Chia mag
A chia magot hasonlóan a lenmaghoz képest, ugyanúgy használhatjuk kötőanyagként, de akár pudingok sűrítésére vagy süteményekbe egyaránt. Bár a chia magból habot nem tudunk készíteni, mégis jó választás lehet a tojás helyettesítésére, ha gyors megoldásra van szükség és nincs otthon egyik fenti élelmiszer sem. A chia maggal 1 tojást a következőképpen tudsz helyettesíteni: 1 evőkanál chia maghoz adj hozzá 3 evőkanál vizet, keverd össze és hagyd állni egy pár percig. A magok felszívják a nedvességet, amelytől megdagadnak és nyálkás állagúvá válnak, így tökéletes tojás helyett.
Banán
A banánnal helyettesíthetjük talán a legegyszerűbben a tojást, hiszen nem kell még vizet sem hozzákeverni, sem áztatni. Egy banánnal 1-2 tojás is helyettesíthető, attól függően, hogy mekkora méretűre van szükségünk. A banánnal való helyettesítés azonban leginkább csak süteményekbe, pudingokba ajánlott, édes íze miatt. Nincs más dolgunk, mint egy banánt megfosztani a héjától és villával összetörni egy tálban teljesen pépessé. A pép jól használható kötőanyagként süteményekben tojás helyett.
Ha más a célunk vele
A tojást több főzési/sütési funkció miatt is alkalmazzuk. Például süteményekben legtöbbször térfogatnövelés céljából, tehát, hogy a piskótánk levegős legyen és megnőljön sütés közben. Fasírtokban, vagdaltakban a tojást inkább kötőanyagként használjuk, még a rántotthúsnál a panír része.
Az alábbiakban összeírtuk, mikor, mit javaslunk a tojás helyettesítésére, 1 db tojás esetén:
Térfogatnöveléskor
- 1 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál őrölt lenmag + 1,5 evőkanál víz
- 2 evőkanál sütőpor + 2 evőkanál víz + 1 evőkanál napraforgóolaj
Panírozáshoz
- 2 evőkanál keményítő + 4 evőkanál tej vagy növényi tej egy csipet sóval kikeverve
Kötőanyagként
- 1 evőkanál csicseriborsóliszt/zabpehelyliszt
- 1 evőkanál őrölt lenmag + 1,5 evőkanál víz
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz
Érdemes kísérletezni és kiválasztani a számunkra legjobb megoldást a tojás helyettesítésére, hiszen bármikor jól jöhet a hiánypótlás!