Lehet elsőre kicsit furcsán hangozhat a tökmagos-málnás és a meggyes-mákos zserbó variáció, de higgyétek el, mindkettő fantasztikusan finom lesz, tökéletesen fognak harmonizálni az ízek! Válassz egy kedvedre valót, és kápráztasd el az egész családot.
Hozzávalók a meggyes-mákos zserbóhoz
Forma: 33x22 cm
TÉSZTA
* 50 dkg finomliszt
* 16 dkg vaj
* 6 dkg disznózsír (helyette mehet ugyanannyi vaj, de különösen omlós a zsírtól)
* 1,5 dl tej
* 2 tojássárgája
* 1 dkg friss élesztő (tényleg csak ilyen pici kell, nem elírás)
* 7 dkg porcukor
A TETEJÉRE
* 15 dkg fehércsokoládé
* 5 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A tészta elkészítéséhez a lisztet a porcukorral, sóval, vajjal és zsírral elmorzsoljuk. A hideg tejhez hozzáadom a tojássárgáját és az élesztőt. Csak elkeverem, nem kell futtatni, ez nem egy hagyományos kelt tészta.
Hozzáadom a lisztes/vajas morzsához és szép sima tésztát gyúrok belőle. 5 részre osztom, hűtőbe teszem a becsomagolt gombócokat.
A mákot a cukorral elkeverem. Egyesével kinyújtom a tésztagombócokat, majd tepsibe helyezett tésztalapokat megkenem lekvárral, megszórom a mákos cukor negyedével. Így folytatom a sortt! 170 fokon 35-40 percig sül. Amikor teljesen kihűl, kiveszem a tepsiből, (az alja lesz a teteje) leöntöm olvasztott fehércsokival, majd az olvadt étcsokival is meglocsolom. Fogpiszkálóval lehet csíkozni, mintázni. Nagyon finom, igazi ünnepi sütemény.