A chili paprikának minden konyhában ott a helye. Nem csak csípős, izgalmas ízt kölcsönöznek az ételeknek, de hihetetlenül egészségesek és táplálók is, pozitív hatásuk (nem csak csípésük) pedig külsőleg és belsőleg is érezhető.
A csípős ízükről híres chiliket első sorban gasztronómiai célokra használják, általában fűszer formájában. Legnépszerűbb fajtái közé tartoznak a habanero, a jalapeno, a cayenne, és a serrano. Először Közép- és Dél-Amerika földművesei tenyésztették ki őket évezredekkel ezelőtt, ma már azonban az egész világon elterjedtek és szinte mindenhol találkozhatsz chilifarmokkal.
De mitől olyan egészségesek a chilik? Az ilyen paprikák egy kapszaicin elnevezésű növényi összetevőt tartalmaznak, ami egyben csípős ízükért is felelős. Ez az összetevő a magvakban és a paprikák belső, fehér rétegében található meg legnagyobb mennyiségben – minél több kapszaicin van egy paprikában, annál csípősebb.
Mire jó a kapszaicin?
- A kapszaicin ironikus módon nagyon hatékony fájdalomcsillapító, azonban sokak szerint a fogyásban is képes segíteni, mert csökkenti a kalóriabevitelt, és a zsírszövetek méretét is.
- Antioxidáns hatásának köszönhetően segít felvenni a küzdelmet a gyulladások ellen, amik számos betegség forrásai lehetnek.
- Besegít az immunrendszernek is – a chili paprikákban rengeteg béta-karotin található, amik bizonyítottan támogatják a szervezet önvédelmi rendszerét. A chili paprikák C-vitamintartalma sem elhanyagolandó.
- A kapszaicin továbbá segít a szívbetegség, és más szívvel kapcsolatos problémák megelőzésében. Ez annak köszönhető, hogy csökkenti az általános koleszterinszintet, a trigliceridek számát, és a vérlemezkék sűrűsödését.
- A vércukorszint kezeléséhez is hozzájárul – a chilik rendszeres fogyasztása bizonyítottan képes csökkenteni a vér inzulintartalmát.
- Az dugulás és az arcüreggyulladás kezelésére is használható – a kapszaicin rendkívül hatékony az orrdugulás enyhítésében, ugyani könnyedén oldja a lerakódó váladékot. Baktériumölő hatásának köszönhetően a krónikus arcüreg-fertőzéseket is segít megelőzni.
Most pedig nézzük, hogyan termeszthetünk otthon chili paprikát, a következő oldalon folytatom!