A cékla zöldje már akkor is szüretelhető, ha a levelek elérik a 15 centit, általában ugyanis ez az a méret, amely előtt a legzsengébbek. A gyökereket 4-5 centisen húzással vagy ásással érdemes szüretelni. A nagyobb gyökerek rostosabbak és gyakran keményebbek is. Szüreteléskor hagyjunk legalább 2-3 centi zöldet a gyökereken, hogy főzéskor ne sérüljenek meg és ne folyjon ki a levük.
A cékla tárolása
A szüretelt céklákat akár 3-4 hónapig is tárolhatjuk fagyközeli hőmérsékleten, magas páratartalom mellett (98-100%). A céklákat gyakran szokás savanyítva tárolni.
Javasolt céklaváltozatok
- Burpee golden: Gyönyörű citrom-narancs színe van, de körülményesebb termeszteni
- Chioggia: Hagyaték változat vörös és fehér karikákkal
- Detroit Dark Red: Frissen, konzervként és savanyítva is kiváló
- Mini Ball: Külön méretekre növő céklák, remekül termeszthetők virágtartókban
Cékla nevelése tartókban
A cékla tömör jellegének köszönhetően kiválóan alkalmas tartóban történő nevelésre. A tartónak legalább 20-30 cm mélynek kell lennie, és jó vízelvezetéssel kell, hogy rendelkezzen. A cékla alapos öntözést igényel, ha tartóban termesztjük.
Karbantartás
Hetente legalább 2,5 cm vízzel lássuk el a céklákat. Talajtakaróval biztosíthatjuk, hogy a talaj tovább megtartsa a nedvességet és ne forrósodjon fel túlságosan meleg időben. Ha a rendelkezésedre álló talaj nem rendelkezik megfelelő mennyiségű tápanyaggal, akkor céklák a talajból való kibújásuk után hét hetente tápanyag-kiegészítőt igényelnek majd – erre a célra bármilyen minőségi növénytáp megfelelő. Ügyelj a gyomnövények eltávolítására is, mert többek között a gyökerek deformálódását okozhatják.
Kártevők és betegségek
A földibolhák, levéltetvek és levélbányászok ugyan megrongálhatják a leveleket, de a gyökereket általában nem célozzák meg. Betegségek terén többnyire a levelek foltosodását okozó változatokkal találkozhatunk. Ezek megelőzése érdekében érdemes mindig napos helyen nevelni őket, jól levegőző elrendezésben. Ha megjelennének a fertőzött leveleket azonnal távolítsuk el.
Forrás: Fotó: Pixabay