juh (Ovis aries)
a szarvasmarha-félék családjának, juhalakúak (Ovinae) alcsaládjába tartozik; egyik legrégibb és legelterjedtebb háziállatunk. A vadjuhtól (arkal, argali,) származik. A pusztai vadjuhot, turkesztáni Anau kutúrrétegeinek tanúsága szerint, az ember kb. 10000 évvel ezelőtt háziasította. Tk. a vadjuh háziasításával kezdődött az emberi gazdálkodás történetében az állattenyésztési tevékenység. Az ősök különbözősége, az eltérő háziasítási helyek és időjárási körülmények, a korai fajtakeveredések és a későbbi céltudatos keresztezések (tenyésztési eljárások), a külső beavatkozástól függetlenül létrejött változások, valamint a különböző megfontolásokon alapuló szelekció együttes hatására a juh-fajták százai alakultak ki, ill. jönnek létre. Legjelentősebb a merinó fajtacsoport, amelynek kialakulási helyéül a mai Irán vidékét, Perzsiát jelölik meg. Innen jutott el a görögökhöz, majd Itálián és Gallián keresztül a Pireneusi-félszigetre; a 18. sz.-ban Svédországba, Franciaországba, Angliába, Szászországba, a Habsburg-monarchiába és Poroszországba; a 19. sz.-ban Új-Zélandba, D-Afrikába és D-Amerikába, ahol mennyiségileg és minőségileg felülmúlta az európai merinótenyészeteket. Az eltérő természeti és gazd. adottságok között a testtömeg, a testarányok, a benőttség és a gyapjúhozam tekintetében különböző típusok alakultak ki. E típusok azonban mindenütt megőrizték alapvető jellemvonásukat: sűrű növésű, élénk ívelődésű és gyapjúzsírba bőven ágyazott, 16-20 um finomságú, 4-10 cm fürthosszúságú (pászma), fehér színű, bélanyagmentes pehelyszálakból álló bundájukat. A juh jelentőségét évezredekig a fonásra, szövésre, nemezkészítésre alkalmas gyapjú határozta meg. A műszálak óriási választékának megjelenése azonban nagymértékben mérsékelte a felhasználását, bár a nedv- és szagkötés, valamint a hőszigetelés és zsugorodóképesség tekintetében még ma sem pótolja a műszál a gyapjúszálat. Hústermelése azért igen számottevő, mert takarmányértékesítő képessége fiatal korban a borjúéhoz hasonló. Húsa sok szárazanyagot tartalmaz. Tejtermelése figyelemre méltó. A szarvasmarhával szemben az V15 testtömegű juhfajták anyái képesek 20-200 1 olyan minőségű tejet termelni, amelynek tápanyagtartalma közel kétszerese a tehéntejének. Sajtok készítésére, csészeitalként, ill. csecsemők táplálására kiválóan alkalmas, zsírban és vitaminokban gazdag. Szőrmés bőréből bundabélést, sapkát, mellényt, panofix prémet készítenek. A más állatokkal nem hasznosítható legelőterületek termését, valamint a más módon nem értékesíthető gazdasági melléktermékeket és hulladékokat értékes állati termékekké alakítja át. Jelentőségét növeli, hogy tartása aránylag kevés beruházást igényel.
Hogyan jutnak el a termelői alapanyagok az éttermekbe?
A magyar mezőgazdaság évtizedek óta világszínvonalú alapanyagokat biztosít a hazai gasztronómiának. De vajon hogyan kerül a gondosan nevelt kacsa, a prémium minőségű borjú...
Megújuló energia a mezőgazdaságban: Melyik megoldás éri meg a legjobban?
A mezőgazdaság energiaigénye folyamatosan nő, miközben az üzemanyag- és villamosenergia-költségek is egyre nagyobb terhet rónak a gazdálkodókra. A megújuló energiaforrások...
5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon
Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...
Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell
Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...
A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása
A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...
Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...
Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez
A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....
A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor
Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...
Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg
A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...
Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel
A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...
Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint
A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...
Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre
Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...