Ha szőlőtermesztéssel foglalkozol, akkor tudod, hogy a metszés nem csak egy sima tevékenység; ez valójában egy kulcsfontosságú lépés, ami meghatározza a szőlőd egészségét és a termés minőségét. De miért is olyan fontos ez, és hogyan csináld jól? Ebben a cikkben elmagyarázzuk a metszés alapjait, és bemutatjuk, hogyan segíthet ez a folyamat abban, hogy jobb szőlőt nevelj az ohioi Kertészeti és Növénytudományi Tanszék docenseinek tippjeivel.
Mikor kell metszeni a szőlőt?
A szőlőtermesztők gyakran találkoznak azzal a kihívással, hogy nehezen tudják eldönteni, pontosan mikor és mit kell metszeniük. A helyes metszési technika alkalmazása kulcsfontosságú a szőlőtőkék potenciáljának maximális kihasználásához, amely magában foglalja a kiváló minőségű szőlőtermés előállítását, az egészséges tőkeszerkezet kialakítását, a napfény optimális elérését a lombozatban, a következő év termőrészeinek előmozdítását, valamint a kártevők és betegségek okozta problémák minimalizálását.
A metszés sikerének titka abban rejlik, hogy megértsük, hogyan válasszunk ki megfelelő minőségű termőhajtásokat a vágáshoz.
A nyári és őszi időszakban a zöld hajtások elkezdenek megkeményedni, kialakítva egy vörösesbarna színű peridermát (külső kéregréteget). Az egészséges hajtások ebben az időszakban a teljes hosszukban megkeményednek, míg a fagytól zölden maradt részek (általában a csúcsokon) elpusztulnak.
A metszés révén csökkenthető a terméketlen ágak mennyisége, és évente megteremthető a gyümölcsök termelése és a növény általános vegetatív növekedése közötti ideális egyensúly. A metszés befejeztével fontos, hogy a megmaradt termőhajtásokat egyenletesen eloszlassuk a tőkén, biztosítva ezzel a rácson a szőlő számára kijelölt teljes terület optimális kihasználását.
Hogyan kell metszeni a szőlőt az első év után?
Az első év a szőlő életében kulcsfontosságú: távolíts el minden gyümölcsöt és felesleges oldalhajtást, hogy a növény a növekedésre összpontosíthasson. A szőlő gyorsan fog nőni, ha megtisztítod az oldalhajtásoktól. Karózd fel és kösd meg a szőlőt, hogy az új hajtások egyenesen nőjenek. A leveleket hagyd a törzsen, mivel ezek táplálják a növényt, de az oldalhajtásokat eltávolítani kell. A felső drótnál lévő oldalhajtásokat meghagyhatod, amik vízszintesen fognak nőni és ezekből alakulnak ki később az új kordonok. Az első év végén, ha a hajtások elérnek a támogató drótig, csippentsd le őket. A keményfás metszés ebben az évben minimális, de egy kis metszéssel elősegítheted a szőlő helyes formáját a következő évre.
Szőlő metszése a 2. év után: február végén vagy március elején
A második évben a célod az, hogy támogasd a szőlőd további növekedését és fejlődését. Kezdésként minden gyümölcsöt és a törzs mentén kinövő oldalhajtásokat eltávolítva ösztönözd a növényt, hogy a főnövekedési területekre koncentráljon. Amennyiben a szőlőd az első év végére még nem érte el a várt méretet vagy formát, biztosítsd, hogy az új hajtások szépen lefedjék és benépesítsék a pergola vagy rács kívánt részeit.
Ha az oldalhajtások elérték a megfelelő magasságot a felső vezetéken, csippentsd meg a végeiket. Ez arra ösztönzi a növényt, hogy a kordon, azaz a szőlő állandó főágai mentén fejlessze a másodlagos hajtásokat, amelyek a jövő évi termőrészek alapját képezik.
Téli metszéskor, általában február végén vagy március elején, egyszerűsítsd a folyamatot: minden egyéves hajtást vágj le úgy, hogy vagy 3-5 rövid ágacska (csomó) maradjon rajtuk, amik később gyümölcsöt hoznak, vagy hagyj egyetlen ágacskát (csomót) a hajtáson, ami új hajtások növekedését serkenti a következő évben.
Ezeknek a megmaradt hajtásoknak ceruzanagyságúnak kell lenniük, biztosítva ezzel a szőlő megfelelő fejlődését a következő szezonban.
A harmadik év után így metszd meg a szőlődet
A harmadik év a szőlő első termőéve. Ebben az időszakban, február végén és március elején végezz el egy alvó metszést, ahol az egyéves hajtásokat három-, négy-, vagy ötcsomós sarkantyúkká kell visszametszeni. Ezeket a sarkantyúkat egyenletesen oszd el a kordon mentén.
A termőrügyek számának kiszámításához mérjük meg és számoljuk ki a levágott egyéves fa súlyát. Egy egyszerű szabály alapján az első kiló fa után 30 rügyet, minden további kiló után pedig 10-10 rügyet hagyjunk meg. Tehát, ha 3 kiló fa került levágásra, összesen 50 rügyet kell a szőlőn tartani.
Szőlő metszése: az első három év a legfontosabb
A sikeres szőlőtermesztés titka a gondos metszés, különösen az első pár évben.
Fontos, hogy helyesen formázzuk és metszük a szőlőt, hogy egészséges és erős maradjon, képes legyen jó minőségű gyümölcsöt termelni. Minden évben metszeni kell, hogy megőrizzük a növény növekedése és gyümölcstermelése közötti egyensúlyt.
Ha egy évben túl sok gyümölcs terem, az a következő évben problémákat okozhat, mint gyenge termés vagy a növény károsodása. Ha kevés gyümölcs terem, akkor a növény sok levelet és hajtást növeszthet, ami sem ideális. A lényeg, hogy kövessük a helyes metszési útmutatókat, hogy a szőlőnk egészséges legyen és bőven teremjen, így hosszú távon élvezhetjük a szőlőtermesztés gyümölcseit.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.