Fehér libatop
A fehér libatopot már rég óta termesztik magvaiért. Mind bevetett kertekben, mind pedig vadon is találkozhatunk velük. A fiatalabb levelek szőrösek és néha kissé rózsaszínűek is. Fogyaszthatók nyersen (a zsenge szárakkal együtt), de erősen ajánlott a spenóthoz hasonlóan elkészíteni őket. A, K és C-vitaminban gazdagok, és Indiában hagyományos gyógyszerként használták őket. Érdemes észben tartani, hogy hashajtó hatású! A levelekből készített pasztát napégés és égett sebek gyógyítására is lehet használni.
Medvehagyma
A medvehagyma egy vadon termő hagymafajta. Széles körben elterjedt 4-9 USDA zónákon belül, méghozzá annyira, hogy sok helyen kifejezetten problémásnak tartják terjeszkedését. Azonban ne számíts rá, hogy a hagymáktól megszokott termést találod alattuk, mikor felásod őket – igazából első sorban széles leveleik és zsenge bimbóik miatt érdemes keresésükre indulni. Áprilistól júniusig szép számban fellelhetők. A leveleket spenót módjára vagy pestoként is el lehet készíteni. A bimbók levesekbe, salátákba és rántottákhoz kiválók. A kivirágzást követően a bimbókról le kell mondanod, de a levelek továbbra is ehetők maradnak (habár ekkorra már valamivel keserűbbé válnak). Fokhagymaszerű illatukról könnyedén feismerhetők.
Vöröslõ sásliliom
A vöröslő sásliliommal nyirkos talajban, utak és sínek mentén találkozhatsz. Méretes, látványos virágai és bimbói hasonlóképpen főzhetők meg és fogyaszthatók, mint bármely más zöldség. Szárított bimbóit a kínai konyhákban „aranytűkként” emlegetik. Vastag, húsos gyökereik főzve fogyaszthatók, de nagyon gyenge, vizes ízük van.
Közönséges spárga
A közönséges spárga lándzsaszerű szárait nem feltétlenül egyszerű észrevenni, hacsak az ember nem tudja pontosan, hogy hol keresse őket. Az előző év elhalt szárai új, friss spárgák jelenlétére hívhatják fel a figyelmet. Ha eléggé nyitva tartod a szemed, akkor talán rábukkanhatsz az új növekményekre, amik sokkal vékonyabbak, mint kertben termesztett rokonaik. Ha sikerül találnod egy bőségesen termő lelőhelyet, akkor a későbbiekben évről-évre visszatérhetsz majd ide egy nagy adag spárgáért. A vadon termő közönséges spárgát ugyan úgy kell elkészíteni, mint a kertben termesztett változatokat. Vízhajtó hatása miatt kiváló a vizeletelválasztó rendszer fertőzései ellen. Emellett szervezettisztító és méregtelenítő tulajdonságokkal is rendelkezik, és hatékony a székrekedés és reumás fájdalmak enyhítésére.
Nagy útifű
A nagy útifüvet méretes levelei miatt könnyű észrevenni, ráadásul szinte mindenhol találkozhatsz vele a ház körül. Sokan gyomoknak tartják őket, pedig holott gyógyhatásuk miatt kifejezetten hasznosak. Leveleik kissé kemények, de rövid forró vízben való áztatás után kisütheted őket, ha puhábban szeretnéd fogyasztani. A nagy útifüvet különböző emésztőrendszeri és légúti problémák enyhítésére alkalmazták a történelem során – különösen a köhögés enyhítésére hatékony.