Eljött a tél, a hűvös, borongós, havas idő. Ilyenkor nincs is jobb, mint otthon, betakarózva egy finom, meleg forralt bort szürcsölgetni. A maximális élvezetért mutatunk Nektek 3 szuper receptet, hogy változatosan elkészíthessétek ezt a finom italt.
Ezért is várjuk a telet
Nekem személy szerint a tavasz a legkedvesebb évszakom, mert akkor lehet látni a legjobban, hogy éled a természet, imádom az akkori színeket, vidámságot, mindig feltölt energiával. A tél talán a második helyet foglalja el az életemben (vetekedik azért a nyárral), ennek pedig az az oka, hogy nagyon sok szépet lehet látni ilyenkor. Az adventi időszakban minden ki van világítva, fel van díszítve, ha esik a hó, akkor pedig páratlan látványban lehet részünk.
Krampampuli, forralt bor, kinderpuncs, fűszeres teák – mind-mind hozzátartozik a télhez. Az utóbbi pár évben minden karácsonykor meglepem a családot valamelyik finomsággal, sosem okoznak csalódást, nézzük hát ezeket a szuper kis recepteket!
Kinderpuncs recept
Kezdjük a sort a gyerekek kedvencéről, ami nem más, mint a németek népszerű találmánya, a kinderpuncs (kinderpunsch). Ez az itóka valójában nem más, mint a forralt bor abszolút gyerekbarát variációja, tehát alkoholmentes. Válasszunk valamilyen gyümölcsteát alapanyagul, legjobban az erdei gyümölcsös illik a feladathoz, mivel ezek már önmagukban is szép, piros színt adnak az italnak. Tehát akkor nézzük, mire is lesz még szükségünk: egy liter gyümölcstea, fél liter 100 százalékos almalé, szegfűszeg (6-8), fahéjrúd (3-4), citrom leve (1-2), 4 narancs és kettő leve, 2 csomag vaníliás cukor. Azért írtam tól-ig a mennyiségeket, mert azért ezek variálhatók ízlés szerint.
Először is a teavizet forraljuk fel, majd 10-12 percig áztassuk benne a filtereket (1 liter vízhez érdemes legalább 5 filtert használni, hogy erőteljes gyümölcsízt kapjunk. Adjuk hozzá az almalevet, a két narancs levét, a citromlevet, és szeletelve tegyük bele a másik 4 narancsot is – fontos, hogy bio narancsot használjunk, ami garantáltan vegyszermentes, ha nem sikerül ilyet szereznünk, akkor ennek a 4 narancsnak is csak a levét használjuk!
Mehetnek bele a fűszerek is, és melegítsük együtt az italt 10-15 percig. Arra ügyeljünk, hogy ne forraljuk fel, mert különben keserűvé teheti az egészet a narancshéj. Kóstolgassuk közben, ha nem elég édes, cukrot tehetünk még bele. A végén szűrjük le, távolítsuk el a fűszereket, és már mehet is a poharakba. Most pedig jöjjenek a felnőttek kedvencei, a következő oldalon remek forralt bor recepteket mutatok nektek, és a krampampuli sem maradhat el, érdemes lapozni egyet!