Házi készítésű málnás szív alakú fánk Valentin-napi reggelire!! Kell-e többet mondanom? Szuperpuhák és omlósak, a Tangzhong módszernek köszönhetően napokig frissek is lesznek, és ebben a bejegyzésben elmagyarázom, hogy mi is ez pontosan. Ez egy tökéletes Valentin-napi reggeli, amelyet akár az év bármely napján elfogyaszthatsz!
A tökéletes Valentin-napi fánk tangzhong módszerrel
A Tangzhong módszer egy japán technika, amellyel a tészta lisztjeinek egy részét vízzel előfőzzük, amíg sűrű és üveges pudingszerű állagot nem kapunk. A liszt előfőzésével zselatin szerűvé alakul a tészta, lehetővé téve, hogy a liszt több vizet vonjon magához, és bezárja a szerkezetébe.
Mit jelent ez a TE tésztádnál? Először is, ez azt jelenti, hogy a víz a tésztában marad, és nem fog könnyen elpárologni a kelesztési, sütési folyamat során, így a tészta még főzés után is puha és nedves marad. Másodszor, a több folyadék több belső gőzt jelent sütés közben, és amikor a gőz megpróbál kiszökni, felfelé löki a tésztát, így a tésztád pufi és párnás lesz. Bízzon bennem ebben!
Technikailag már előző este elkészítheted és formázhatod a tésztát, és másnap reggel megsütheted. De inkább előző nap készítem el, és hagyom a pult fölött, csak papírtörlővel letakarva, nem légmentesen.
Mit kell használni a Valentin-napi fánk töltéséhez?
A fánkot bármilyen töltelékkel megtöltheted, amivel csak szeretnéd! Bármi, ami sűrű és krémes, tökéletes lesz. Használhatsz Nutellát, csokoládé ganache-t, mogyoróvajat és lekvárt. De Valentin napra úgy éreztem a málnás ízvilág illik a legjobban a szív alakú fánkhoz. A málnazselét néhány nappal korábban elkészíthetjük, és hűtőben tárolhatjuk.
A fánkok megtöltéséhez egy vékony, hosszú fúvókára lesz szükséged, amit a videóban is láthatsz. Rögzítsd egy cukrászzacskóhoz vagy egy nagy cipzáras zacskóhoz, és töltsd meg a töltelékkel.
Hozzávalók
Fánk
◯ 362,5 g búzafinomliszt
◯ 217,5 g kenyérliszt
◯ 120 ml víz
◯ 8 evőkanál olvasztott vaj
◯ 180 ml író
◯ 1 ½ teáskanál só
◯ 2 L tojás
◯ 105 gr kristálycukor + a forgatáshoz
◯ 1 csomag instant élesztő
◯ ½ tk vanília kivonat
◯ olaj a sütéshez
Málna zselé
◯ 360 gr málna, friss vagy fagyasztott
◯ 150 gr cukor
◯ Fél citrom facsart leve◯ 2 evőkanál liszt
Lépések
A tészta elkészítése:
A Tangzhong elkészítéséhez keverj össze a vizet 3 evőkanál lisztkeverékkel egy kis tálban vagy mérőedényben. Melegítsük a mikrohullámú sütőben, amíg sima pudingszerű tésztát nem kapunk. Kezdd két 15 másodperces időközzel, és tartsd a melegítést 10 másodperces időközönként, így biztosan nem fog megégni Hűtőbe, vagy száraz, hűvös helyre tesszük pihenni.
Egy keverőtálba öntsük a 8 evőkanál olvasztott vajat, az írót és keverjük össze a 1 ½ teáskanál finom tengeri sót. Adjuk hozzá a 2 tojást, a cukrot, az instant élesztőt, a ½ teáskanál vaníliakivonatot és a kihűlt Tangzhongot. Keverd össze a habverővel.
Egy nagy tálban keverd össze a búzafinomlisztet a kenyérliszttel., majd a tanghzongos keverékhez add hozzá 3 részletben, miközben a konyhai géped keveri össze. (vagy kézi haberővel csinálod, de úgy azért nehezebb dolgod lesz) Gyúrjuk a géppel közepesen lassú sebességgel 10 percig. A tészta nem ragadhat a falhoz, de az aljához igen. Tedd át olajozott tálba. Fedjük le műanyag fóliával, és lazán csavarjuk be a tálat egy konyharuhával vagy takaróval. Helyezd otthonod meleg részére, ahol nincs huzat. Hagyd a tésztát a duplájára keljen, körülbelül 1 és fél-2 óra alatt.
Amikor a tészta kész, szórjunk meg elegendő liszttel egy tiszta, sima felületet a pulton. A tésztába beleboxolunk egyet és kiborítjuk a felületre. Szórd meg liszttel a sodrófát és a tésztát, ügyelve arra, hogy a sarkok és a tészta minden része ne legyen ragacsos. Kezeddeé (lehet, hogy lisztet is dörzsölhet rájuk) nyújtsd ki a tésztát. Szív alakú pogácsaszaggatóval vágjunk ki annyi fánkot, amennyit csak tudunk. Szép élesek legyen a vágott vonalak, hogy majd sütés után is megmaradjon a szív alakja. A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire vagy nagy tálcára helyezzük. Fedjük le őket, és hagyjuk újra kelni kb. 1 óráig.
Sütés és összeszerelés:
Egy mély edényt vagy serpenyőt több mint felére tölts meg olajjal. Melegítsük közepes lángon, amíg az olaj hullámosodni kezd, és vékonyabbnak tűnik. Amíg az olaj melegszik, vágd le a sütőpapírt minden fánk alatt. Le kell ejteni a fánkot a papírral majd az olajba, ahogy a videón láthatod és kihúzni a papírt óvatosan majd.
Egyszerre egy-két fánkot dobjunk be az olajba. Távolítsd el a sütőpapírt egy csipesszel. Hagyd a fánkokat mély aranybarnára sülni, körülbelül három percig. Egy nagy lyukas kanál segítségével fordítsd meg a fánkot, és süsd meg a másik oldalát is. Vegyük ki az olajból és helyezzük papírtörlőre. Ismételd meg a többi fánkkal. Ha az olaj túl forró lenne, és megégeti a fánkot anélkül, hogy teljesen átsülne, állítsd a hőt közepesre néhány percre, és süsd tovább.
Amíg sül a fánk, a többi kihűltet már forgathatjuk is be jó alaposan a cukorba. Helyezze őket egy hűtőrácsra, hogy a cukor ne nedvesedjen meg a gőzükkel. Elkészültek a fánkok! Amint kihűltek, töltsük meg kedvenc töltelékünkkel (a málnás töltelék receptje lentebb).
Pár napig száraz helyen, nem teljesen légmentesen fedve lehet tárolni őket.
A málna töltelék elkészítéséhez:
Egy kis serpenyőben a liszt kivételével az összes hozzávalót összekeverjük, és közepes lángon enyhén felforraljuk. Kb. 10 percig főzzük. Ezután szórjuk meg a lisztet, és gyakran keverjük. Addig főzzük, amíg sűrű állagot nem kapunk, még kb. 2-3 percig. Vegyük le a tűzről, és keverjük még 30 másodpercig. Hagyd teljesen kihűlni vagy lehűlni a hűtőben, mielőtt megtöltenéd a fánkokat vele.