így készíts isteni finom lekvárt szőlőből, ezt mindneképpen ki kell próbálnod

Szőlőlekvár házilag: Egyszerű recept az őszi ízek megőrzéséhez

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Frissítve: 2024.09.22
Frissítette: KZs
hirdetes

A szőlő az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb gyümölcsünk, de sokan nem is gondolják, hogy lekvár is készülhet belőle. Éppen ezért most egy olyan receptet mutatok nektek, amit érdemes kipróbálnotok minél hamarabb!  Nincs is jobb módja az őszi szőlőszezon ízeinek megőrzésére, mint egy házilag készült szőlőlekvár, ami nemcsak finom, de garantáltan feldobja a reggeliket és desszerteket is!

Szőlőlekvár készítésének menete

Miért fogyasszunk szőlőt? – A szőlőlekvár előnyei

A szőlő értékes anyagok tárháza, nem véletlenül nevezik latinul vitisnek. A gyümölcs neve ugyanis a vita, azaz az élet szóból származik. A szőlőbogyó 80 százaléka víz, energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) mindössze közepes mértékű. Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savanyúságát.

A szőlőnek és így a szőlőlekvárnak is remek hatása van az idegrendszerre, azonban vértisztító és izomregeneráló tápláléknak is kiváló. Jó hatással vannak a daganatos betegségek, és a vese-, illetve a hólyagkő megelőzésében.  

hirdetes

Az almához hasonlóan kiválóan alkalmas a vérszegénység kezelésére, de a gyulladásos megbetegedésekre is lehet alkalmazni. Mivel a szőlő káliumot is tartalmaz, ezért segíti a sejtek megújulását, valamint a megfelelő szívműködést is. A szőlőben található C-, E- és B-vitamin pedig befolyásolják az immunrendszer és az anyagcsere működését is.

 

Szőlőlekvár recept

Hozzávalók:
1 kg szőlő
50 dkg cukor. 

Elkészítés:
szemezzük le a szőlőt, a rothadó, beteg szemeket dobjuk ki. Egy edénybe összekeverjük a szőlőt és a cukrot, majd elkezdjük főzni, egészen addig, amíg el kezd elválni a héja. Ekkor átpasszírozzuk egy szűrőn, így a héja és a magok nem fognak belekerülni a lekvárba.

Ezután ismét tegyük fel főzni, várjuk meg, amíg be nem sűrűsödik, ekkor tegyük be fertőtlenített befőttes üvegekbe. Tehettek bele egy kis tartósítószert, illetve használhattok befőzőt is, ha szeretnétek, hogy sűrűbb legyen. Lehet kevesebb cukrot is használni, ez a szájíztől függ. Készülhet egyfajta szőlőből, de ha többféle van, az sem baj, nyugodtan össze lehet főzni mindenféle fajtát! 

Szőlőlekvár készítése házilag almával

Az alma remek kiegészítője lehet a szőlőlekvárnak, mivel természetes pektintartalmának köszönhetően segít sűríteni a lekvárt, anélkül, hogy túl sok cukrot kellene hozzáadni. Az édes alma különösen jól passzol a szőlő enyhe savanykás ízéhez, így harmonikus, gazdag ízvilágot eredményez. Ezen kívül az alma textúrája is kellemesebb állagot ad a lekvárnak. Egyszerűen hámozd meg és vágd kockákra az almát, majd a szőlővel együtt főzd, hogy az ízek jól összeérjenek.

Szőlőlekvár fehér szőlőből vagy vörös szőlőből

A szőlőlekvár elkészíthető mind fehér, mind vörös szőlőből, és mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A fehér szőlőből készült lekvár világosabb, édesebb és frissebb ízvilágot kínál, amely remekül illik a reggeli kenyérre vagy palacsintába. Ezzel szemben a vörös szőlőből készült lekvár mélyebb, karakteresebb ízű, és gazdagabb antioxidáns-tartalommal rendelkezik, különösen a rezveratrol miatt, amely a vörös szőlő héjában található. Mindkét változat kiváló, és ízlés szerint választhatod ki, melyik passzol jobban az ízlésedhez vagy az adott ételhez.

Szőlőlekvár cukor nélkül

A szőlőlekvár cukor nélkül is elkészíthető azok számára, akik csökkenteni szeretnék cukorbevitelüket, vagy egészségtudatosabban szeretnének étkezni. A szőlő természetes édessége önmagában is elég lehet egy finom lekvárhoz, különösen, ha érettebb, édesebb fajtát választasz. Ha szeretnéd, hogy sűrűbb legyen a lekvár, használhatsz természetes édesítőket, mint a stevia vagy eritrit, illetve pektint vagy almát adhatunk hozzá sűrítőként. Így egészségesebb, de ugyanolyan ízletes lekvárt készíthetsz.

Szőlőlekvár mag nélkül

A szőlőlekvár akkor lesz igazán selymes és kellemes állagú, ha a magokat eltávolítjuk. Ehhez a szőlőt először főzd puhára, majd passzírozd át egy finom szitán vagy gyümölcsprésen, hogy a magok ne kerüljenek bele a lekvárba. A mag nélküli változat könnyebben kenhető, és sokak számára élvezetesebb, különösen, ha sima, homogén textúrát szeretnél elérni. Ráadásul így a lekvár lágyabb, és jobban érvényesül a szőlő édes íze.

Reméljük, hogy ezek a szőlőlekvár variációk inspirálnak arra, hogy kipróbálj valami újat, és az ősz ízeit üvegekbe zárva még sokáig élvezhesd!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

mechanikus víztelenítés

a nedves anyagokból, így a nagy víztartalmú takarmányokból a felesleges víznek mechanikus... Tovább

korrózióvédelem

mindazoknak az eljárásoknak az összessége, amelyekkel az atmoszferikus környezet, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Nemesítés, biotechnológia