A kertészkedés már-már művészetnek számító hobbi, aminek elsajátításához rögös út vezet, próbálkozásokkal és kudarcokkal kövezve. Ez a néhány trükk, amit a profi kertészek is alkalmaznak, segíthet, hogy könnyen elsajátítsd ezt a nemes hobbit.
1. A kávé, grapefruit, tojáshéj, tea és a sör elriasztja a csigákat, és a házatlan csigákat
Ha növényeid gyakran válnak a csigák vagy a házatlan ncsigák áldozatává, ezek az egyszerűen beszerezhető és környezetbarát cikkek segíthetnek rajtad. Peter Burks, a Potter & Rest kertészeti szakértője szerint a kávézacc is kiválóan alkalmas erre a célra.
2. A porrá tört tojáshéj remek kalciumforrás
Akárcsak az embereknek, a növényeknek is szükségük van kalciumra a növekedéshez, ami nem csak fontos része a növény fejlődésének, de csökkenti a növény megbetegedésének kockázatát is. Burks szerint a kalcium segít helyrehozni bizonyos megbetegedéseket, például az elhalt, barnás foltokat az almán, vagy a káposztagolyvát.
A kalcium-utámpótlást meg lehet oldani tojáshéjjal, de akár tejjel is. Jane Earthy tanácsadó szerint a pirított tojáshéjat legjobb még a kiültetés előtt használni, amíg a növény cserépben van. A cseréptalajt dúsíthatjuk még akár tejporral is.
3. A szódabikarbónától kevésbé lesz fanyar íze a paradicsomnak
Szintén Jane Earthy javaslata szerint a szódabikarbónától édesebb lesz a paradicsom, de csak kis mennyiségben; a túladagolás mérgezi a talajt.
4. A romlott almabortól nagyra nő a lilaakác
Ha nem akar kivirágozni a lilaakác, csak öntsünk egy kis romlott almabort a gyökerére. Barry Burrows, a Bartholomew Landscaping ügyvezető igazgatójának tippje bár szokatlannak hangzik, mégis eredményes.
5. A kávézacc, a fenyőtű és a gomba megváltoztatja a hortenzia színét
A hortenzia kiemelkedik a virágok közül, azon tulajdonsága miatt, hogy a talaj pH értékének függvényében szembetűnő módon változtatja színét. Savasabb talajban kék, lúgosabb talajban pedig rózsaszínű lesz. A komposzthoz adjunk fenyőtűt, hogy savasabb legyen, gombát pedig, hogy lúgosabb – javasolja Nicola Macnaughton, a The Bonnie Gardener bloggere. A kávézacc ezúttal is segítségünkre lehet, ha kék virágokat szeretnénk.
A kávé savas természetéből adódóan megváltoztatja a talaj pH értékét, és a használt mennyiségtől valamint a talaj eredeti pH értékétől függően változtatja a virág színét kékre. Ezt az okos kis trükköt nem csak a hortenziákhoz, hanem a rododendronokhoz és a kaméliákhoz is használhatjuk. A következő oldalon folytatom!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.