Az almabor egy nagyon egyszerűen elkészíthető ital, ami nemcsak finom, hanem számtalan nagyon jó tulajdonsága van. Bár ez egy alkoholos ital, az alma erjesztésével jön létre, ezért számos olyan összetevője van, ami pozitív hatást gyakorol a szervezetre. Nincs más hátra, mint hogy készítsük el együtt a házi almaborunkat!
Hozzávalók a házi almaborhoz
- 1 kg alma
- 1 kg cukor
- 5 liter víz
A házi almabor elkészítése
Ha őszinték akarunk lenni, akkor az almabort nagyon egyszerű elkészíteni, de amilyen egyszerű, olyan sokáig tart. Mármint nem maga a tevős-vevős folyamat, hanem az erjedési folyamat, ezért kell hozzá némi türelem, de a jó végtermékért igazán megéri várni. ha van néhány láda alma a pincében, akkor nem is tudnál jobb dolgot csinálni, mint egy kis almabort, amit a barátok, családtagok is értékelni fognak.
Első lépésként a fő alapanyagunkhoz kell nyúlni, az almához, amit gondosan elő kell készíteni a következőképpen: az almákat megmossuk, a sérült részeket kivágjuk, majd lereszeljük vagy ledaráljuk. Ezután a cukrot feloldjuk a vízben, majd a reszelt almával együtt beleöntjük egy nagy üvegbe vagy lábasba (nem kell főzni, tehát üveg is kiválóan alkalmas erre a célra, amennyiben van megfelelő méretű, ennek hiányában természetesen többfelé is lehet önteni). Az üveget vagy lábast lazán letakarjuk, szobahőmérsékleten 10 napig érleljük, ezután pedig tiszta szitán átszűrjük az egészet. Itt még nincsen vége a folyamatnak a szűrt levet további 3-4 hétig érlelni kell, amíg teljesen le nem tisztul. Csak ezután lehet lefejteni, és üvegekbe tölteni, ezeket pedig a szokott módon bedugaszolni. A lezárt üvegeket 20 percre 60-70 fokos vízfürdőbe kell helyezni!
Az almabor pozitív hatásai
Az almabor egyik legnagyobb előnye, hogy viszonylag alacsony az alkoholtartalma, eredete pedig teljesen természetes. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ami nem mondható el minden hasonló forgalomba került alkoholos italról. A házi almabor C-vitamint, B-csoportot (B1, B2, B3, B6 és B7), E-vitamint és K.-vitamint biztosít a szervezetnek, ezek mellett pedig még kálium, cink, magnézium, foszfor és nátrium is van benne, ami mind-mind értékes tápanyag. Arról nem is beszélve, hogy a házi almabor természetes antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek csökkenteni a szabad gyökök negatív hatásait. Az antioxidánsok gazdagságának köszönhetően ideális ital, ami védelmet biztosít szív-érrendszeri betegségek és koszorúér-betegségek ellen. Az almához hasonlóan az almabor is jót tesz az emésztésnek, emésztőenzimekben gazdag, így segítenek a bélrendszer szabályozásában, miközben egyensúlyba hozza a bélflórát.