Kiadtak egy listát, mégpedig az olasz élelmiszertermelők szövetsége által, amiben az olasz piacokon előforduló veszélyes élelmiszerek szerepelnek. Ezen a listán sajnálatos módon megtalálható a magyar baromfihús is.
November elején került nyilvánosságra az olasz élelmiszertermelők szövetsége által készített lista, amin a veszélyes élelmiszerek szerepelnek. Ez a lista nem pusztán fenyegetés, nem légből kapott teóriák alapján áll össze, hanem az Európai Unió minőségének ellenőrzéséért felelős európai szolgálatok által kibocsátott figyelmeztetések alapján készült. Sajnos a magyar baromfira is kiadták a figyelmeztetést, vagyis szerepel a listában, mégpedig szalmonellafertőzés kockázata miatt.
Az olasz élelmiszertermelők szövetsége által kiadott listában az egészségre legveszélyesebb termékek kaptak helyet, a sort a Spanyolországból, valamint Franciaországból származó halak vezetik, a túl magas higanytartalom, és az egészségre nagyon veszélyes anisakis fonálférgek jelenléte okán.
Az olasz élelmiszertermelők szövetsége szerint a legnagyobb kockázatot a külföldről behozott kardhal, illetve a makréla vásárlása jelenti. A listán szerepel még az Amerikai Egyesült Államokból és Törökországból érkező pisztácia, és az egyiptomi földimogyoró is, mindkettő a rákkeltő aflatoxinok magas tartalma miatt került a veszélyes élelmiszerek közé.
2019 eleje óta már 281 élelmiszer-figyelmeztetést bocsátottak ki az Európai Unió tagállamaiban, tehát átlagosan minden nap egyet. Ezek 44 százaléka az Európai uniós országokból származó termékekre vonatkoztak.
Ha az exportot nézzük, akkor a magyar baromfi a mezőgazdasági termékek között a második helyezésnél rosszabbat nem ért el az utóbbi évtizedekben, két alkalommal az élre került. Lényegesen felülmúlta a sertés-, és gabonaágazatot. A kiemelt exporttermékekből származó komoly eredmény a darabolt baromfin belül a kicsontozott termékek nagyjából 40 százalékos árbevétel-többlete. Az Európai Unión területén belül számos országba érkezik magyar baromfi, Svájc például tradicionális vevőnek számít.