A bazsalikom saját termesztése könnyen elvégezhető napos helyen, akár földben, akár konténerekben. Ezután kényelmesen betakaríthatod a bazsalikomleveleket, amivel már ízesítheted majd a következő étkezést. Ráadásul a saját bazsalikom termesztése sokkal kevesebbe kerül, mintha friss bazsalikomot vásárolnál az élelmiszerboltban. A legfontosabb, hogy a legtöbbet hozd ki ebből a fűszernövényből: tudd meg, hogyan lehet a bazsalikomleveleket begyűjteni anélkül, hogy károsítanád vagy elpusztítanád a növényt. Itt van a bazsalikom betakarításának legjobb módja, valamint a friss bazsalikom tárolásának trükkje is.
Mikor takarítsuk be a bazsalikomot?
Akár magról kezded a bazsalikomot, akár fiatal növényt vásárolsz, a bazsalikom betakarításának legjobb ideje a növény méretétől függ. Tudni fogod, hogy itt az idő, amikor látod, hogy a növény legalább négy levélkészletet bontott ki. A bazsalikom növényének 15-20 centi magasnak kell lennie, mielőtt begyűjti a leveleit.
A bazsalikom betakarításának legjobb időpontja reggel van, miután a harmat elpárolgott a növényekről. Amikor pedig a nyár után ismét hideg idő érkezik, mindenképpen szüreteled be a bazsalikomot, mielőtt a fagy elpusztítja a növényt. A bazsalikomnövényeket az otthonodba is áthelyezheted, hogy télen is megmaradjon.
Hogyan takarítsuk be a bazsalikomleveleket?
A bazsalikom egy gyorsan növekvő fűszernövény, amely rengeteg ízletes levelet hoz létre. Ha csak néhányra van szükséged, a bazsalikomlevelek betakarításának legjobb módja, ha lecsípsz minden levelet a tövénél, ahol a levél találkozik a szárral. Kezdd a bazsalikomlevelek betakarítását a növény tetejéről, ahol gyorsan megtelnek a lombozatok. Ha először az alsó leveleket szüretelik le, a növény valószínűleg nyurga és vékony lesz. A legízesebb levelek érdekében a virágok megjelenése előtt szüreteld le őket.
Hogyan szüreteljük le a bazsalikom szárát?
Ha egyszerre több levelet szeretnél betakarítani, a bazsalikom teljes szárát eltávolíthatod úgy, hogy a növényt felülről lefelé egy kis ollóval levágod. Célja ennek, hogy a szárat körülbelül fél centivel egy csomópont felett (az a pont, ahol a növény levelei és oldalhajtásai kikelnek) levágják. Egyszerre legfeljebb a növény teljes magasságának egyharmadát távolítsuk el, hogy két-három héten belül több újonnan kifejlődött bazsalikomlevelet tudjon betakarítani. Ahhoz, hogy a bazsalikomod a nyár folyamán több levelet hozzon, vágd le a bimbókat, mielőtt kivirágoznának.
Hogyan tároljuk a friss bazsalikomot?
A friss bazsalikom néhány napig történő tárolásának legjobb módja, ha levágjuk a szárakat, és úgy kezeljük őket, mint a friss vágott virágokat: szobahőmérsékletű vízbe tehetjük őket legfeljebb öt napig. A bazsalikomot nem szabad hűtőszekrényben tárolni, mert a hidegben gyorsan megbarnul. A bazsalikomleveleket száríthatod is, és az év bármely szakában felhasználhatod így. A bazsalikom fagyasztása egy másik lehetőség, ha bármikor szeretnél bazsalikomot hozzáadni levesekhez, rakott ételekhez és még sok máshoz.
Hogyan használjuk a friss bazsalikom leveleket?
A saját bazsalikom közvetlenül az ajtó előtt termesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy frissen vagy főzve élvezhessük ennek a fűszernövénynek a teljes ízét. A bazsalikom betakarítása után egy marék levelet dobhatsz a pizza tetejére , vagy díszítheted kedvenc tésztaételedet. Próbálj meg egy-két bazsalikomlevelet hozzáadni a limonádédhoz is, nagyon finom ízt ad neki.