Citromlekvár készítése
Szükségünk lesz négy kilogramm biocitromra, 80 dekagramm cukorra, két teáskanál pektinra, és 1-1,2 liter vízre. Szerencsére nem olyan bonyolult a lekvár elkészítése, mint ahogyan azt sokan gondolják. Először is mossuk meg jó alaposan a citromokat langyos vízben – ne hámozzuk meg!
A mosás után vágjuk fel mindet négyfelé, szedjük ki az összes magot, majd szeleteljük fel vékonyan, a héjával együtt. Vegyünk elő egy lábast, és tegyük bele a felszeletelt citromokat, majd öntsük rá vizet, és kezdjük el közepesen lángon főzni. 15-20 perc főzés után adjuk hozzá a pektinnel elkevert cukrot, és forraljuk tovább 3-4 percig. Addig vegyük elő a befőttes üvegeket, tisztogassuk meg mindent, majd a még forrásban lévő lekvárt töltsük az üvegekbe, és rögtön zárjuk is le, majd fordítsuk fejre 5-10 percig (ezzel tudjuk elérni, hogy ne kelljen tartósítószer az eltevéshez). Készen is vagyunk!
Narancslekvár készítése
Szükségünk lesz 4 kilogramm bio narancsra, két darab citromra, 40 dekagramm cukorra, két liter narancslére, két teáskanál pektinre, illetve 5-6 szem szegfűszegre. A hozzávalókból is látszik, hogy kicsit más, mint a citromlekvár, de nem kell megijedni most sem! Itt is a mosással kezdünk, az összes narancsot mossuk meg jó alaposan langyos vízben, majd vágjuk négyfelé, ha találunk benne magot, azt szedjük ki, majd szeleteljük meg vékonyan, a héjával együtt!
Jöhet a lábas, tegyük bele a felszeletelt narancsokat, öntsük fel a narancslével, tegyük bele a szegfűszeget, és kezdjük el főzni. 15-20perc főzés után adjuk hozzá a pektinnel elkevert cukrot, illetve facsarjuk bele a citrom levét. Ezután forraljuk még 3-4 percig, közben vegyük elő a befőttes üvegeket, és tisztogassuk meg mindet, majd a még forrásban lévő lekvárt töltsük az üvegekbe, és rögtön zárjuk is le, majd fordítsuk fejre 5-10 percig, hogy ne kelljen tartósítószert használnunk. Meg is vagyunk, ugye, hogy nem annyira bonyolult? Sok sikert mindenkinek, remélem, hogy ízleni fog nektek!