A szőlőket már évezredek óta termeszti az emberiség, és már az ősi civilizációk is előszeretettel fogyasztották őket nyersen vagy éppen bor formájában. A szőlőknek számos típusa létezik: a közismert zöld és fekete mellett vörös, rózsaszín és sárga fajtákat is megkülönböztetünk, és ezek között vannak magos és mag nélküli változatok is. A szőlőknek meglepően sok jótékony hatása van, és a következőkben ezekből gyűjtöttünk össze egy kisebb fürtre valót!
A szőlő jótékony hatásai - Tele vannak tápanyagokkal
A szőlők számos fontos tápanyagot tartalmaznak. Egy bögrényi (nagyjából 151 gramm) szőlőben 104 kalória, 27,3 g szénhidrát, 1,1 g fehérje, 0,2 g zsír, 1,4 g rost, C-vitamin (27% RDA), K-vitamin (28% RDA), tiamin (7% RDA), riboflavin (6% RDA), B6-vitamin (6% RDA), kálium (8% RDA), réz (10% RDA) és mangán (5% RDA) található.
A szőlő jótékony hatásai - Csökkenthetik a vérnyomást
Egy bögre (151 gramm) szőlőben 288 mg kálium található, ami a napi ajánlott tápanyagbevitel (RDA) 6%-át teszi ki. A kálium nélkülözhetetlen a megfelelő vérnyomásszint megőrzéséhez. A káliumhiányról megállapították, hogy magas vérnyomáshoz, szívbetegséghez és agyvérzéshez vezethet. Egy több mint 12 ezer felnőttel végzett kutatás kimutatta, hogy azok, akik több káliumot fogyasztanak, mint nátriumot, kisebb eséllyel halnak bele szívbetegségekbe, mint azok, akik kevesebb káliumot visznek be a szervezetükbe.
A szőlő jótékony hatásai - A növényi vegyületek segíthetnek védekezni a rák bizonyos formái ellen
Az előbb említett rezveratrolt kiemelten vizsgálták a rák elleni védelem szempontjából. Megállapították róla, hogy gyulladáscsökkentő hatása van, antioxidánsként hat, és gátolja a rákos sejtek növekedését és terjedését a szervezetben.
A szőlők rák ellen nyújtott védelme azonban meglehet, hogy a benne található tápanyagok különleges kombinációjának köszönhető. A rezveratrolon kívül kvercetint, antociánokat és katechinokat is tartalmaznak, amelyek mind fokozzák a rák elleni védelmet. Egy kémcsövekkel végzett kísérletben a szőlőkivonatokról is kimutatták, hogy képesek gátolni az emberi vastagbélrák-sejtek növekedését és terjedését.
Egy 30 tesztalannyal, 50 év felettiek körében végzett kísérlet kimutatta, hogy két héten keresztül napi 450 gramm szőlő elfogyasztásával csökkenthető a vastagbélrák veszélye. Más tanulmányok eredményei arra engednek következtetni, hogy a szőlőkivonatok a mellrák-sejtek növekedését és terjedését is képesek gátolni. A következő oldalon folytatom!