Házi készítésű málnás szív alakú fánk Valentin-napi reggelire!! Kell-e többet mondanom? Szuperpuhák és omlósak, a Tangzhong módszernek köszönhetően napokig frissek is lesznek, és ebben a bejegyzésben elmagyarázom, hogy mi is ez pontosan. Ez egy tökéletes Valentin-napi reggeli, amelyet akár az év bármely napján elfogyaszthatsz!
A tökéletes Valentin-napi fánk tangzhong módszerrel
A Tangzhong módszer egy japán technika, amellyel a tészta lisztjeinek egy részét vízzel előfőzzük, amíg sűrű és üveges pudingszerű állagot nem kapunk. A liszt előfőzésével zselatin szerűvé alakul a tészta, lehetővé téve, hogy a liszt több vizet vonjon magához, és bezárja a szerkezetébe.
Mit jelent ez a TE tésztádnál? Először is, ez azt jelenti, hogy a víz a tésztában marad, és nem fog könnyen elpárologni a kelesztési, sütési folyamat során, így a tészta még főzés után is puha és nedves marad. Másodszor, a több folyadék több belső gőzt jelent sütés közben, és amikor a gőz megpróbál kiszökni, felfelé löki a tésztát, így a tésztád pufi és párnás lesz. Bízzon bennem ebben!
Technikailag már előző este elkészítheted és formázhatod a tésztát, és másnap reggel megsütheted. De inkább előző nap készítem el, és hagyom a pult fölött, csak papírtörlővel letakarva, nem légmentesen.
Mit kell használni a Valentin-napi fánk töltéséhez?
A fánkot bármilyen töltelékkel megtöltheted, amivel csak szeretnéd! Bármi, ami sűrű és krémes, tökéletes lesz. Használhatsz Nutellát, csokoládé ganache-t, mogyoróvajat és lekvárt. De Valentin napra úgy éreztem a málnás ízvilág illik a legjobban a szív alakú fánkhoz. A málnazselét néhány nappal korábban elkészíthetjük, és hűtőben tárolhatjuk.
A fánkok megtöltéséhez egy vékony, hosszú fúvókára lesz szükséged, amit a videóban is láthatsz. Rögzítsd egy cukrászzacskóhoz vagy egy nagy cipzáras zacskóhoz, és töltsd meg a töltelékkel.
Hozzávalók
Fánk
◯ 362,5 g búzafinomliszt
◯ 217,5 g kenyérliszt
◯ 120 ml víz
◯ 8 evőkanál olvasztott vaj
◯ 180 ml író
◯ 1 ½ teáskanál só
◯ 2 L tojás
◯ 105 gr kristálycukor + a forgatáshoz
◯ 1 csomag instant élesztő
◯ ½ tk vanília kivonat
◯ olaj a sütéshez
Málna zselé
◯ 360 gr málna, friss vagy fagyasztott
◯ 150 gr cukor
◯ Fél citrom facsart leve◯ 2 evőkanál liszt
Lépések
A tészta elkészítése:
A Tangzhong elkészítéséhez keverj össze a vizet 3 evőkanál lisztkeverékkel egy kis tálban vagy mérőedényben. Melegítsük a mikrohullámú sütőben, amíg sima pudingszerű tésztát nem kapunk. Kezdd két 15 másodperces időközzel, és tartsd a melegítést 10 másodperces időközönként, így biztosan nem fog megégni Hűtőbe, vagy száraz, hűvös helyre tesszük pihenni.
Egy keverőtálba öntsük a 8 evőkanál olvasztott vajat, az írót és keverjük össze a 1 ½ teáskanál finom tengeri sót. Adjuk hozzá a 2 tojást, a cukrot, az instant élesztőt, a ½ teáskanál vaníliakivonatot és a kihűlt Tangzhongot. Keverd össze a habverővel.
Egy nagy tálban keverd össze a búzafinomlisztet a kenyérliszttel., majd a tanghzongos keverékhez add hozzá 3 részletben, miközben a konyhai géped keveri össze. (vagy kézi haberővel csinálod, de úgy azért nehezebb dolgod lesz) Gyúrjuk a géppel közepesen lassú sebességgel 10 percig. A tészta nem ragadhat a falhoz, de az aljához igen. Tedd át olajozott tálba. Fedjük le műanyag fóliával, és lazán csavarjuk be a tálat egy konyharuhával vagy takaróval. Helyezd otthonod meleg részére, ahol nincs huzat. Hagyd a tésztát a duplájára keljen, körülbelül 1 és fél-2 óra alatt.
Amikor a tészta kész, szórjunk meg elegendő liszttel egy tiszta, sima felületet a pulton. A tésztába beleboxolunk egyet és kiborítjuk a felületre. Szórd meg liszttel a sodrófát és a tésztát, ügyelve arra, hogy a sarkok és a tészta minden része ne legyen ragacsos. Kezeddeé (lehet, hogy lisztet is dörzsölhet rájuk) nyújtsd ki a tésztát. Szív alakú pogácsaszaggatóval vágjunk ki annyi fánkot, amennyit csak tudunk. Szép élesek legyen a vágott vonalak, hogy majd sütés után is megmaradjon a szív alakja. A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire vagy nagy tálcára helyezzük. Fedjük le őket, és hagyjuk újra kelni kb. 1 óráig.
Sütés és összeszerelés:
Egy mély edényt vagy serpenyőt több mint felére tölts meg olajjal. Melegítsük közepes lángon, amíg az olaj hullámosodni kezd, és vékonyabbnak tűnik. Amíg az olaj melegszik, vágd le a sütőpapírt minden fánk alatt. Le kell ejteni a fánkot a papírral majd az olajba, ahogy a videón láthatod és kihúzni a papírt óvatosan majd.
Egyszerre egy-két fánkot dobjunk be az olajba. Távolítsd el a sütőpapírt egy csipesszel. Hagyd a fánkokat mély aranybarnára sülni, körülbelül három percig. Egy nagy lyukas kanál segítségével fordítsd meg a fánkot, és süsd meg a másik oldalát is. Vegyük ki az olajból és helyezzük papírtörlőre. Ismételd meg a többi fánkkal. Ha az olaj túl forró lenne, és megégeti a fánkot anélkül, hogy teljesen átsülne, állítsd a hőt közepesre néhány percre, és süsd tovább.
Amíg sül a fánk, a többi kihűltet már forgathatjuk is be jó alaposan a cukorba. Helyezze őket egy hűtőrácsra, hogy a cukor ne nedvesedjen meg a gőzükkel. Elkészültek a fánkok! Amint kihűltek, töltsük meg kedvenc töltelékünkkel (a málnás töltelék receptje lentebb).
Pár napig száraz helyen, nem teljesen légmentesen fedve lehet tárolni őket.
A málna töltelék elkészítéséhez:
Egy kis serpenyőben a liszt kivételével az összes hozzávalót összekeverjük, és közepes lángon enyhén felforraljuk. Kb. 10 percig főzzük. Ezután szórjuk meg a lisztet, és gyakran keverjük. Addig főzzük, amíg sűrű állagot nem kapunk, még kb. 2-3 percig. Vegyük le a tűzről, és keverjük még 30 másodpercig. Hagyd teljesen kihűlni vagy lehűlni a hűtőben, mielőtt megtöltenéd a fánkokat vele.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.