A legfinomabb Valentin-napi fánk recept

Valentin-napi málnás szív alakú fánk recept

NA
hirdetes

Házi készítésű málnás szív alakú fánk Valentin-napi reggelire!! Kell-e többet mondanom? Szuperpuhák és omlósak, a Tangzhong módszernek köszönhetően napokig frissek is lesznek, és ebben a bejegyzésben elmagyarázom, hogy mi is ez pontosan. Ez egy tökéletes Valentin-napi reggeli, amelyet akár az év bármely napján elfogyaszthatsz!

Valentin-napi fánk

A tökéletes Valentin-napi fánk tangzhong módszerrel

A Tangzhong módszer egy japán technika, amellyel a tészta lisztjeinek egy részét vízzel előfőzzük, amíg sűrű és üveges pudingszerű állagot nem kapunk. A liszt előfőzésével zselatin szerűvé alakul a tészta, lehetővé téve, hogy a liszt több vizet vonjon magához, és bezárja a szerkezetébe.

Mit jelent ez a TE tésztádnál? Először is, ez azt jelenti, hogy a víz a tésztában marad, és nem fog könnyen elpárologni a kelesztési, sütési folyamat során, így a tészta még főzés után is puha és nedves marad. Másodszor, a több folyadék több belső gőzt jelent sütés közben, és amikor a gőz megpróbál kiszökni, felfelé löki a tésztát, így a tésztád pufi és párnás lesz. Bízzon bennem ebben! 

Technikailag már előző este elkészítheted és formázhatod a tésztát, és másnap reggel megsütheted. De inkább előző nap készítem el, és hagyom a pult fölött, csak papírtörlővel letakarva, nem légmentesen. 

Valentin-nap fánk recept

Mit kell használni a Valentin-napi fánk töltéséhez?

A fánkot bármilyen töltelékkel megtöltheted, amivel csak szeretnéd! Bármi, ami sűrű és krémes, tökéletes lesz. Használhatsz Nutellát, csokoládé ganache-t, mogyoróvajat és lekvárt. De Valentin napra úgy éreztem a málnás ízvilág illik a legjobban a szív alakú fánkhoz. A málnazselét néhány nappal korábban elkészíthetjük, és hűtőben tárolhatjuk. 
A fánkok megtöltéséhez egy vékony, hosszú fúvókára lesz szükséged, amit a videóban is láthatsz. Rögzítsd egy cukrászzacskóhoz vagy egy nagy cipzáras zacskóhoz, és töltsd meg a töltelékkel. 

Hozzávalók

Fánk
◯ 362,5 g búzafinomliszt 
◯ 217,5 g kenyérliszt  
◯ 120 ml víz 
◯ 8 evőkanál olvasztott vaj  
◯ 180 ml író 
◯ 1 ½ teáskanál só 
◯ 2 L tojás
◯ 105 gr kristálycukor + a forgatáshoz 
◯ 1 csomag instant élesztő 
◯ ½ tk vanília kivonat 
◯ olaj a sütéshez

hirdetes

Málna zselé
◯ 360 gr málna, friss vagy fagyasztott  
◯ 150 gr cukor 
◯ Fél citrom facsart leve◯ 2 evőkanál liszt

Lépések

A tészta elkészítése:
 

A Tangzhong elkészítéséhez keverj össze a vizet 3 evőkanál lisztkeverékkel egy kis tálban vagy mérőedényben. Melegítsük a mikrohullámú sütőben, amíg sima pudingszerű tésztát nem kapunk. Kezdd két 15 másodperces időközzel, és tartsd a melegítést 10 másodperces időközönként, így biztosan nem fog megégni Hűtőbe, vagy száraz, hűvös helyre tesszük pihenni. 

Egy keverőtálba öntsük a 8 evőkanál olvasztott vajat, az írót és keverjük össze a 1 ½ teáskanál finom tengeri sót. Adjuk hozzá a 2 tojást, a cukrot, az instant élesztőt, a ½ teáskanál vaníliakivonatot és a kihűlt Tangzhongot. Keverd össze a habverővel.

Egy nagy tálban keverd össze a búzafinomlisztet a kenyérliszttel., majd a tanghzongos keverékhez add hozzá 3 részletben, miközben a konyhai géped keveri össze. (vagy kézi haberővel csinálod, de úgy azért nehezebb dolgod lesz) Gyúrjuk a géppel közepesen lassú sebességgel 10 percig. A tészta nem ragadhat a falhoz, de az aljához igen. Tedd át olajozott tálba. Fedjük le műanyag fóliával, és lazán csavarjuk be a tálat egy konyharuhával vagy takaróval. Helyezd otthonod meleg részére, ahol nincs huzat. Hagyd a tésztát a duplájára keljen, körülbelül 1 és fél-2 óra alatt.

