Mit használj tojás helyett a süteménybe, ha gyors megoldásra van szükséged és nem maradt otthon tojás vagy nem találtál a boltban? Segítünk mivel helyettesítheted a tojást!
Több megoldás is létezik
Valószínűleg nem is gondoltad, hogy mennyi féle megoldás létezik a tojás helyettesítésére. Persze, itt egyből azt gondolhatod, hogy biztosan valami tojásport fogunk ajánlani, viszont egyáltalán nem erről van szó! A tojás helyettesítésére csakis olyan alapanyagokat szedtünk össze, amelyek természetesek és valószínűleg, a Te konyhádban is akad közülük legalább az egyikből.
A tojás alapvetően egészséges és gyakran használjuk önmagában vagy süteményekben, rakottas ételekben, töltelékekben, illetve panírozásra. Tojás nélkül aligha sokan el sem tudnák képzelni az életüket. Most azonban lehet, hogy neked is jól jönnek az alábbi praktikák a tojás helyettesítésére, hiszen könnyedén előfordulhat, hogy kifogytál belőle otthon és nem szeretnél elmenni a boltba vagy éppen nem találsz. Azok pedig, akik a tojásra érzékenyek vagy ételallergiával küzdenek, nekik is jó segítség lesz cikkünk.
Csicseriborsó
Furcsa belegondolni, hogy a csicseriborsó valóban beválhat a tojás helyettesítésére. Meg fogsz lepődni, de még habot is tudunk belőle verni, akár csak tojásfehérjéből. A csicseriborsó manapság egyre népszerűbb, a hummusz egyik alapja, amelyet egyre többen készítenek el otthon. A csicseriborsóból lisztet is készítenek, amely az egyik legjobb tojáshelyettesítő lesz a konyhában. A lisztet vízzel kikeverve, beízesítve még omlettet is készíthető belőle. Habot verni pedig a főzővizéből vagy a konzervlevéből tudunk.
Lenmag
A lenmag ugyan olyan alapanyag, amelyet mindenki ismer, mégis ritkán tartunk belőle otthon. Pedig érdemes fogyasztani őrleményként, mivel remek tisztító és méregtelenítő hatása van. Amellett, hogy lisztként is megtalálhatjuk az élelmiszerboltok polcain, tojás helyettesítésére is használhatjuk! Tökéletesen használhatjuk kötőanyagként töltelékekben, fasírtban, vagdaltakban, de szintén tudunk habot is verni belőle. Ha kötőanyagként használnánk, 1 evőkanál őrölt lenmaghoz adjunk 1,5 evőkanál vizet, majd keverjük össze és hagyjuk kicsit állni a keveréket. Ezzel a keverékkel egy egész tojást tudunk akár helyettesíteni. Ha pedig habot vernénk belőle, hasonlóan a csicseriborsóhoz, a lenmaggal talán még jobban járunk, hiszen olcsóbb. Habot úgy készíthetünk belőle, ha egy bögre lenmagot kilencszeres mennyiségű vízben 45 percig főzünk, majd leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Így egy nyálkás, tojásfehérjéhez hasonló állagú levet kapunk, amelyet habverővel könnyedén habbá verhetünk.