Rengeteg helyen vehetsz hazai újhagymát
A pénteken kiadott elemzés összefoglalója szerint belföldi újhagymát egész évben kínálnak a Budapesti Nagybani Piacon, a kora tavaszi időszakban azonban a hazai felhozatal is bővül, így a legtöbb bolt kínálatából fokozatosan eltűnik a külföldi újhagyma. Magyarországon mintegy 130 hektáron termesztenek újhagymát, éves szinten 2 ezer tonna körül alakul a betakarított termésmennyiség - írták.
Magyar fejessaláta is jut a polcokra idén tavasszal
A korai hazai saláta általában februárban jelenik meg az áruházakban és onnan gyors felfutás következik április végéig. Magyarországon a fejessaláta betakarított termőterülete és a betakarított mennyiség folyamatosan csökkent az elmúlt években, mert egyre nehezebb gazdaságosan termeszteni.
A jövőben várhatóan tovább nő a római saláta népszerűsége a termelők körében, amely hűtőben tárolva két hétig is frissen tartható. Ma ennél még elterjedtebb a jégsaláta, melynek tömött feje sokkal tartósabb, mint a mindössze néhány napig eltartható fejes salátáé - tették hozzá.
Magyarországra november közepétől április közepéig érkezik import saláta, elsősorban Olaszországból, a teljes importált mennyiség ezer tonna körül alakul évente.
Hónapos retekből is érdemes hazait vásárolni
A hónapos retket hidegtűrése és rövid tenyészideje miatt sokan előveteményként ültetik. Magyarországon mintegy 100 hektáron hajtatnak retket, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében. A belföldi hónapos retek egész évben jelen van a Budapesti Nagybani Piac kínálatában. Az olaszországi hónapos retek a téli időszakban jellemző, a hazai felhozatal bővülésével általában kifut a kínálatból.
Miért jó hazai zöldséget venni?
A hazai zöldségek vásárlásának számos előnye van, mind az egyén, mind a környezet és a helyi gazdaság szempontjából. A helyben termesztett zöldségek általában frissebbek, mivel rövidebb az útjuk a termelőtől a fogyasztóig. A frissesség nem csak jobb ízt és textúrát jelent, hanem azt is, hogy több tápanyagot tartalmaznak, mivel a szüret után rövid időn belül kerülnek fogyasztásra. A helyi zöldségek vásárlásával hozzájárulsz a környezeti lábnyom csökkentéséhez és a globális felmelegedés elleni küzdelemhez is és még a helyi termelőket is támogatod.