A nyár sokak számára egyenlő a szabadtéri programokkal és szórakozással. Az év legmelegebb időszaka továbbá megannyi virág szezonja is egyben, amelyek kellemes illatokkal töltik el az utcákat, a kerteket és az otthonokat is. Habár a legtöbben csak illatjuk és szépségük miatt tartják őket, a virágok másképpen is hozzájárulhatnak a nyári élvezetekhez: jégkrémek formájában! Legyen szó nyáresti ünnepségekről vagy egy könnyed délutáni nassolásról, a házi készítésű, virágos jégkrémek garantáltan az új kedvencek lesznek majd mind a vendégek, mind pedig az otthoniak körében. Íme néhány látványos és ízletes jégrém recept, amiket mindenképpen érdemes lesz kipróbálnod az év során! Tipp: ha csak teheted, használj teljesen organikus hozzávalókat!
Rózsás vaníliás jégkrém recept
Hozzávalók (1 liter adaghoz):
• 2 bögre sűrített tej
• 1 bögre 36-40%-os tejszín
• 1/2 bögre cukor
• 1 bögre rózsabimbó vagy rózsaszirom
• 1 teáskanál rózsavíz
• 1 vaníliabab, szétvágva és kikaparva
Elkészítés:
1. Keverd össze a sűrített tejet, a tejszínt, a cukrot, a kikapart vaníliát, a rózsadarabokat és a vaníliabab héját egy nagy lábasban.
2. Helyezd a lábast közepes hőfokra.
3. Kevergesd időnként a hozzávalókat, amíg épp gyöngyözni nem kezdenek, de ne forrald fel őket!
4. Vedd le a lábast azonnal a lángról, és hagyja hűlni néhány percig.
5. Szűrd le a keveréket, hogy elválaszd a vaníliahéjtól és a rózsadaraboktól.
6. Öntsd át a keveréket egy zárható tárolóba.
7. Helyezd a tárolót a hűtőbe egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek.
9. Amikor már félig megkeményedett, kanalazd vissza a keveréket egy zárható tárolóba, majd helyezd azt a fagyasztóba, hogy teljesen megkeményedjen. Legalább egy órát hagyd ott, mielőtt felszolgálnád.
Levendulás csokoládés jégkrém recept
Hozzávalók (1 liter adaghoz):
• 2 bögre sűrített tej
• 1 bögre 36-40%-os tejszín
• 1/2 bögre cukor
• 1 bögre pörkölt kakaópor
• 4 teáskanál levendulavirág
• 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
1. Keverd össze a sűrített tejet, a tejszínt, a cukrot, a kakaót és a levendulát egy nagy lábasban.
2. Helyezd a lábast közepes hőfokra.
3. Kevergesd időnként a hozzávalókat, amíg épp gyöngyözni nem kezdenek, de ne forrald fel őket!
4. Vedd le a lábast azonnal a lángról, és hagyja hűlni néhány percig.
5. Szűrd le a keveréket, hogy elválaszd a levendulavirágoktól.
6. Keverd hozzá a vaníliakivonatot és öntsd át a keveréket egy zárható tárolóba.
7. Helyezd a tárolót a hűtőbe egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek.
8. Önts a keverékhez egy fagylaltgépbe, amit aztán használj a gyártó utasításai szerint.
9. Amikor már félig megkeményedett, kanalazd vissza a keveréket egy zárható tárolóba, majd helyezd azt a fagyasztóba, hogy teljesen megkeményedjen. Legalább egy órát hagyd ott, mielőtt felszolgálnád.