A burgonyát bakhátas műveléssel termesztjük. A bakhát alakja nagymértékben függ a tenyészidő alatti ápolási munkáknál használt gépektől. Legelőnyösebbek a rotációs sorművelő ás töltögetőgépek, mert a rögöket is aprítják, ami betakarításkor elősegíti a burgonya és a föld szétválasztását.
A burgonyát bakhátas műveléssel termesztjük. A bakhát alakja nagymértékben függ a tenyészidő alatti ápolási munkáknál használt gépektől. Legelőnyösebbek a rotációs sorművelő ás töltögetőgépek, mert a rögöket is aprítják, ami betakarításkor elősegíti a burgonya és a föld szétválasztását.
A betakarítógép munkájához 10 t/ha szármennyiség felett a gyomokat és a szárat meg kell semmisíteni. Erre vegyszeres, perzseléses és mechanikai eljárások ismertek. A mechanikus száreltávolítások közül a vízszintes tengelyű zúzó a bakhát profiljának megfelelő hosszúságú láncokkal vagy zúzókésekkel felszerelve végzi a legjobb munkát, mert a sorközökben is összezúzza a gyomokat, illetve az elfekvő szárakat, és aprítja a rögöket is. A gép munkasebessége 4-5 km/h, munkaszélessége 4-5 m.
A szártalanítást követően három hétre van szükség a gumók szedésre érett állapotának eléréséhez. Ez idő alatt a burgonya héja megerősödik és kevesebb a sérülés a betakarításkor. A zöldtömegen kívül a talaj nedvességtartalma is nagyban befolyásolja a rostálhatóságot. Csak a szilárd halmazállapotú talajon végezhető el jó minőségben a rostálás, illetve a betakarítás.
A betakarítógépek fontosabb szerkezeti egységei
Az ásószerkezet feladata a burgonya és a föld keverék kiásása és továbbítása. A késes ásószerkezetek bármely talajtípuson és nedvességtartalom mellett megbízható munkát végeznek, de nagy a vonóerőigényük. A kétrészes, illetve tagolt ásóvasak kisebb vonóerőigényűek. Az ásóvasak mellett oldalt vízszintes tengelyű, nagy átmérőjű tárcsákat helyeznek el (terelőkerék) a kiásandó föld elválasztása, valamint a földben lévő szárak és gyomnövények elvágása céljából. Lényegesebben bonyolultabb kialakítású, de kisebb vonóerőigényű a hajtott forgó tárcsa, amely laza talajon végez jó munkát. Szokásos átmérője 700-800 mm, a kiemelt földet a tárcsák fölé szerelt kaparóvasak továbbítják a szállítószerkezet (rosta) felé.
Az úgynevezett sorhengerek a betakarítandó soron járnak az ásóvas előtt. Palástjuk hasonló a bakhát alakjához, az ásás mélységének meghatározása mellett rögtörést is végeznek. Az ásás mélységét a sorhenger és az ásóvas távolsága határozza meg, állítása csavarozó segítségével történik.
A tisztítószerkezetek a burgonya mellett található föld, szármaradványok, rögök és kövek elválasztására szolgálnak. A földkiválasztást pálcás rostély végzi. A rostélyt hevederekre erősített pálcák alkotják. A pálcák közötti szabad résméret 25-30 mm, az ennél kisebb burgonyák visszahullanak a talajra. A fémpálcákból készült rostélyok 40-50 ha, míg a gumi vagy műanyaggal bevont hevederek 150-250 ha betakarítására alkalmasak. A rostély sebességének haladási sebesség 1,3-1,6-szorosának kell lennie. Túl nagy rostélysebességnél a felvett anyag gyorsan szétterül, és a gumók sérülnek, kis sebességnél viszont feltorlódik az anyag, és a rosta nem végez kellő elválasztást. A korszerűbb gépeken hidromotoros hajtással a rostasebesség fokozatmentesen szabályozható. A rázás intenzitását növeli, ha a lánc felső ágát támasztó fogaskerekeket elliptikus kerekekre cseréljük. A rögök széttörésére, illetve a rögök kiválasztására szolgál az úgynevezett rögroppantó. Ez két, egymással szemben forgó, 0,1-0,5 bar túlnyomásra fúvott gumihenger, amely a rögöket öszzeroppantja, míg a burgonya nem sérül.
