Augusztusi teendők a konyhakertben - Saláták és fűszernövények
Ültess bazsalikomot, majoránnát, borágót, metélőhagymát, koriandert és kaprot a szabadba, de növénytartóba, hogy a hideg beálltával könnyedén bevihesd őket egy meleg, védett helyre. Vágd vissza már kifejlett fűszernövényeidet, hogy új levelek növesztésére ösztönözd őket, amiket még a fagy előtt leszüretelhetsz majd róluk. Amiket nem használsz fel frissen, azokat lefagyaszthatod vagy kiszáríthatod későbbre.
Ha vannak metélőhagymáid, akkor válaszd szét őket. Ültesd el hidegtűrő salátáidat és fűszernövényeidet, amilyen hamar csak tudod, és biztosíts nekik védelmet az ősz, a tél és a kora tavasz során. Ha rendszeresen szüretelhető fajtákat ültetsz (pl. mizunát, ’Red Frills’ mustárt vagy ’Salad Bowl’ salátát, akkor bőven lesz mit enned, amint elkezdenek nőni. Ha sűrűn ültetendő fajtákat tervezel elhelyezni kertedben, akkor először egy növénytartóba ültesd el őket, hogy egy hónappal később kikerülhessenek a kerti talajba, amikor már lesz helyük.
Ültesd el téli porcsinjaidat is, amelyet rendszeresen vághatsz újra és újra, hogy mindig friss leveleket használhass salátáidhoz. A téli porcsin tele van C-vitaminnal, és remekül tűri a hideget is. Naposabb vagy enyhén árnyékos helyeken magától elveti a magvait, majd ősszel vagy tavasszal kicsírázik. Láss hozzá rozmaringjaid szaporításának is. Húzz le egy oldalsó hajtást a fő szárról úgy, hogy egy kis kéregcafat rajta. Távolítsd el az alsó leveleit, majd csípd le a tetejét, hogy elkerüld a vízveszteséget.
Ezután dugd a dugványt egy nyirkos komposzttal feltöltött növénytartóba. Egy tartóba 3-4 is elfér, ha a szélére helyezed őket. Ez után vidd a növénytartót egy hűvös, de napsütötte helyre, és tarts nedvesen a tartalmát. Ha még nem tetted meg, akkor vágd vissza a bronz és a zöld levelű édesköményeket is, különben ha elvetik saját magvaikat, akkor könnyedén benőhetik a rendelkezésükre álló területet és elfojthatják a többi növényt maguk körül.
Ültesd el a petrezselymet is. Mivel lassan fejlődő fűszernövény, így legalább 10 hetet kell várnod majd rá, de ez után egész télen csipkedhetsz majd belőle magadnak. Ültess egy kis zamatos turbolyát is, ami egy közkedvelt téli fűszernövény, enyhén ánizsos ízzel (tökéletes salátákhoz és omlettekhez is). Kifejezetten téli hidegre van szüksége a kicsírázáshoz, de rettentően jól tűri a hideget, ezért nyugodtan kint hagyhatod esőben és hóban is.