Fejes káposzta (Brassica oleracea var. capitata) – Kiültetni!
A fejes káposztát már a szezon elején érdemes elültetni a kertben, majd a nyár során újabb és újabb adagokat ajánlott vetni belőle, hogy folyamatosan szüretelhess leveleiből. A fejes káposzták a házi kertek legnépszerűbb zöldségei közé tartoznak és számtalan fogás alapvető hozzávalói.
Répák
Habár a répáknak legtöbben csak narancssárga és fehér változatait ismerik, ezeken a boltokban kapható fajtákon kívül vörös, lila és citromsárga répákat is ültethetsz otthonodban. A különböző répák más és más talajokban érzik jól magukat, aminek érdemes utánanézni, mielőtt magokat vásárolnál saját kertedbe. A répákat továbbá nem csak nyersen és főzve, hanem pirítva, savanyítva is érdemes megkóstolni!
Karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) – Kiültetni!
A karfiol egy szintén népszerű zöldség, amelyet többek között lereszelve, a rizs helyettesítésére is fel lehet használni a konyhában. Tény,hogy nem egy egyszerűen termeszthető növény, és gyakran egy egész szezonra szüksége van, hogy beérjen, de nagyon sokoldalú, ezért megéri foglalkozni vele.Kínai kel (Brassica rapa subsp. pekinensis)
A kínai kel egy édeskés, lágylevelű zöldség, amit egyesek még a hagyományos fejes káposztáknál is jobban szeretnek. Ideális a drágább bordáskel helyettesítésére, lereszelve pedig például coleslaw salátában használható, hogy csak néhány példát említsünk. Jól érzi magát hűvös időben, ezért kifejezetten előnyös, ha augusztusban, az ősz beállta előtt ülteted el.
Koriander (Coriandrum sativum)
A koriander egy egyedi ízt kínáló fűszernövény, amelynek nem csak a leveleit, hanem a magvait érdemes betakarítani. A koriander, mint fűszer a magvak őrlésével készíthető el, és számos fogás ízesítésére használható. Ebből a fűszernövényből a nyár során egymás után többször is ültetned kell majd, mert szinte azonnal felmagzik, miután beérik.
Vadkáposzták: acephala-csoport (Brassica oleracea convar. acephala)
A vadkáposzták acephala-csoportját olyan zöldségek (karalábé, takarmánykáposzta, fodros kel) alkotják, amelyek levelei nem alkotnak a káposztákra jellemző „fejet”. Leveleiket párolva vagy hirtelen sütve (sauté) is el lehet készíteni.