Az almahéj felhasználásának lehetőségei - ezeket próbáld ki Te is mindenképpen

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
hirdetes
Használd fel az almahéjat

Milyen almát fogyasszunk?

Az alma akkor a legértékesebb, legtáplálóbb, ha a héjával együtt fogyasztjuk, nyersen – így tartalmazza ugyanis a legtöbb élelmi rostot. Általánosságban elmondható, hogy nem feltétlenül a legdrágább, legszebb, viaszosan fénylő import almák a legjobbak. Ősztől kora tavaszig lehet kapni a piacokon, de általában a boltok polcain is magyar almafajtákat, amik lehet, hogy nem annyira látványosak, viszont annál finomabbak és egészségesebbek!

Használhatjuk az almát nyersen, darabolva kiváló gyümölcs-, és zöldségsalátába, müzlibe, de süthetjük, főzhetjük, párolhatjuk, illetve készíthetünk belőle köretet, levest, de még süteményt is. Most viszont térjünk végre rá az almahéj fontosságára.

hirdetes

Az almahéj jótékony hatásai

Kevesen tudják, de az almának jelentős a rosttartalma, viszont ennek jelentős része, nagyjából kétharmada a héjában található. Ezt az élelmi rostot mindenképpen be kell juttatnunk szervezetünkbe, mivel támogatja az emésztőrendszert, emellett a szív-, és érrendszer egészséges működését is támogatja. A rost csökkenti az éhségérzetet, mivel hosszú időre képes megtelíteni a gyomrot – ebből adódik az is, hogy hozzájárulhat a súlycsökkentéshez, természetesen megfelelő étrend és mozgás mellett. 

Az almahéjban található antioxidánsok

Azonban nemcsak rosttartalma jelentős, az almahéj gazdaf flavonoidokban és polifenolokban. Ezek az antioxidánsok felveszik a küzdelmet a káros szabad gyökökkel, segítenek az oxidatív stressz leküzdésében, védenek a rákos megbetegedések kialakulásától, és még az ízületek egészségét is képesek megőrizni. 

Az almahéj tele van vitaminnal

Az alma kiváló A-, és C-vitaminforrás, éppen ezért gyulladáscsökkentő hatású, és immunerősítő. Azt is kevesen tudják, hogy ezek a vitamin jelentős része az almahéjban vagy a héj alatt találhatók. Remélem, hogy most sikerült meggyőzni mindenkit arról, hogy az almahéj hihetetlenül fontos, most pedig jöjjön pár nagyon szuper felhasználási mód, amit imádni fogtok, a következő oldalon megmutatom mindet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-10

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág nemcsak karácsonyi dísz, hanem a téli otthonod színpompás dísze – tudd meg, hogyan varázsolhatod pirossá! Fedezzük fel a gondozás részleteit.

2024-12-11

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

Merülj el a karácsonyi cserepes virágok varázslatos világában, és ismerd meg, hogyan hozhatnak ünnepi fényt otthonodba. Eközben gondozásukról is olvashatsz.

2024-12-12

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell

Az agyaggolyók nemcsak egyszerűek és praktikusak, de valódi segítséget nyújtanak a növények egészséges fejlődésében – fedezd fel, hogyan használhatod őket!

2024-12-07

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

Egy öreg karácsonyi kaktusz az évek során elveszítheti formáját, kevésbé lehet virágzó. megmutatjuk a fiatalítás technikáit az öreg karácsonyi kaktusznál.

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

homogén állat

arányos, kedvező összbenyomást keltő egyed; küllemi tulajdonságai egymás között harmonikus... Tovább

lépújítás (méh.)

a lép elöregedése a következő nemzedékek fejl.-ét zavarja, a méhcsalád egészségét... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert