Az élelmiszerek savanyítása egy világszerte elterjedt szokás. Ez nem meglepő, elvégre a savanyított zöldségek és gyümölcsök nem csak rendkívül egészségesek és finomak, hanem sokkal tovább is tárolhatók, mint a frissen szüretelt termések. Ha szeretnél megismerkedni ezzel az eljárással, hogy kerted kincseit hosszabb ideig is megőrizhesd kamrádban, akkor a következő útmutató neked szól!
Savanyítás és befőzés – két külön világ
Mielőtt tovább mennénk, le kell szögeznünk valamit: a savanyítást nem szabad összekeverni a befőzéssel. A két folyamat másképpen zajlik és más „termékeket” is eredményez. Csupán annyi a közös bennük, hogy mindkét módszer lehetővé teszi, hogy lényegesen tovább tárold zöldségeidet vagy gyümölcseidet. A savanyítás valójában sokkal egyszerűbb folyamat, mint a befőzés, és kevesebb időt és felszerelést is igényel annál. Ha mindez nem lenne elég a savanyított zöldségekkel hasznos probiotikumokat és emésztést elősegítő enzimeket is vihetsz a szervezetedbe. Eddig rendben? Akkor kezdjük!
Mit lehet savanyítani?
A pozitívumok sorozata itt folytatódik is, ugyanis meglepően kevés élelmiszer van, amit nem lehet savanyítani. Sokkal meglepőbb azon dolgok listája, amikről nem is gondolnád, hogy savanyíthatók: ide tartoznak a zöldségeken és gyümölcsökön kívül a fűszernövények, a gabonafélék, a húsok, a tojások, a tej és a méz is! A zöldségek és gyümölcsök kifejezetten ideálisak savanyításra – lényegében lehetetlen olyat találni, ami ne lenne alkalmas az ilyesfajta tartósításra.
Könnyedén savanyítható élelmiszerek
Ha még csak most ismerkedsz a savanyítással, érdemes sárgarépával, brokkolival, paprikával, retekkel, céklával és karfiollal kísérletezni. Ezek a zöldségek nagyon könnyedén savanyíthatók, így hamar begyakorolhatod velük az eljárás alapjait. A fejes káposzta is végtelenül egyszerűen savanyítható, mert még lé sem kell hozzá: elég csak megsózni, és a káposztalevelek víztartalma intézkedik a folyamat többi lépéséről.
Összetettebb technikát igénylő élelmiszerek
Vannak olyan élelmiszerek is, amelyek savanyítása speciális eljárást igényel. Ilyenek például azok a zöldségek, amiket csak elkészítve szokás elfogyasztani – például a burgonya vagy az édesburgonya. Egyedi savanyításra szorulnak az olyan puha élelmiszerek is, mint például az avokádó. Az érett paradicsomokat magas cukortartalmuk miatt olyan eljárással kell savanyítani, mint a gyümölcsöket.
A cukkinik és az uborkák tele vannak vízzel, ezért érdemes őket fekete tea vagy szőlőlevelekkel együtt savanyítani, amik tanninokkal töltik fel a levet. Vannak olyan termések is, amiket együtt savanyíthatsz egymással egy igazán különleges ízvilág érdekében – például sárgarépákat és paprikákat, vagy zöldbabot és fokhagymát, esetleg cukkinit és vöröshagymát. A következő oldalon további hasznos tanácsok várnak, érdemes lapozni egyet!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.