A kertészkedés már-már művészetnek számító hobbi, aminek elsajátításához rögös út vezet, próbálkozásokkal és kudarcokkal kövezve. Ez a néhány trükk, amit a profi kertészek is alkalmaznak, segíthet, hogy könnyen elsajátítsd ezt a nemes hobbit.
1. A kávé, grapefruit, tojáshéj, tea és a sör elriasztja a csigákat, és a házatlan csigákat
Ha növényeid gyakran válnak a csigák vagy a házatlan ncsigák áldozatává, ezek az egyszerűen beszerezhető és környezetbarát cikkek segíthetnek rajtad. Peter Burks, a Potter & Rest kertészeti szakértője szerint a kávézacc is kiválóan alkalmas erre a célra.
2. A porrá tört tojáshéj remek kalciumforrás
Akárcsak az embereknek, a növényeknek is szükségük van kalciumra a növekedéshez, ami nem csak fontos része a növény fejlődésének, de csökkenti a növény megbetegedésének kockázatát is. Burks szerint a kalcium segít helyrehozni bizonyos megbetegedéseket, például az elhalt, barnás foltokat az almán, vagy a káposztagolyvát.
A kalcium-utámpótlást meg lehet oldani tojáshéjjal, de akár tejjel is. Jane Earthy tanácsadó szerint a pirított tojáshéjat legjobb még a kiültetés előtt használni, amíg a növény cserépben van. A cseréptalajt dúsíthatjuk még akár tejporral is.
3. A szódabikarbónától kevésbé lesz fanyar íze a paradicsomnak
Szintén Jane Earthy javaslata szerint a szódabikarbónától édesebb lesz a paradicsom, de csak kis mennyiségben; a túladagolás mérgezi a talajt.
4. A romlott almabortól nagyra nő a lilaakác
Ha nem akar kivirágozni a lilaakác, csak öntsünk egy kis romlott almabort a gyökerére. Barry Burrows, a Bartholomew Landscaping ügyvezető igazgatójának tippje bár szokatlannak hangzik, mégis eredményes.
5. A kávézacc, a fenyőtű és a gomba megváltoztatja a hortenzia színét
A hortenzia kiemelkedik a virágok közül, azon tulajdonsága miatt, hogy a talaj pH értékének függvényében szembetűnő módon változtatja színét. Savasabb talajban kék, lúgosabb talajban pedig rózsaszínű lesz. A komposzthoz adjunk fenyőtűt, hogy savasabb legyen, gombát pedig, hogy lúgosabb – javasolja Nicola Macnaughton, a The Bonnie Gardener bloggere. A kávézacc ezúttal is segítségünkre lehet, ha kék virágokat szeretnénk.
A kávé savas természetéből adódóan megváltoztatja a talaj pH értékét, és a használt mennyiségtől valamint a talaj eredeti pH értékétől függően változtatja a virág színét kékre. Ezt az okos kis trükköt nem csak a hortenziákhoz, hanem a rododendronokhoz és a kaméliákhoz is használhatjuk. A következő oldalon folytatom!