Póréhagyma (Allium porrum) – Kiültetni!
A hagymák családjának e fagytűrő tagja még a téli hidegben is képes életben maradni a kertben. Ez szerencsés a kertészek számára, ugyanis nagyon hosszú növekedési időszakra van szüksége, hogy teljesen beérjen. A póréhagymákat levesekben és főzelékekben szokás felhasználni, száruk pedig enyhébb hagymást ízt kínál.
Kerti saláta (Lactuca sativa)
A kerti salátának számos változata van. Némelyik ezek közül néhány hét alatt beérik, míg másokra egész nyáron várni kell. Nézz utána, hogy milyen változatokat érdemes elültetned kertedben, és kísérletezz velük, hogy megtaláld a neked megfelelő salátákat. Próbáld úgy időzítetni ültetéseidet, hogy az egész szezon alatt rendszeresen friss leveleket szüretelhess róluk.
Salátagalambbegy (Valerianella locusta)
A salátagalambbegy egy puha leveles zöldség, amit szinte bárhol sikeresen termeszthetsz, és amit még a nyári forróság sem igazán hat meg. Ha néhány hetente új adagot ültetsz kertedben, akkor még ősszel is friss leveleket szedhetsz róluk.
Borsók
A borsóknak is számos fajtája van, amelyeket mind viszonylag egyszerűen termeszthetsz kertedben. Ha bőséges termésre vágysz, akkor ültesd őket úgy, hogy ne a nyár legforróbb időszakában kelljen kifejlődniük, a nagy melegben ugyanis a borsók nem szívesen hoznak termést.
Retek (Raphanus sativus)
A retkeknek piros, fehér, kerek és hosszú fajtáit is ismerjük, amelyek íze az édes-keserű tartományba esik. Bizonyos fajtái, például a hatalmas, fehér jégcsapretek (Raphanus sativus var. Longipinnatus) a hideg időben is jól nőnek, míg mások inkább a hűvösebb tavaszi és az őszi időjárást kedvelik. A retkeket többféleképpen is elkészítheted a kertben, de sokan főleg nyersen szeretik őket.
Spenót (Spinacia oleracea)
A spenót nem tartozik az egyszerűen termeszthető zöldségek közé, ugyanis sem a forró, sem a hideg időt nem tűri jól, és jó vízelvezetésű talajra is szüksége van. Azonban megéri foglalkozni vele, ugyanis tele van tápanyagokkal és számos recept alapvető hozzávalója is. Amíg a fagy be nem köszönt, az ősz hőmérsékletei ideálisak lehetnek a számára.
Mángold (Beta vulgaris subsp. vulgaris)
Habár nagyjából 60 napos növekedési időszakra van szüksége, a mángold ízletes, csillogó leveleire mindenképpen megéri várni, ráadásul sok helyen még ősszel is termeszthető. A mángold leveleit érdemes némi olívaolajjal és fokhagymával megpirítva kipróbálni, de a spenótot is helyettesítheted vele az azt használó receptekben.
Tarlórépa (Brassica rapa subsp. rapa)
A tarlórépának nem csak termései, hanem levelei is ehetők. Érésére nagyjából 60 napot kell várni, ezért nyáron akár kétszer is szedhetsz belőle, ha időben elülteted kertedben. A tarlórépákat levesekben, főzelékekben, salátákban, vagy akár püréként is felhasználhatod a konyhában, azonban ehhez érdemes fiatalabb, zsengébb korukban betakarítani őket, mert a túlérett, idősebb tarlórépák megkeményednek.