Az almahéj felhasználásának lehetőségei - ezeket próbáld ki Te is mindenképpen

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
hirdetes
Használd fel az almahéjat

Az almahéj felhasználása – Almatea

Nyugtató, relaxációs hatású, nem mellesleg isteni finom és nagyon finom illatú! Szükségünk lesz 2 darab almahéjra, erre öntsünk 2 bögre vizet. Tegyünk hozzá egy csipet fahéjat, illetve szegfűszeget, majd forraljuk fel, és főzzük 10-12 percig. Ha kész, szűrjük le, hagyjuk egy kicsit hűlni, és már fogyaszthatjuk is (egy kis mézzel még finomabb).

Az almahéj felhasználása – Almaszörp

Tegyük egy mélyebb lábasba az almahéjakat, öntsük fel vízzel, majd forraljuk fel. Akkor lesz jó, ha teljesen megpuhul. Ezt követően kerítsünk egy sűrű szitát, vagy vászonruhát, és szűrjük le a héjakat egy másik edénybe. Adjunk hozzá cukrot (egy literhez egy kilogramm cukor kell), és ismét forraljuk fel a folyadékot, de már a cukorral együtt. Addig kell főznünk, amíg be nem sűrűsödik, és már kész is vagyunk – a szörpöt töltsük előre megtisztított üvegekbe, ezek pedig mehetnek a dunsztba. 

Az almahéj felhasználása – Almadzsem

Tegyük az almahéjakat egy lábasba, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet, időnként kevergessük és főzzük 30-35 percig. Ezután szűrjük át egy másik edénybe, a maradékot nyomkodjuk ki egy szitában – levet ereszt, így több dzsemünk lesz. Adjunk hozzá mézet (ízlés szerint), ismét forraljuk fel, és főzzük még fél órán keresztül, amíg be nem sűrűsödik, közben kevergessük, a végefelé már folyamatosan. Ha letelt az idő, tegyünk egy kiskanálnyi mennyiséget tányérra, majd rajzoljunk a kanállal egy csíkot a közepébe – ha nem folyik össze, akkor már kész is a dzsem! Töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le azokat, fordítsuk tetejükkel lefelé, és hagyjuk kihűlni. 

hirdetes

Az almahéj felhasználása – Almachips

Kiválóan használhatjuk az almahéjat chipskészítéshez – most egy fahéjas-karamellás változatot mutatok, ami jól fog jönni, ha édességre vágytok! Először is keverjünk el két evőkanál barnacukrot egy tálban, tegyünk hozzá egy kiskanál lisztet, és fél kiskanál fahéjat. Mehet hozzá az almahéj is (2-3 almahéja elegendő, de lehet több is nyugodtan), majd jó alaposan keverjük össze úgy, hogy az almahéjra ráragadjon a mix. Kóstoljuk meg, és ha bármi kevés lenne, tegyünk még hozzá. Ha meg van, melegítsük elő a sütőt 200 fokra, közben tegyük az almahéjakat sütőpapírral bélel tepsibe. Mehet a sütőbe, legyen bent nagyjából 40-45 percet (közben forgassuk át a héjakat néha), és már kész is vagyunk – akkor szuper, ha már ropogós. 

Az almahéj további felhasználása

Az almahéjat felhasználhatjuk kozmetikumként is, arcpakolás vagy bőrradír formájában. Készíthetünk belőle pakolást is, helyezzük bőrünkre a héjakat úgy, hogy azok belső része érintkezzen az arcbőrrel. A pakolást 20-25 percig érdemes fent hagyni – nyugtatja a bőrt, felfrissít, összehúzza a pórusokat és még az akne tüneteit is enyhíti. Próbáljátok ki valamelyik megoldást bátran, nem fogtok csalódni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-20

Téli kerti munkák: Hogyan gondozzuk kertünket a hideg hónapokban?

A téli kerti munkák célja, hogy kertünk egészségesen és készen várja a tavaszi megújulást. A tél közeledtével nézzük át a legfontosabb teendőket a kertben.

2024-11-22

Balkon növények teleltetése: tippek a sikeres téli gondozáshoz

A balkon növények teleltetése egy egyszerű, mégis kulcsfontosságú lépés annak érdekében, hogy növényeid átvészeljék a hideg hónapokat. Nézzük meg hogyan!

2024-11-20

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa tökéletes választás, ha idén valami különleges és egyedi karácsonyi dekorációval szeretnéd feldobni otthonodat. A grincsfa készítés nem is nehéz!

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-11-21

A legszebb fagytűrő évelő virágok: így gondozd őket télen

Ismerd meg a legszebb fagytűrő évelő virágokat, és tanuld meg, hogyan gondozd őket, hogy egész télen gyönyörködhess bennük! Varázsolj színt és életet kertedbe.

2024-09-30

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Fedezd fel, mely permetszerekre van szükséged az őszi lemosó permetezéshez! Bemutatjuk, hogy mi, mire való, és hogyan használd őket a hatékony védekezéshez.

2024-11-15

Hallottál már a karácsonyfa nevelő szettről? Neveld fel a fenyődet

A karácsonyfa nevelő szett egyedi élményt kínál, amellyel otthonodban nevelheted fel a fenyőfádat – tökéletes ajándék is lehet. Igazi ünnepi hangulatot teremt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

arató-cséplő gép (gabonakombájn)

a szemes termények, elsősorban a gabonafélék betakarítására szolgáló magajáró... Tovább

biometria

a biol. és a matematika határtudományának a biomatematikának egy területe; a biol. jelenségek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert