A szőlő az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb gyümölcsünk, de sokan nem is gondolják, hogy lekvár is készülhet belőle. Éppen ezért most egy olyan receptet mutatok nektek, amit érdemes kipróbálnotok minél hamarabb! Nincs is jobb módja az őszi szőlőszezon ízeinek megőrzésére, mint egy házilag készült szőlőlekvár, ami nemcsak finom, de garantáltan feldobja a reggeliket és desszerteket is!
Miért fogyasszunk szőlőt? – A szőlőlekvár előnyei
A szőlő értékes anyagok tárháza, nem véletlenül nevezik latinul vitisnek. A gyümölcs neve ugyanis a vita, azaz az élet szóból származik. A szőlőbogyó 80 százaléka víz, energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) mindössze közepes mértékű. Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savanyúságát.
A szőlőnek és így a szőlőlekvárnak is remek hatása van az idegrendszerre, azonban vértisztító és izomregeneráló tápláléknak is kiváló. Jó hatással vannak a daganatos betegségek, és a vese-, illetve a hólyagkő megelőzésében.
Az almához hasonlóan kiválóan alkalmas a vérszegénység kezelésére, de a gyulladásos megbetegedésekre is lehet alkalmazni. Mivel a szőlő káliumot is tartalmaz, ezért segíti a sejtek megújulását, valamint a megfelelő szívműködést is. A szőlőben található C-, E- és B-vitamin pedig befolyásolják az immunrendszer és az anyagcsere működését is.
Szőlőlekvár recept
Hozzávalók:
1 kg szőlő
50 dkg cukor.
Elkészítés:
szemezzük le a szőlőt, a rothadó, beteg szemeket dobjuk ki. Egy edénybe összekeverjük a szőlőt és a cukrot, majd elkezdjük főzni, egészen addig, amíg el kezd elválni a héja. Ekkor átpasszírozzuk egy szűrőn, így a héja és a magok nem fognak belekerülni a lekvárba.
Ezután ismét tegyük fel főzni, várjuk meg, amíg be nem sűrűsödik, ekkor tegyük be fertőtlenített befőttes üvegekbe. Tehettek bele egy kis tartósítószert, illetve használhattok befőzőt is, ha szeretnétek, hogy sűrűbb legyen. Lehet kevesebb cukrot is használni, ez a szájíztől függ. Készülhet egyfajta szőlőből, de ha többféle van, az sem baj, nyugodtan össze lehet főzni mindenféle fajtát!
Szőlőlekvár készítése házilag almával
Az alma remek kiegészítője lehet a szőlőlekvárnak, mivel természetes pektintartalmának köszönhetően segít sűríteni a lekvárt, anélkül, hogy túl sok cukrot kellene hozzáadni. Az édes alma különösen jól passzol a szőlő enyhe savanykás ízéhez, így harmonikus, gazdag ízvilágot eredményez. Ezen kívül az alma textúrája is kellemesebb állagot ad a lekvárnak. Egyszerűen hámozd meg és vágd kockákra az almát, majd a szőlővel együtt főzd, hogy az ízek jól összeérjenek.
Szőlőlekvár fehér szőlőből vagy vörös szőlőből
A szőlőlekvár elkészíthető mind fehér, mind vörös szőlőből, és mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A fehér szőlőből készült lekvár világosabb, édesebb és frissebb ízvilágot kínál, amely remekül illik a reggeli kenyérre vagy palacsintába. Ezzel szemben a vörös szőlőből készült lekvár mélyebb, karakteresebb ízű, és gazdagabb antioxidáns-tartalommal rendelkezik, különösen a rezveratrol miatt, amely a vörös szőlő héjában található. Mindkét változat kiváló, és ízlés szerint választhatod ki, melyik passzol jobban az ízlésedhez vagy az adott ételhez.
Szőlőlekvár cukor nélkül
A szőlőlekvár cukor nélkül is elkészíthető azok számára, akik csökkenteni szeretnék cukorbevitelüket, vagy egészségtudatosabban szeretnének étkezni. A szőlő természetes édessége önmagában is elég lehet egy finom lekvárhoz, különösen, ha érettebb, édesebb fajtát választasz. Ha szeretnéd, hogy sűrűbb legyen a lekvár, használhatsz természetes édesítőket, mint a stevia vagy eritrit, illetve pektint vagy almát adhatunk hozzá sűrítőként. Így egészségesebb, de ugyanolyan ízletes lekvárt készíthetsz.
Szőlőlekvár mag nélkül
A szőlőlekvár akkor lesz igazán selymes és kellemes állagú, ha a magokat eltávolítjuk. Ehhez a szőlőt először főzd puhára, majd passzírozd át egy finom szitán vagy gyümölcsprésen, hogy a magok ne kerüljenek bele a lekvárba. A mag nélküli változat könnyebben kenhető, és sokak számára élvezetesebb, különösen, ha sima, homogén textúrát szeretnél elérni. Ráadásul így a lekvár lágyabb, és jobban érvényesül a szőlő édes íze.
Reméljük, hogy ezek a szőlőlekvár variációk inspirálnak arra, hogy kipróbálj valami újat, és az ősz ízeit üvegekbe zárva még sokáig élvezhesd!