A növények növényházi és szabadföldi termesztéséhez tápanyagok adagolása feltétlenül szükséges. Az optimális mennyiség kijuttatásával érjük el a gazdaságilag szükséges termés mennyiségét, minőségét és ezzel a termelés jövedelmezőségét. Szakszerű használat mellett a kijutatott teljes mennyiség harmonikusan beépül a növény szervezetébe, vagy belekerül a tápelemek természetes körforgásába.
A növények növényházi és szabadföldi termesztéséhez tápanyagok adagolása feltétlenül szükséges. Az optimális mennyiség kijuttatásával érjük el a gazdaságilag szükséges termés mennyiségét, minőségét és ezzel a termelés jövedelmezőségét. Szakszerű használat mellett a kijutatott teljes mennyiség harmonikusan beépül a növény szervezetébe, vagy belekerül a tápelemek természetes körforgásába.
A növények részére vízben oldható tápelemeket kell adagolnunk, mivel csak ezeket képes hasznosítani. A tápelemek származási helye közömbös, a gyökérszőrhöz kerülő Ca elemre nincs ráírva, hogy mészkőbányából (szervetlen trágya), vagy szarvasmarha ürülékéből (szerves trágya) származik. A Ca2+ ion jellemzőiben nincs különbség aszerint, hogy átment-e a tehén bendőjén, vagy 1 millió éve leülepedett a tenger fenekén.
A tápanyagok adagolásának előnyei
Tápanyagok kijuttatásával tudjuk leginkább befolyásolni a termés mennyiségét és minőségét, javítani a talaj természetes tápanyagszolgáltató képességét. A tápanyagok kijuttatásával optimálisan kihasználhatjuk a víz és a napsugárzás nyújtotta termesztési lehetőségeket. Tápanyagok kijuttatásával természetes körülmények között gyenge termőhelyi adottságú területeken is lehetővé válik a takarmányok, élelmiszerek termelése.
Lehetőség nyílik egyes termőhelyeken a szükséges mikroelemek a növények részére megfelelő mennyiségének adagolása (pl. humuszban gazdag láptalajok). A tápanyagokat a növény fejlődési állapotának megfelelő mennyiségben és arányban egyenletesen tudjuk adagolni a teljes növényállományban. A vizsgálatok vagy hiánytünetek alapján, levélen keresztül gyorsan pótolhatók a tápanyagok. A jól adagolt tápanyag ellenállóvá teszi a növényeket a kórokozók, kártevőkkel szemben.
A tápelemek vízben oldható formában történő adagolásával megtakarítjuk a talajban lejátszódó különböző lebomlási és átalakulási folyamatokat, melyek a hagyományos trágyázáskor lezajlanak. A bonyolult hasznosulási folyamatokat érdemben kevéssé tudjuk szabályozni (szabadföldön nincs mód pl. a hőmérséklet, kémhatás mesterséges változtatására), így a növények részére feltárt tápanyagok mennyisége és aránya nem mindig megfelelő.
Tápoldatozással mindig a növény fajtájának, fejlődési állapotának megfelelő mennyiségű és arányú tápanyagokat tudjuk biztosítani, figyelembe véve a külső körülményeket is. Lehetőség van napi szabályzásra, mikor az adott nap fény és hőmérsékleti viszonyainak megfelően változtatjuk a tápelemek mennyiségét és arányát, sőt adagolhatunk akár hűvösebb körülmények között könnyebben felvehető tápelem formát (ammónium ion helyett nitrát iont).