletlenül ráakad az ember, hogy a piacon valaki árulja, érdemes megvenni akármilyen drága is.

hirdetes

A csipkebogyó tárolása

Hosszabb idejű tárolásra valamilyen módon tartósítani kell. A legegyszerűbb megoldásnak a szárítás kínálkozik. A megmosott bogyókat hosszában félbe vágjuk és tepsiben 1-2 ujjnyi vastagon elterítve, sütőben vagy a fűtőtesten állandó forgatás mellett szárítjuk. A C-vitamin magas hő hatására elbomlik, ezért a szárítási hőmérséklet 40 foknál nem lehet magasabb. A szárított csipkehúst száraz, levegős helyen, legfeljebb egy évig tárolhatjuk.

A teát, szintén a C-vitamin védelme érdekében úgy készítsük, hogy a felforralt és néhány percig hűtött vízben 1-2 órán át áztatjuk a bogyókat. A legfinomabb teát friss csipkehúsból nyerjük, ilyenkor 20 perces áztatás is elegendő. A vadrózsa tűzpiros terméséből finom lekvár is készíthető: a megtisztított, kimagozott csipkehúst annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi.

Azután literenként fél kilogramm cukrot adunk hozzá és sűrűsödésig főzzük. ĺzletes csemege főleg vadhúsok mellé a csipkelekvárból készített szósz is, amelyet vörösbor és citromlé hozzáadásával készítünk. Remélem, hogy sokaknak fog örömet okozni a csipkebogyó ezután is, én nagyon szeretem minden formában! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-23

Citromfa betegségek és kártevők: ezekre figyelj beltéren

A citromfa betegségek és kártevők nemcsak a növény egészségét, hanem a gyümölcstermést is veszélyeztethetik. Fedezd fel, hogyan védd meg kedvenc citrusodat.

2024-11-22

Balkon növények teleltetése: tippek a sikeres téli gondozáshoz

A balkon növények teleltetése egy egyszerű, mégis kulcsfontosságú lépés annak érdekében, hogy növényeid átvészeljék a hideg hónapokat. Nézzük meg hogyan!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-11-21

A legszebb fagytűrő évelő virágok: így gondozd őket télen

Ismerd meg a legszebb fagytűrő évelő virágokat, és tanuld meg, hogyan gondozd őket, hogy egész télen gyönyörködhess bennük! Varázsolj színt és életet kertedbe.

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

makroerg vegyületek (nagy energiájú vegyületek)

az élő szervezetek nagy energiájú (makroerg) P-O v. P-N kötéseket tartalmazó vegyületei. A... Tovább

75/2006. (X. 19.) FVM rendelet

az anyajuhtartás "de minimis" támogatásáról. Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997.... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia