Mielőtt a talajbiológiai aktivitásáról esne szó, néhány gondolat a talajok kialakulásáról, a benne lejátszódó folyamatokról, s néhány megfogalmazás arról, hogy kinek mit jelent a „talaj” szó. A talajképződés során ható fizikai, kémiai és biológiai folyamatokat, az egyes folyamatok erősségét az adott helyre jellemző természeti tényezők határozzák meg. Ezeket a tényezőket összefoglalóan talajképző tényezőknek nevezzük. A talajképző tényezők hatására jöttek létre Földünk talajai, s a talajképződés során, valamint a kialakult talajokban különböző folyamatok játszódnak le napjainkban is.
Mielőtt a talajbiológiai aktivitásáról esne szó, néhány gondolat a talajok kialakulásáról, a benne lejátszódó folyamatokról, s néhány megfogalmazás arról, hogy kinek mit jelent a „talaj” szó. A talajképződés során ható fizikai, kémiai és biológiai folyamatokat, az egyes folyamatok erősségét az adott helyre jellemző természeti tényezők határozzák meg. Ezeket a tényezőket összefoglalóan talajképző tényezőknek nevezzük. A talajképző tényezők hatására jöttek létre Földünk talajai, s a talajképződés során, valamint a kialakult talajokban különböző folyamatok játszódnak le napjainkban is.
A talajképződés biológiai faktorai mindenkor egymással kölcsönhatásban vannak. Bizonyos növényzethez meghatározott mikroflóra és ehhez alkalmazkodó állatcsoportosulás is társul. Amennyiben valamilyen külső hatás miatt - amely lehet geológiai, vagy akár ember által okozott hatás is - megváltozik a természetes növénytakaró, megváltoznak a talajban lejátszódó folyamatok, s ezen keresztül a talaj tulajdonságai is. Gondolhatunk itt egy erdőirtásra különböző agrotechnikai beavatkozásokra, vagy esetleg egy vulkáni kitörésre is.
A „talaj” megfogalmazását a különböző tevékenységet végző kutatók, gyakorlati szakemberek kissé eltérő módon értelmezik. Néhány megfogalmazás a sok közül:
A növénytermesztő szerint a talaj a Föld legkülső szilárd burka, mely a növények termőhelyéül szolgál. Alapvető tulajdonsága a termőképessége, hogy a kellő időben és a szükséges mennyiségben képes ellátni a növényeket vízzel és tápanyaggal.
Mengel (1982)megfogalmazása szerint a talaj szilárd, folyékony és gázfázisból álló heterogén rendszer, mely lehetővé teszi a növényi, állati és mikrobiális életet a talajban és annak felszínén. A szervetlen és szerves részekből álló szilárd fázis főként tápanyagtároló, a folyadékfázist jelentő talajoldat a tápanyagok szállítója és a fiziko-kémiai, biológiai átalakulások közege; a gázcsere főként az O2 és N2 beáramlását, és a CO2 távozását jelenti.
Természettudományos meghatározás szerint a talaj olyan háromdimenziós test, vagy képződmény a földkéreg legfelső szintjén, mely az anyakőzet, klíma, relief (talajfelszín alakulása), élő szervezetek, emberi tevékenység és az időtényező kölcsönhatásának eredményeként keletkezett. Tulajdonságában és minőségében eltér a kőzettől, saját levegője, vize, és élővilága van, az élő és élettelen természet határterületét jeleníti meg.
A tudományággal foglalkozók szerint a talaj a szilárd földkéreg laza, termékeny takarója. Önálló természeti képződmény, mely a rajta élő magasabb rendű növényeket folyamatosan el tudja látni vízzel és tápanyagokkal. Különböző minőségű és méretű alkotórészekből álló, háromfázisú - szilárd, folyékony és légnemű -, heterogén, polidiszperz rendszer.
Az alkotórészek nagyobb részét élettelen, vagy abiotikus, kisebb hányadát pedig élő szervezetek, vagy biotikus faktorok alkotják. A talaj térfogatának mintegy 50-60%-át a szilárd részek, 40-50%-át a légnemű és folyékony fázis adja.
Élettelen vagy abiotikus komponensek:
-A szilárd alkotórészek: a szemcsék mérete a több mm-től a mikrométer alatti tartományig terjedhet (homok, por, agyag frakciók).
-A folyékony fázis, vagy talajoldat: a talajnedvességben szervetlen és szerves vegyületek és gázok vannak feloldva.
-A talajlevegő: mennyisége a mikrobiológiai tevékenység, egyes kémiai és biokémiai reakciók szabályozása szempontjából jelentős.
Élő szervezetek, vagy biotikus faktorok: a makro-és mikroszkópikus élőlények, melyek a talajalkotórészek keverésében, a szerves anyagok átalakításában játszanak döntő szerepet, majd elpusztulásuk után a talaj szerves anyagát gazdagítják.
A talajba kerülő szerves maradványok átalakulása bonyolult lebontó és építő, vagy szintetizáló mikrobiális folyamatok eredménye, s az ezekhez kapcsolódó biokémiai reakciók következménye. Itt két folyamatot kell megemlíteni. Az egyik folyamat a mineralizáció, vagy ásványosodás, amikor a szerves kötésben lévő elemek felszabadulása ásványi formákká a heterotróf mikroflóra segítségével történik. A szerves vegyületeket energiaforrásként használja a mikroflóra s a vegyületek egy részét teljesen elbontja, más részét pedig kisebb-nagyobb mértékben módosítja. Jól szellőzött talajban mineralizáció során felvehető makro- és mikrotápanyagok, míg oxigénmentes körülmények között különböző aminok, egyszerű szerves savak, toxikus gázok is képződhetnek. A másik folyamat a humifikáció, mely a legfontosabb szintetizáló reakciók összessége. Míg a könnyen bontható szerves anyagok optimális feltételek között gyorsan mineralizálódnak, addig a nehezen bontható vegyületek jelentős része polimerizálódva és nitrogén tartalmú anyagokkal összekapcsolódva nagy molekulájú, sötétszínű, viszonylag stabil új vegyületekké, humuszanyagokká alakulnak. A talajba jutó, humifikálódó szerves anyagok közé elsősorban a növényi maradványok, az istállótrágya, az állati bomlástermékek és a mikrobiális biomassza tartoznak. A humifikációban sem elhanyagolható a mikroorganizmusok, a talajban élő élőlények szerepe, melyek a bomlástermékek egy részét újra testükbe építik, átalakítják és visszajuttatják a szervetlen körforgalomba.
Növénytermesztési szempontból a talajok minőségének egyik legjelentősebb jellemzője a talajtermékenység, (BOCZ, 1992). A talaj természetes termékenysége azt jelenti, hogy a környezeti feltételek (éghajlat, éves csapadékmennyiség, stb.), a talaj fizikai és kémiai tulajdonságai, adottságai milyen potenciális termékenységet biztosítanak a termesztett növények számára. A talaj termékenysége semmiképpen sem vonatkoztatható el a benne zajló biológiai és biokémiai folyamatoktól sem, így a termékenység másik természetes faktora a talaj biológiai élete. A talajbiológiai folyamatokat a külső tényezők ugyanúgy befolyásolják, mint a fizikai és kémiai folyamatokat. A biológiai élet döntően a gyökérzónában, a talaj humuszos rétegében zajlik, így a humuszos réteg mélysége, a humusz minősége a talajbiológiai folyamatokat alapvetően befolyásolja, meghatározza. A talaj állandóan változó, dinamikus folyamatok színtere, s elválaszthatatlan egységet képez nemcsak a benne, de a rajta élő magasabbrendű szervezetekkel is. A talaj termőképessége tehát nagymértékben függ a talajban élő szervezetekkel, azok számával, életműködésével, azaz a talaj biológiai aktivitásával. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a talajbiológiai aktivitás legfontosabb megnyilvánulása a talaj termőképessége, melyben igen jelentős szerep jut a talajban élő mikroorganizmusuk élettevékenységének.
A talajbiológiai aktivitás mérésének számos módszere ismeretes. A talajbaktériumok és a mikroszkopikus gombaszám közvetlen meghatározása mellett a CO2-termelés mérése, (melyet korábban a talaj biológiai aktivitásának mérésére a legkiválóbb módszernek tartották) a tesztzacskókba helyezett cellulóz, és fehérjetartalmú anyagok bontásának nyomon követése, az utóbbi időben előtérbe került enzimaktivitás-mérések, a biomassza termelésre vonatkozó meghatározások, hogy csak néhány vizsgálatot említsünk.