A földtörmelék és a kövek kiválasztására alkalmas a gumiujjas válogatószalag. A szalagra rávezetett keverékből a kis sűrűségű, kerek burgonyák távoznak, míg a köveket, az apróbb szármaradványokat, rögöket a szalag magával viszi. Kő- és rögelválasztásra röntgensugaras kőelválasztókat használnak. A röntgensugarat eltérő mértékben nyeli el a burgonya valamint a kő és a rög. Ezt érzékeli egy vevő, amely a pneumatikus kilökőt vezérli.
A válogatóasztal egy kis sebességű szállítószalag, amely terelőlemezzel a haladási irányban két részre van osztva. Az anyag a gumiujjas szalagról két csoportra osztva érkezik a válogatószalagra. A szalag mellett álló válogatómunkások feladata a szalag leválasztott részébe kézzel átrakni a sérült gumókat és rögöket, amelyek onnan visszahullanak a talajra.
Szárelválasztásra többféle módszer terjedt el. Szorítóujjas megoldásnál a szorítóujj két henger közé vezeti a szárat, és azok letépik. Láncos kialakításnál a felső szárkihordó láncon a szárak fennakadnak, a burgonya pedig az alsó láncon halad. A szárkihordó felső lánc sebessége kisebb a burgonyát továbbítóénál, ezért a szárakat a gumóról leválasztja. Egyes gépeknél a szárak fennakadásának elősegítésére a rostélypálcákra gumiujjakat is erősítenek.
Egymenetes betakarítási mód
A kiszedő-kocsirakó gépek 2-4 soros kivitelben készülnek. Az ásást merev vagy forgó tárcsás ásóvasak végzik, az ásás mélységét sorhengerrel szabályozzák. Az ásószerkezetről a föld-burgonya keverék rázórostélyra jut, amely a föld 50-70%-át eltávolítja. A felhordórostélyt rögtörő hengerpár, majd újabb felhordórostély követi, amely a maradék földet is eltávolítja. Az ujjas szárelválasztóról az anyag a gumiujjas válogatóasztalra kerül, amely a köveket, a rögöket és apró szármaradványokat választja ki. Egy keresztirányú rostély a burgonyát egy ferde felhordónak adja át, ez juttatja a burgonyát a gép mellett vontatott pótkocsiba. A felhordó végén elhelyezett újabb gumiujjas válogatószalag az apró szármaradványok eltávolítására szolgál.
A burgonyakombájn az előzőekben leírtaktól abban különbözik, hogy a gépen kézi válogatás, esetleg osztályozás is van. A gép felső szintjén elhelyezkedett válogatószalagra gumiujjas válogatószalagról érkezik a burgonya. Ez gördülékenység szerint osztályozza az anyagáramot, a szennyeződések pedig visszacsúsznak a talajra. A szalag mellett álló válogató személyek feladata a sérült gumók, kövek, rögök kiválasztása és egy terelőlemezzel leválasztott sávba rakása a szalagon. Az így kiválasztott, a burgonya szempontjából szennyező anyag újra visszajut a talajra.
Hazánkban az egyik ilyen legismertebb betakarító gép a GRIMME SE 170-60 UB
burgonyabetakarító gép. Ez egy vontatott kivitelű, kétsoros gép, amely a 75 cm sortávolságra ültetett bakhátas és a 75/90 cm sortávolságú, ágyásos termesztésű burgonya kiszedésére, tisztítására, válogatóasztalon történő osztályozásra, a burgonya saját gyüjtőtartályba való gyűjtésére, majd onnan szállító jármű juttatására szolgál. A betakarítógép szerkezeti részeinek meghajtása az üzemeltető erőgép TLT tengelyéről történik.
