Nagymamámtól azt tanultam, hogy a természet kincseit tartósítani kell! Szinte hallom, ahogyan mondogatta, hogy „igen most annyira sok van, hogy nem is tudunk vele mit csinálni, de el kell rakni télire, hogy akkor is legyen valami vitaminforrás, amikor a legnagyobb szükség van rá”. Ezért kell mindig mindent tartósítani, és igen még a citromot is lehet, hiszen bizonyos módszerekkel hónapokig is eláll. Ha te is túlvásároltad magad, akkor egyszerűen csak alkalmazd ezt a citromtartósító eljárást!
Hogy áll el sokáig a citrom?
Te is rengeteg citromot dobtál már ki, amiért fáj is a szíved? Jól tudod, hogy a citrom igazi C-vitamin bomba ez az élénk sárga színű citrusféle? Sajnos köszönhetően annak, hogy a citrusfélék tele vannak vízzel, ha egy-két héten belül nem használják fel őket, hajlamosak kiszáradni és a héjuk megfakul, de megfelelő odafigyeléssel az eltarthatóságuk növelhető. Segít, ha a hűtőben tároljuk a citromot, nem pedig szobahőmérsékleten, méghozzá úgy, hogy ne nyomódjanak meg. Ha egészben tartsuk, akkor tartósabb, felvágva érdemes folpackba csomagolni, és hűtűbe tenni, mert így jobban őrzi a nedvességtartamát. Fagyasztani felvágva érdemes, később italok ízesítésére használható. Jó hír, hogy a kifacsart citrom levét is lehet tartósítani, 3-4 napig az is eláll hűtűben, és ha igazi jeges limonádét szeretnél, akkor jégkocka tartóba is töltheted! De ezen kívül is van pár módszer a citrom tartósítására, amikkel, sokkal tovább eltartható ez az igazi kincsnek számító déli gyümölcs.
Hogyan tartósítható a citrom?
Citrom tartósítása kandírozással
A kandírozott citrom leginkább a szárított citromhoz hasonlít, de kicsit más ez a technika azért, hiszen itt cukorral való bevonásról van szó. A cukorral bevont citromkarikák önmagukban is finomak, de sütemények tetején is nagyon jól mutatnak.
Citrom tartósítása mézben
Nagymamám szerint a legjobb orvosság télen a citrom és a méz kombinációja. Ugye ti is szeretitek a citromos teát? Tegyetek a mézbe néhány citromszeletet, ezzel nemcsak a citromot tartósítjátok, hanem a mézet is ízesítitek! Teába tökéletes!
Citrom tartósítása- citromlé készítése
A citromból egyébként lekvár, citromkrém, vagy házi citromlé is készülhet. Tehát ugyanolyan sokoldalúan felhasználható, mint más gyümölcs. A házi citromlé sokáig eláll, tehát ha szereted a citromos teát, de nem akarsz mindig frissen facsarni, akkor ezt ajánljuk. Elkészítése nem bonyolult: 5 citromból körülbelül fél liter citromlé lesz, de persze ez függ a méretektől is. Először is ki kell facsarni a citrom levét, majd leszűrni azt, ezután pedig felforralni a levet, és egy befőttesüvegbe tölteni. A befőttesüveget 5 percig kell vízfürdőben állni, hagyni, és kész is a házi citromlé, és a citrom tartósítása is meg van oldva.