Íme a komposztálható dolgok listája:
- gyümölcs- és zöldséghéjak és -maradékok
- rothadt gyümölcsök és zöldségek
- szobanövények nyesedéke
- kávézacc és papírszűrők
- tealevelek
- tojáshéj
- dióhéj (a dió belseje nem komposztálható, csak a héja)
- haj és szőr
- papír, kartonpapír és újságpapír apríték
- szalvéták, papírtörölközők és fel nem használt WC-papír
- fűnyesedék
- levelek
- virágok
- fűrészpor
- faforgács
Mit ne komposztálj:
Nem minden, a konyhából vagy az udvarról származó tárgyat szabad komposztálni. Egyes dolgok ugyanis vonzhatják a kártevőket és a rágcsálókat, míg mások káros vegyületeket tartalmaznak.
Íme azoknak a dolgoknak a listája, amelyeknek komposztálását kerüld:
- Háziállat-hulladék, például ürülék vagy alom: káros baktériumokat vagy parazitákat tartalmazhat.
- Húsból, halból és baromfiból származó csontok vagy maradékok: szagot árasztanak és vonzzák a kártevőket.
- Tejtermékek: szagot árasztanak és vonzzák a kártevőket.
- Fekete diófa levelei vagy gallyai: a növényekre mérgező vegyületet bocsát ki.
- Dióbél: a növényekre mérgező vegyületet bocsát ki.
- Szénhamu vagy faszén: olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek károsíthatják a növényeket.
- Nagyméretű fadarabok: hosszú időbe telhet, amíg lebomlanak.
- Zsír és étolaj: szagot áraszt és vonzza a kártevőket.
- Peszticidekkel kezelt fűnyesedék: elpusztíthatja a komposztálási folyamathoz szükséges mikroorganizmusokat.
- Kávékapszulák: a legtöbbjük műanyagot tartalmaz, és nem bomlik le természetes úton.
- Pékáru: vonzhatja a kártevőket és fokozhatja a káros baktériumok szaporodását.
- Beteg vagy rovarokkal fertőzött növények: betegségeket terjeszthetnek.
Hogyan kezdj el otthon komposztálni?
Íme egy lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás megkezdéséhez.
1. Hozd létre a komposztkupacot
A komposztálás első lépése annak meghatározása, hogy hol szeretnéd a komposztkupacot vagy a komposztgyűjtőt.
Próbálj meg olyan szabadtéri helyet választani, ahol részleges árnyék van, és bőséges vízelvezetéssel rendelkezik. Az is fontos, hogy olyan területet válassz, amely könnyen hozzáférhető, de távol van az állatoktól, beleértve a háziállatokat és a vadon élő állatokat is.
A halomnak legalább körülbelül 90 cm szélesnek és magasnak kell lennie, ami a legtöbb kertész számára kezelhető méret, és biztosítja, hogy meg tudja tartani a hőt a kupac. A komposztálási folyamat során hő keletkezik, ahogy a baktériumok lebontják a szerves anyagokat.
Alternatív megoldásként használhatsz komposztálót, ami egy olyan tartály, amelyet úgy terveztek, hogy megkönnyítse a komposztálandó anyagok forgatását és keverését.
Lapozz, hogy megtudd az otthoni komposztáláshoz szükséges további lépéseket!