A mezőgazdaságban alkalmazott agrotechnikai tényezők nagymértékben befolyásolják a talajtulajdonságokat, így hatással vannak a talajok biológiai aktivitására is.
A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Talajtani Tanszékén több évtizede folynak talajbiológiai, mikrobiológiai kutatások, amelyekkel a különböző agrotechnikai tényezők hatását vizsgáljuk a talajokban lezajló mikrobiológiai folyamatokra, a talaj biológiai aktivitásra. Az egyik ilyen kutatási terület a team-munkában végzett kísérlet, melyben jelenleg is részt veszünk. A talajművelési és talajjavítási tartamkísérlet a Tiszántúlon, a Debreceni Egyetem KarcagiKutató Intézetének telephelyén, réti csernozjom talajon került beállításra 1997-ben. A kutatás legfőbb célkitűzése az volt, hogy a talajt védő konzerváló talajművelési mód- és talajhasznosítási rendszer mennyire alkalmas az alföldi szántóföldi talajok degradációs folyamatainak megállítására. A többtényezős talajművelési, talajjavítási kísérletben két művelési mód, kétféle mésztartalmú javítóanyag, valamint javítóanyag nélküli kezelés került összehasonlításra véletlen blokk elrendezésben, hat ismétlésben. Az ismétlések fele négyévenkénti mélylazításban részesült.
A hagyományos forgatásos művelési mód esetében évenként egyszeri szántást, a konzerváló művelési módnál szántás nélküli direktvetést alkalmaznak. A kétféle javítóanyag a cukorgyári mésziszap és a mészkőpor volt. A kísérlethez a Tanszék kutatóiként 1998-ban kapcsolódtunk, és azóta végzünk talajbiológiai vizsgálatokat.
A vizsgálatok során arra kerestük a választ, hogy a művelési módok és a talajjavító anyagok hatása mellett a négyévenkénti mélylazítás milyen hatással van a talaj biológiai aktivitására a talaj 0-20 és 20-40 cm-es talajrétegeiben különböző növénykultúrák esetében. Ennek érdekében vizsgáltuk a talaj összes csiraszámát, a fontosabb fiziológiai csoportba tartozó baktériumok mennyiségét, néhány fontos talajenzim aktivitását, valamint a CO2-termelést.
Összességében megállapíthatjuk, hogy öt vizsgálati év átlagában a biológiai aktivitás a talajt védő konzerváló művelési mód kezeléseiben nem csökkent, a talajjavító anyagok pozitív hatása a talaj biológiai aktivitására mindkét művelési mód esetében kifejezetten tapasztalható.
Kutatásaink felhívják a figyelmet arra, hogy a különböző vizsgálatok - talajfizikai, talajkémiai, vagy terméseredményekre vonatkozó és jövedelmezőségi számítások mellett a talajbiológiai vizsgálatok azok, melyek megközelítő választ tudnak adni a talajban lejátszódó folyamatokra. Bármilyen agrotechnikai beavatkozás érzékenyen érinti a talaj biológiai aktivitását, így a különböző ideig alkalmazott és eltérő művelési módok, vagy talajjavítás hatásai is befolyásolják a talajéletet. A talajban élő mikroorganizmusok számában bekövetkező változások, valamint az enzimaktivitások mérési eredményei biztosan jelzik, hogy milyen körülmények kedvezőek a talajban, és azt is, hogy hol van a talajok tűrőképessége.
Itt lenne fontos megemlíteni az Európa Tanács 1995. évi ajánlásai alapján a talaj „Ökológiai funkcióit”, melyet a következőképpen foglalhatunk össze.
- Raktározó, pufferoló (tompító), szűrő és átalakító rendszer. A hő, a víz és a növényi tápanyagok raktározója. Megakadályozza, vagy jelentősen csökkenti a szennyezőanyagok szétterjedését, mivel bizonyos határig képes megkötni és átalakítani a szennyezőanyagokat.
- Az élővilág sokféle egyedének és populációjának élőhelye, így a biológiaisokféleség, vagy biodiverzitás fenntartásának nélkülözhetetlen eleme.
A talaj emberi tevékenységhez fűződő legfontosabb funkciói:
- Fizikai közeg funkció (építési telek, ipari, szociális létesítmények, közlekedési utak, stb. helyéül szolgál),
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.