Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy rengeteg almád van? Szeretnéd, hogy egész télen át friss maradjon? Akár hiszed, akár nem, még az alagsorunkban márciusig tárolt alma is frissebb, mint a bolti. A bolti almát a rémhírek szerin vegyszerekbe öntik, és közel egy évig tárolják, mielőtt a polcokra kerülnének. Kíváncsi vagy, hogyan tartsd frissen 10 (vagy 20 vagy 30!) kiló friss almát? Mutatjuk a trükköket!
Fontos az alma fajtája
A tárolási folyamat megkezdése előtt győződj meg arról, hogy az alma jól eltartható. Vastagabb bőrrel és keményebb hússal kell rendelkezniük az almáknak, ugyanis ezek azok, amik könnyen eltarthatóak (Granny Smith, McIntosh, Golden Delicious, Fuji). Ha nem te termeled az almát, hanem veszed egy gazdától, akkor kérdezz rá a típusára, az eltarthatóságára. Persze a legtöbb gazda azt mondja majd, hogy jól tárolható a gyümölcse…
Mikor kell az almát leszedni, ahhoz, hogy jól lehessen tárolni?
Próbáld meg az almát a teljes érés előtt szedni. Könnyű megmondani, mennyire érett az alma; csak nézd meg a színét és kóstold meg. Ha még nincs teljes színben, és még van rajta egy kis fanyar, akkor készen áll a tárolásra. Nyugi, ez még lesz édesebb a hónapok alatt…
Miben tároljam az almát a télen?
A legjobb, ha minden almát egy műanyag edényében tárolsz. A szerencsésebbeknek biztos vannak ilyen nagyobb műanyag ládái, amik erre alkalmasak.
Hol tároljam az almát télen, hogy sokáig elálljon?
A hűtőszekrény hűvös levegője több mint ideális hely az almák tárolására. De tudjuk, tudjuk… nincsen minden esetben elegendő helyed erre, megértjük teljesen. De vannak további tökéletes alma tárolására alkalmas helyek is szerencsére: egy garázs, fészer vagy más védett kültéri terület megfelelő legyen. Azonban arra figyelni kell, hogy nem szabad hagyni az almákat megfagyni. Ez lebontja sejtjeit, és felengedéskor pépes lesz. Amint az alma eléri a szobahőmérsékletet, gyorsabban érik és romlik, ezért ekkor használd fel minél előbb!
Sérülésmentes almákra van szükség
Vizsgáld meg az almákat, mielőtt elteszed őket a télre, hiszen egy apró sérülés miatt könnyen lehet, hogy több tucat almád is a szemétben köti majd ki. Ha zúzódások, rothadás vagy repedések jeleit látod, azonnal távolítsd el. ( Nem feltétlenül kell kidobni, hiszen a rossz részeket kivágva, még bőven fogyasztásra alkalmas. Edd meg, tedd süteménybe, vagy készítsd belőle kompótot, csak ne rakd el, mert még rosszabb állapotba kerül, és a többire is veszélyes lesz ez.) Ha az alma rothad, több etilént bocsát ki, és a közeli almákat is megrohadja.
Bevetheted az újságpapírt is az almák tárolására
Ez nem kötelező, de annak elkerülése érdekében, hogy egy rohadt alma hozzáérjen a többi almához, mindegyiket újságpapírba csomagolhatod. Amennyiben beveted ezt az almatárolós trükköt, ne felejts el az almák evése előtt alapos mosást végezni, hogy biztosan eltávolításra kerüljön az esetlegesen átkerült újságfesték.
Ellenőrizd az almákat gyakran!
Győződj meg róla, hogy egyik alma sem kezdett el rothadni, vagy keletkezett rajta más jellegű sérülés. Amennyiben ilyet észlelsz, távolítsd el időben, megelőzve a többi alma rongálódását!