Amikor a növénytermesztésről beszélünk, sokan csak az ültetési és gondozási fázisra gondolnak, pedig azt, hogy mikor (és hogyan) szüreteli le az ember munkája gyümölcsét (vagy éppen zöldségét) éppen olyan fontos témakör. Míg sok növényt akár egyszerre is elültethetsz a kertben vagy egy növénytartóban, optimális szüretelési időszakaik akár hetekkel, vagy hónapokkal is eltérhetnek egymástól. Az alábbiakban 15 népszerű zöldséget sorolunk fel a kertből, és megnézzük, hogy mikor, illetve hogyan érdemes szüretelni őket!
Tipp: Nem árt valahol vezetni, hogy kerted mely ágyásaiba miket ültettél, és hogy pontosan melyik nap. Ez már önmagában rengeteget segíthet abban, hogy a legérettebb állapotukban szüretelhesd le terméseiket! Tedd félre a magok csomagolását is, mert gyakran azon is rajta van, hogy mennyit kell várnod a szüretig!
Szüretelés – Répa
Mikor: hacsak nem miniatűr gömbölyű répákat termesztesz, a legtöbb fajtának nagyjából két hónapra van szüksége, hogy teljesen megérjen. Mindenképpen vess egy pillantást a magok csomagolására, hogy tudd, mekkora egy érett répa vastagsága. Ha félárnyékban tartod őket, a répáknak több időre van szükségük.
Hogyan: a répákat általában simán ki lehet húzni a talajból. Ne hagyj egyetlen darabot sem az ágyásban, még akkor sem ha nem tudnád mire felhasználni, mert ha télen a talajba fagynak, akkor sokkal nehezebb lesz később kiszedni őket onnan!
Szüretelés – Saláta
Mikor: amikor a levelek elérik a kívánt méretet (általában 10 centi hosszúságban). A bébisaláták levelei igazi ínyencségnek számítanak. Ha huzamosabb ideig forróság telepszik kertedre, akkor ne várj sokáig, mert sok salátafélében ilyenkor hamar beindul a felmagzás.
Hogyan: a leveles salátáknak a külső leveleit kell leszedni, és befelé haladni. A fejes saláták termését egyben kell levágni a növény tövéről – ezek általában 2-3 termést hoznak.
Szüretelés – Fodros kel
Mikor: a fodros (vagy leveles) kel akkor számít érettnek, amikor levelei már elég nagyok egy bőséges szüreteléshez (durván 25 centisek).
Hogyan: először a kinti leveleket szüreteld le – a kel folyamatosan tovább nő majd, és újabb szüretelhető leveleket növeszt. Sok kelféle jól tűri a hideget, és át lehet őket teleltetni.
Szüretelés – Burgonya
Mikor: a burgonyákat általában akkor kell szüretelni, amikor a növények sárgulni kezdenek. Óvatosan áss fel egy kis részt a szár közelében, és „matass” egy kicsit a talajban, érett burgonyák után kutatva.
Hogyan: ez attól függ majd, hogy hogyan termeszted a burgonyákat. Ha kis dombokon, vagy emelt ágyásokban tartod őket, akkor ezeket fel kell ásnod. Ha növénytartókat, vagy zsákokat használsz, akkor simán csak borítsd ki őket, vagy kis is húzhatod gyökerestől az egészet belőlük. Bármit is csinálsz, légy óvatos, nehogy megsértsd a terméseket (a növény többi része nem számít), mert a sérült burgonyák gyorsan megromolhatnak. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet!