A család kedvence lesz ez a süti! - Az almás pitét mindenki szereti, de most egy csavarral hoztuk el nektek a megszokott receptet: vaníliáspudinggal! Még finomabb, még puhább és mindenki imádni fogja!

Ezt imádni fogja a család: vaníliapudingos almás pite recept

NA
hirdetes

Ha unod a sima almás pitét, akkor ezt csináld meg! Omlós tészta, isteni fahéjas almaréteg, krémes vaníliapuding, amit bezár egy újabb réteg omlós tészta. Hidd el, mindenki imádni fogja!

Vaníliapudingos almás pite

Hozzávalók: almás pite vaníliapudinggal

egy 33x39 cm-es tepsihez


Tészta
•    500g liszt 
•    150g vaj 
•    12g sütőpor 
•    1ek citromlé 
•    150g porcukor 
•    3ek tejföl 
•    1db tojás

Almarész
•    1,5kg alma 
•    8ek cukor 
•    van.cukor 
•    fahéj


Puding:
•    1,2l tej 
•    120g vaníliáspuding 
•    30g vancuki 
•    6ek cukor

Almás pite vaníliapundiggal: így készítsd el

A lisztet a vajjal morzsásra keverjük, majd beletesszük a sütőport, amit leöntünk a citromlével hogy felfusson. Ezután belekerül minden hozzávaló, és összeállítjuk a tésztát. Folpackba csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük. 
Elkészítjük addig a pudingot, kis tejjel elkeverjük a cukrot és a port, majd a többi forrásban lévő tejhez öntjük. Megfőzzük, félrehúzzuk, és időnként rákeverünk hogy ne csomósodjon be. Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk a levét, és összekeverjük a két féle cukorral és a fahéjjal. Jöhet a rétegezés: a tésztát felezzük, mindkét részét kinyújtjuk. Az elsőt sütőpapírozott tepsire tesszük, leszórjuk zsemlemorzsával. Ráterítjük az almaréteget, majd a pudingot. Lezárjuk a másik tésztával, egész tojással lekenjük, megszúrkáljuk, és 180 fokon kb 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Kész!

hirdetes

Tipp
•    lisztezett felület vagy 2 sütőpapír között tudsz nyújtani
•    lehet cukormentes és tejmentes/laktózmentes is
•    próbáld meg megvárni amíg kihűl és aztán szeleteld

Az almás pite története

Az almás pite Magyarországon is népszerű sütemény, de az eredete nem magyar gyökerű. Az almás pite hagyománya eredetileg Nyugat-Európából, különösen Angliából és Németországból származik, ahol már a középkorban is ismerték és készítették különböző változatait. Az első dokumentált almás pite recept 1381-ből, Angliából származik, bár az akkori változat még nem tartalmazott cukrot, mivel az csak később vált elérhetővé Európában.

Magyarországon az almás pite a 19. században vált igazán elterjedtté, amikor az osztrák és német konyha hatása érződött a magyar gasztronómián. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején a német és osztrák péksütemények, piték és torták eljutottak Magyarországra, így vált népszerűvé az almás pite is. Azóta a magyar konyha szerves részévé vált, ahol gyakran fahéjjal, vaníliás cukorral ízesítik, és minden régióban megvannak a saját változatai.

Magyarországon a klasszikus „nagymama-féle” almás pite fontos szerepet játszik a családi sütögetések alkalmával, és az otthoni konyha egyik leggyakoribb süteménye lett.

Forrás: Suga Paulina
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

csapófészek

olyan, a baromfitartás telepein használt tojófészek, amelynek a bebújónyílására egy... Tovább

vörös csenkesz

(Festuca rubra L.): a pázsitfüvek családjához tartozó, redkívül változó külsejű, rövid... Tovább

Tovább a lexikonra