Mindannyiónknak nélkülözhetetlen szívünk egészsége, így próbálunk is mindent megtenni azért, hogy fenntartsunk szervezetünk tökéletes állapotát. Nem elég betartanunk az évenkénti vérvételeket és egyéb vizsgálatokat, hanem fontos odafigyelnünk a táplálkozásunkra is.
Íme néhány egészséges tápálék, ami mellet jó lesz a vérvételed (ha Miskolcon jársz vérvételre, a Népkert Klinikát ajánlom) eredménye.
Spenót
A spenót megfelelő hatást gyakorol szervezetünkre. Megfelelő klorofill forrás, sok A-vitamint, különböző B vitaminokat-, C-, továbbá K-vitamint hordozhat magában, de sok benne a vas, kalcium, és a magnézium. Ezen kívül található még benne mangán, folsav, kálium, szelén, valamint foszfor. A spenót rendkívül releváns élelmi rost-forrás, nagyszerű tisztító, valamint méregtelenítő hatást gyakorol a szervezetre, továbbá az emésztésre.
Legalább 70%-os étcsokoládé
Ez a finomság csökkenti a koleszterinszintet, ezen kívül a szívbetegség kockázatát. A kakaótartalmú ételeket fogyasztó idős állampolgárok körében lényegesen kevesebb az érrendszeri betegségben szenvedők köre. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkentheti más jelentős súlyú betegségek, mint példának okáért tüdőbetegség, esetleg rák kialakulásának kockázatát. Védi a bőrt az UV sugárzástól, növeli a bőrszövetekben a véráramlást, valamint fokozza a bőr hidratálódását. Kedvező hatást gyakorol az agy vérellátására is.
Sárgarépa
Az egész évben beszerezhető sárgarépa felhasználása ajánlott immunerősítő kúrákban, egyes szakértők szerint még egy-két daganatos betegség ellen is védelmet nyújthat. Kifejezetten releváns szerepet kap a szív-, ezen kívül keringési rendszer betegségeinek diétájában. Már napi 5 deka sárgarépa is fedezi a szervezetünk béta-karotin-szükségletét. Vizsgálatok szerint napi két adag sárgarépa felhasználása egy-két héten belül nagymértékben, mintegy 10 százalékkal csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A hüvelyesek
A hüvelyesek, így a bab is egészséges, rostban, magnéziumban, kalciumban, ezen kívül B-vitaminokban gazdag, tápláló élelmiszer. Sokoldalúan elkészíthetők, továbbá még a rák megelőzésében is hatékonynak találták a kutatók. Próbáld ki a vega chilisbabot, a chili sin carnét, amelybe még egy kis antioxidánsban gazdag étcsoki is kerül!
Spárga
A spárga kiválóan feltölti vitaminnal, valamint ásványi anyaggal a szervezetünket, hívhatjuk akár egy természetes multivitaminnak is. Elsődlegesen A-, C-vitaminban, vasban, cinkben, valamint káliumban bővelkedik, de E-vitamin, folsav, kalcium, továbbá szelén tartalma is kimagasló a különféle spárga típusoknak.
A spárgában rendkívül magas a K-vitamin-tartalom, ami véralvadásgátló, javítja a csontok egészségét, ezen kívül csökkenti a csonttörés kockázatát. