Ennek a rendkívül finom, puha és gyorsan elkészíthető túrófánknak a receptjével bárkit leveszel a lábáról. Könnyedebb sokkal, mint a szalagos fánk, így akinek az a fánk esetleg túl sok, az imádni fogja ezt a légies túrófánkot! A cikkben pedig az is kiderül, hogy miért is eszünk farsangkor fánkot.
Miért eszünk farsangkor fánkot?
A farsangi fánkhoz több legenda is kapcsolódik. Az első szerint - ami inkább a fánk megszületését meséli el – egy bécsi pékasszony kezei által jöhetett létre a fánk, természetesen véletlenül. A péksége előtt kora reggel már kígyózó sor állt, ami leginkább türelmetlen emberekből állt. Az asszony úgy felidegesítette magát, hogy az éppen kelő kenyértészta közepébe markolt, és a várakozó emberek felé hajította, ami véletlen egy forró lábasban landolt, ahol pillanatok alatt megsült és megszületett a fánk elődje, azaz a Krapfen.
A másik legenda már sokkal inkább kötődik a farsanghoz. Marie Antoinette egy álarcosbálban járt, ahol életében először megkóstolta a fánkot, ami annyira ízlett neki, hogy megszerezte a receptet. Onnantól kezdve a francia királyi udvari bálokon ezt szolgálták fel.
Hozzávalók a túrófánkhoz:
* 45/50 dkg tehéntúró,
* 20 dkg liszt, de többet is felvehet! Figyelt az állagát, könnyen formázható kell legyen!
* 8 dkg cukor,
* egy csomag vaníliás cukor,
* 2 db tojás
* egy csomag sütőpor
* Olaj a sütéshez (kb 5 dl)
Elkészítése a túrófánknak
A túrót a tojásokkal, cukorral, vaníliáscukorral tegyük egy tálba, botmixerrel egyneműsítem, ezután hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet. Golflabda méretű golyókat formázok a masszából, majd bő olajban kisütöm őket.
Fontos, hogy ne serpenyőt válasszunk, hanem lehetőleg valamilyen kisebb nyeles lábas, így a kis túrófánkok kényelmesen úsznak majd az olajban, ennek köszönhetően fognak maguktól megfordulni és egyenletes barnával sülni.
Fontos továbbá, hogy ne legyen túl forró az olaj, hiszen csakúgy, mint a sima szalagos fánknál előfordulhat, hogy az aranybarna külső ellenére is nyers lesz belül.
Tehát az olaj maradjon mindig alacsony lángon. Az elkészült fánkokat csöpögtessük le, porcukorral, tejföllel vagy lekvárral találjuk.