A gép főbb részei: - az alváz a futóművel és járószerkezettel,
- a kiásó-, tisztító- és szárleválasztó járószerkezetek,
- válogatóasztal és a szennyeződésteltávolító egységek,
- tároló gyűjtőtartály a kihordószerkezettel,
- mechanikus és hidrosztatikus hajtásátvivő berendezések.
A gép vázát zárt cső- és téglalap alakú idomok képezik, amelyek a teljes keretszelvényt közrefogják. Az alvázat 2db fúvott gumiabroncsozású kerék támasztja alá.
A hidraulikusan emelhető-süllyeszhető, csúszótalpakkal megvezetett kiásószerkezet 7 tagból áll, amelyek a beállított munkamélységnek megfelelően kiássák a burgonyát és azt az első rostaszalagra továbbítják. A kiásóvasak munkáját trapéz alakú profilhengerek szabályozzák. A ptofilhengerek két oldalán síktárcsák vágják el a burgonyaszárakat, megkönnyítve ezzel a betakarítógép munkavégző szerveinek további munkáját. A kiásott termény innen a második rostaszalagra kerül, amely felett egy másik szalag végzi el a burgonyaszárak eltávolítását. A burgonyagumók az egyes szalagokon, rostákon többszörösen átfordulnak, ezáltal tisztulnak majd a válogatóasztalra kerülnek. A válogatóasztal mindkét oldalán két-két kezelőülés került kialakításra a válogató személyzet részére. A válogató személyzet kiválogatja a betakarított terményben esetleg bennmaradt növény- és talajszennyeződéseket is. A kiválogatott növény- és rögmaradványokat külön szalagok terítik szét a már betakarított területen. A terményt a válogatóasztalról egy pálcás-láncos felhordó továbbítja a gép gyűjtőtartályába. A gyűjtőtartály 6 tonna burgonya befogadására képes.
Kétmenetes betakarításnál a burgonyát géppel kiássák, majd visszajuttatják a talajra. A gumók összegyűjtése külön menetben történik. Még ma is elterjedten használják a forgóvillás gépeket, korszerűbb változataikon az ujjak paralelogrammavezérlésűek. A burgonyát csavarorsós mélységszabályozású merev ásóvas ássa ki. A megemelt burgonya-föld keverék az ásóvas mögött elhelyezett ívelt lemezre kerül, ahonnan az ujjak oldalirányban 1-2 méteres sávban szétterítik. A villás kereket a TLT-ről hajtják meg, fordulatszáma 80-150 l/min. Hátránya, hogy újabb sort csak az előző sor felszedése után lehet kiásni. A felszedéshez 10-12 fő szükséges. A gép haladási munkasebessége 2-3 km/h.
A rázórostélyos burgonyaszedő gép keretét támasztókerekek támasztják alá. Az ásóvasról a kiásott keverék a TLT-ről hajtott, a haladási irányra merőlegesen lengő rázórostélyra jut, amely kirostálja a földet, a burgonya és a szármaradványok a talajra csúsznak. A gép a burgonyát keskenyebb sávban teríti, mint a forgóvillás gépek, ennek megfelelően a szedéshez kevesebb munkaerő szükséges.
A kiszedő-kocsirakó gépek 2-4 soros kivitelben készülnek, teljesítményük 4-8 ha üzemóránként. A burgonyakombájnok a válogató személyek számának csökkentése érdekében 1-2 sorosak, teljesítményük pedig 1,5-3,5 ha/h. A betakarított burgonyát a további felhasználásig, megfelelő kialakítású, szellőztetésű tárházakban kell tárolni.