Amikor a tészta kész, szórjunk meg elegendő liszttel egy tiszta, sima felületet a pulton. A tésztába beleboxolunk egyet és kiborítjuk a felületre. Szórd meg liszttel a sodrófát és a tésztát, ügyelve arra, hogy a sarkok és a tészta minden része ne legyen ragacsos. Kezeddeé (lehet, hogy lisztet is dörzsölhet rájuk) nyújtsd ki a tésztát. Szív alakú pogácsaszaggatóval vágjunk ki annyi fánkot, amennyit csak tudunk. Szép élesek legyen a vágott vonalak, hogy majd sütés után is megmaradjon a szív alakja. A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire vagy nagy tálcára helyezzük. Fedjük le őket, és hagyjuk újra kelni kb. 1 óráig. 

Szív alakú fánk Valentin napra

Sütés és összeszerelés:

Egy mély edényt vagy serpenyőt több mint felére tölts meg olajjal. Melegítsük közepes lángon, amíg az olaj hullámosodni kezd, és vékonyabbnak tűnik. Amíg az olaj melegszik, vágd le a sütőpapírt minden fánk alatt. Le kell ejteni a fánkot a papírral majd az olajba, ahogy a videón láthatod és kihúzni a papírt óvatosan majd. 

Egyszerre egy-két fánkot dobjunk be az olajba. Távolítsd el a sütőpapírt egy csipesszel. Hagyd a fánkokat mély aranybarnára sülni, körülbelül három percig. Egy nagy lyukas kanál segítségével fordítsd meg a fánkot, és süsd meg a másik oldalát is. Vegyük ki az olajból és helyezzük papírtörlőre. Ismételd meg a többi fánkkal. Ha az olaj túl forró lenne, és megégeti a fánkot anélkül, hogy teljesen átsülne, állítsd a hőt közepesre néhány percre, és süsd tovább. 

Amíg sül a fánk, a többi kihűltet már forgathatjuk is be jó alaposan a cukorba. Helyezze őket egy hűtőrácsra, hogy a cukor ne nedvesedjen meg a gőzükkel. Elkészültek a fánkok! Amint kihűltek, töltsük meg kedvenc töltelékünkkel (a málnás töltelék receptje lentebb).
Pár napig száraz helyen, nem teljesen légmentesen fedve lehet tárolni őket. 

A málna töltelék elkészítéséhez:

Egy kis serpenyőben a liszt kivételével az összes hozzávalót összekeverjük, és közepes lángon enyhén felforraljuk. Kb. 10 percig főzzük. Ezután szórjuk meg a lisztet, és gyakran keverjük. Addig főzzük, amíg sűrű állagot nem kapunk, még kb. 2-3 percig. Vegyük le a tűzről, és keverjük még 30 másodpercig. Hagyd teljesen kihűlni vagy lehűlni a hűtőben, mielőtt megtöltenéd a fánkokat vele. 

Jó étvágyat hozzá!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-11-15

Hallottál már a karácsonyfa nevelő szettről? Neveld fel a fenyődet

A karácsonyfa nevelő szett egyedi élményt kínál, amellyel otthonodban nevelheted fel a fenyőfádat – tökéletes ajándék is lehet. Igazi ünnepi hangulatot teremt!

2024-11-07

Cserepes fenyő gondozási útmutató: tippek beltérre és kültérre

A cserepes fenyő gondozása az ünnepi hangulatot emeli, de nem mindegy hogyan gondozzuk beltéren vagy kültéren. Segítünk, hogy hosszan életben maradjon.

2024-03-26

Készítsd el az olaszok húsvéti kalácsát, a colombat!

Idén húsvétkor szeretnél valami extrán jó kalácsot csinálni, ami eltér a hagyományostól? Akkor készítsd el a colombat, az olaszok húsvéti kalácsát, imádni fogod!

2024-11-27

Mikulásvirág tápoldat házilag: egyszerű megoldások a konyhából

A Mikulásvirág tápoldat elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád – a konyhádban már meglévő alapanyagokkal tarthatod életben és gyönyörűen a növényedet!

2024-11-20

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa tökéletes választás, ha idén valami különleges és egyedi karácsonyi dekorációval szeretnéd feldobni otthonodat. A grincsfa készítés nem is nehéz!

2024-12-10

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág nemcsak karácsonyi dísz, hanem a téli otthonod színpompás dísze – tudd meg, hogyan varázsolhatod pirossá! Fedezzük fel a gondozás részleteit.

2024-11-26

Aloe vera gondozása lakásban: így lesz hosszú életű a gyógynövényed

Az aloe vera gondozása egyszerű, ráadásul ez a csodanövény nemcsak az otthonodat díszíti, hanem számos jótékony hatásával a mindennapjaidat is gazdagítja!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

havivakság

a lovak időnként visszatérő, egyik v. mindkét szemen jelentkező, nem gennyes belső... Tovább

méhek elhelyezése

a méheket tartalmazó méhlakásokat (kasokat, kaptárakat) korábban erre a célra épült... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ünnep