Ha unod a sima almás pitét, akkor ezt csináld meg! Omlós tészta, isteni fahéjas almaréteg, krémes vaníliapuding, amit bezár egy újabb réteg omlós tészta. Hidd el, mindenki imádni fogja!
Hozzávalók: almás pite vaníliapudinggal
egy 33x39 cm-es tepsihez
Tészta:
• 500g liszt
• 150g vaj
• 12g sütőpor
• 1ek citromlé
• 150g porcukor
• 3ek tejföl
• 1db tojás
Almarész:
• 1,5kg alma
• 8ek cukor
• van.cukor
• fahéj
Puding:
• 1,2l tej
• 120g vaníliáspuding
• 30g vancuki
• 6ek cukor
Almás pite vaníliapundiggal: így készítsd el
A lisztet a vajjal morzsásra keverjük, majd beletesszük a sütőport, amit leöntünk a citromlével hogy felfusson. Ezután belekerül minden hozzávaló, és összeállítjuk a tésztát. Folpackba csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük.
Elkészítjük addig a pudingot, kis tejjel elkeverjük a cukrot és a port, majd a többi forrásban lévő tejhez öntjük. Megfőzzük, félrehúzzuk, és időnként rákeverünk hogy ne csomósodjon be. Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk a levét, és összekeverjük a két féle cukorral és a fahéjjal. Jöhet a rétegezés: a tésztát felezzük, mindkét részét kinyújtjuk. Az elsőt sütőpapírozott tepsire tesszük, leszórjuk zsemlemorzsával. Ráterítjük az almaréteget, majd a pudingot. Lezárjuk a másik tésztával, egész tojással lekenjük, megszúrkáljuk, és 180 fokon kb 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Kész!
Tipp:
• lisztezett felület vagy 2 sütőpapír között tudsz nyújtani
• lehet cukormentes és tejmentes/laktózmentes is
• próbáld meg megvárni amíg kihűl és aztán szeleteld
Az almás pite története
Az almás pite Magyarországon is népszerű sütemény, de az eredete nem magyar gyökerű. Az almás pite hagyománya eredetileg Nyugat-Európából, különösen Angliából és Németországból származik, ahol már a középkorban is ismerték és készítették különböző változatait. Az első dokumentált almás pite recept 1381-ből, Angliából származik, bár az akkori változat még nem tartalmazott cukrot, mivel az csak később vált elérhetővé Európában.
Magyarországon az almás pite a 19. században vált igazán elterjedtté, amikor az osztrák és német konyha hatása érződött a magyar gasztronómián. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején a német és osztrák péksütemények, piték és torták eljutottak Magyarországra, így vált népszerűvé az almás pite is. Azóta a magyar konyha szerves részévé vált, ahol gyakran fahéjjal, vaníliás cukorral ízesítik, és minden régióban megvannak a saját változatai.
Magyarországon a klasszikus „nagymama-féle” almás pite fontos szerepet játszik a családi sütögetések alkalmával, és az otthoni konyha egyik leggyakoribb süteménye lett.