A tárházakba érkező burgonyát fogadógaratba billentik a szállító járművek, ahol zuhanásgátló hevederek vannak beszerelve. A manipulálótérben először rácsos rögelválasztóval a földet távolítják el. A burgonya méret szerinti osztályozására profilgörgős vagy szalagrostás osztályozást használnak. Kézi válogatáshoz a vágóasztal úgy van kialakítva, hogy a burgonyák haladás közben forgó mozgást végeznek. A tárházi betárológép magajáró, haladását villanymotor biztosítja. A gépen levő szalag a tárház jobb tölthetősége érdekében pedig függőleges tengely körül elfordulhat, a sérülések csökkentése miatt hidraulikával le-föl mozgatható 0,5-5 m között. Teljesítménye 50 t óránként. A kitárológép ugyancsak magajáró. A gép elején lévő, egymással szemben forgó, gumibevonatú tárcsák a felszedett burgonyát magasságirányban hidraulikusan állítható a szállítószalagnak adják át, így szállító járműre rakásnál az esési magasság csökkenthető.
A chipsgyárak számára megfelelő, magas szárazanyag-tartalmú fajták rendkívül érzékenyek az ütődésre és a szürke foltosságra. Ezért a szedőgép beállításánál a rázószerkezetet csak a feltétlenül szükséges mértékben kapcsoljuk be, szállító járműre való továbbításnál a platóra helyezett szalmazsákokkal és gumiszalagokkal csökkenthetjük a sérülést. A talaj, illetve a burgonya hőmérsékletének csökkenésével a sérülések mértéke emelkedik, csak 8 şC fölött takarítsunk be burgonyát. Chipsalapanyagnál 8 şC-on a burgonya nyugalmi periódusa megrövidül, ezért kémiai úton kell megakadályozni a csírázást.
A betárolt burgonya leszárítását betárolást követő szellőztetéssel kell elvégezni. A leszárítás akkor fejezhető be, ha a be- és kimenő levegő hőmérséklete azonos. Földes vagy nedves gumókat tartalmazó tételnél a leszárítás heteket is igénybe vehet. A levegő akkor alkalmas szárításra, ha a bemenő levegő hőmérséklete alacsonyabb, mint a betárolt burgonyáé. A betakarítás és betárolás során a burgonyagumók héján kisebb-nagyobb sérülések keletkeznek. A sérülés helyén úgynevezett pararéteg képződik, legintenzívebben 12-18 C-on, 80-95% relatív páratartalomnál. Ezért betárolás után 7-14 napos parásító időszakkal kell számolni, ami alatt az ép gumóhéj pararétege is vastagszik, ami a tárolás alatt csökkenti a tárolás alatti apadási veszteséget. A ventillációs teljesítmény beparásításánál 10 m3levegő 1 tonna burgonyára számítva naponta.
A kívánt tárolási hőmérséklet vetőburgonyánál 2-4, asztali burgonyánál 4-6, chipsnél 7-10, hasáb- és pehelyburgonyáknál 5-8 C. A betárolt burgonya minősége parásítás után úgy őrizhető meg, hogy november végére, december elejére napi 0,1 C-kal kell a burgonyát lehűteni a kívánt hőmérsékletre. A téli hónapok alatt a tárolási hőmérsékletet stabilan 1 C eltéréssel kell tartani. Felhasználáshoz a burgonyát ugyancsak 0,1 C-os lépésekkel kell melegíteni 14 C-ra, és kitárolás után ezt a hőmérsékletet ajánlott tartani.
Az optimális hőmérséklet tartásához aktív hűtőberendezéssel rendelkező tárolóra van szükség. A hűtési szakaszban a hűtőlevegő hőmérséklete max. 5 C-kal lehet alacsonyabb a burgonya hőmérsékleténél. A tárolási hőmérsékletnél hidegebb levegőt nem lehet használni. Át nem szellőztetett halom hőmérséklete a gumók légzése miatt napi 0,3 C-kal növekszik.
A károsodások elkerülése végett a tárházban a vetőgumó halom magassága ne haladja meg a 3-5 m-t, étkezési feldolgozóipari célú burgonyánál a 4 m-t. A halom alsó és felső rétegei közötti hőmérséklet-különbség max. 1,5 C lehet, a páratartalom kedvező értéke 92-95%.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.