A 10 leggyakrabban hamisított élelmiszer

Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) élelmiszerhamisítási adatbázis (FFD) néven összeírta a valaha felmerült összes élelmiszeripari visszaélést. Ezek alapján összeírtuk a tíz leggyakrabban hamisított élelmiszert.

 
Leggyakrabban hamisított élelmiszerek

Sokan nem is gondolnák, hogy mely élelmiszereket hamisítják a leginkább. Megmondom őszintén, hogy a listát látva én is meglepődtem eléggé, nem erre a 10 élelmiszerre számítottam. Úgy gondolom, hogy ti is megfogtok lepődni rajta, de érdemes mindenkinek megnéznie mind a 10 terméket és a későbbiekben fokozottabban odafigyelni mindegyikre. Egyszerűen felháborító, ami folyik a világban.

10 leggyakrabban hamisított élelmiszer

1. Narancslé

Bár azt gondolnánk, hogy a narancslé nyilván narancsból készül, az FFD adatai szerint rendszeres, hogy répacukorral, kukoricasziruppal, kálium szulfáttal, grapefruit darabokkal, narancspéppel és az emberi leleményesség határtalanságából kiindulva, ki tudja még milyen összetevőkből állítják elő a kívánt narancs ízt.

2. Méz

A mézet gyakran azért hamisítják, mert magas a kereskedelmi ára. Általában különféle cukrokkal, cukorszirupokkal dúsítják a mézet, de előfordul az is, hogy nem ellenőrzött méhészetből származik a méz.

3. Szarvasgomba olaj

A szarvasgomba olajat általában éttermek és szakácsok használják, de az üzletekben általában ízfokozóval és olívaolajjal készült szarvasgomba olajat lehet kapni.

4. Tej

Biztos sokan hallottak már a kínai melamin botrányról. A melamin egy a sok szennyező anyag közül, amit eddig a hamisított tejipari termékekben találtak. Az FFD adatai szerint már előfordult, hogy formaldehid, mosószer, gépolaj, keményítő, faggyú és más, nem tejbe való anyagok nyomait is kimutatták már a hamisított tejekben.

5. Hal

A hal esetében a gyakran átcímkézik a hal fajtáját vagy származási helyét, de előfordult, hogy a boltokba kerülő halak húsában szennyező anyagokat mutattak ki.

6. Áfonya

Az áfonya egészségügyi hatásairól sok jót lehet hallani, viszont az élelmiszerekben általában mesterséges ízesítő és cukor keveréke található. Így elég becsapós lehet az ínycsiklandó csomagolása ellenére.

7. Sáfrány

A sáfrány egy drága, egzotikus fűszer, amit szintén elég gyakran hamisítanak. A hamisítványok általában körömvirág, szárított hagyma, kurkuma, gipsz, glicerin vagy keményítő anyagok hozzáadásával készülnek.

8. Olíva olaj

Gyakran előforduló probléma, hogy olasz termékként próbálják eladni az egyébként nem olasz olajat, de jellemző, hogy a gyengébb minőségű olíva olajat extra szűzként próbálják feltűntetni. A harmadik eset az, hogy közönséges étolajat színeznek meg, hogy a olíva olajnak tűnjön. 

9. Gránátalma

A gránátalmából készült gyümölcsleveket az egészségügyi értéke miatt szokták hamisítani, gyakran szintetikus, nem gyümölcsalapú anyagokból készítik el, és mesterséges ízesítőket adnak hozzá.

10. Kávé

Azt, hogy a kávéban ne legyenek szennyező anyagok, gyakorlatilag csak úgy kerülhetjük el, ha mi magunk őröljük a kávészemeket. A készen kapható őrölt kávékban nem egyszer mutatták ki gallyak, maghéjak, kukorica, árpa és egyéb gabonák, égetett cukor, glükóz és keményítő nyomait is.