Az almahéj felhasználása – Almatea
Nyugtató, relaxációs hatású, nem mellesleg isteni finom és nagyon finom illatú! Szükségünk lesz 2 darab almahéjra, erre öntsünk 2 bögre vizet. Tegyünk hozzá egy csipet fahéjat, illetve szegfűszeget, majd forraljuk fel, és főzzük 10-12 percig. Ha kész, szűrjük le, hagyjuk egy kicsit hűlni, és már fogyaszthatjuk is (egy kis mézzel még finomabb).
Az almahéj felhasználása – Almaszörp
Tegyük egy mélyebb lábasba az almahéjakat, öntsük fel vízzel, majd forraljuk fel. Akkor lesz jó, ha teljesen megpuhul. Ezt követően kerítsünk egy sűrű szitát, vagy vászonruhát, és szűrjük le a héjakat egy másik edénybe. Adjunk hozzá cukrot (egy literhez egy kilogramm cukor kell), és ismét forraljuk fel a folyadékot, de már a cukorral együtt. Addig kell főznünk, amíg be nem sűrűsödik, és már kész is vagyunk – a szörpöt töltsük előre megtisztított üvegekbe, ezek pedig mehetnek a dunsztba.
Az almahéj felhasználása – Almadzsem
Tegyük az almahéjakat egy lábasba, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet, időnként kevergessük és főzzük 30-35 percig. Ezután szűrjük át egy másik edénybe, a maradékot nyomkodjuk ki egy szitában – levet ereszt, így több dzsemünk lesz. Adjunk hozzá mézet (ízlés szerint), ismét forraljuk fel, és főzzük még fél órán keresztül, amíg be nem sűrűsödik, közben kevergessük, a végefelé már folyamatosan. Ha letelt az idő, tegyünk egy kiskanálnyi mennyiséget tányérra, majd rajzoljunk a kanállal egy csíkot a közepébe – ha nem folyik össze, akkor már kész is a dzsem! Töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le azokat, fordítsuk tetejükkel lefelé, és hagyjuk kihűlni.
Az almahéj felhasználása – Almachips
Kiválóan használhatjuk az almahéjat chipskészítéshez – most egy fahéjas-karamellás változatot mutatok, ami jól fog jönni, ha édességre vágytok! Először is keverjünk el két evőkanál barnacukrot egy tálban, tegyünk hozzá egy kiskanál lisztet, és fél kiskanál fahéjat. Mehet hozzá az almahéj is (2-3 almahéja elegendő, de lehet több is nyugodtan), majd jó alaposan keverjük össze úgy, hogy az almahéjra ráragadjon a mix. Kóstoljuk meg, és ha bármi kevés lenne, tegyünk még hozzá. Ha meg van, melegítsük elő a sütőt 200 fokra, közben tegyük az almahéjakat sütőpapírral bélel tepsibe. Mehet a sütőbe, legyen bent nagyjából 40-45 percet (közben forgassuk át a héjakat néha), és már kész is vagyunk – akkor szuper, ha már ropogós.
Az almahéj további felhasználása
Az almahéjat felhasználhatjuk kozmetikumként is, arcpakolás vagy bőrradír formájában. Készíthetünk belőle pakolást is, helyezzük bőrünkre a héjakat úgy, hogy azok belső része érintkezzen az arcbőrrel. A pakolást 20-25 percig érdemes fent hagyni – nyugtatja a bőrt, felfrissít, összehúzza a pórusokat és még az akne tüneteit is enyhíti. Próbáljátok ki valamelyik megoldást bátran, nem fogtok csalódni!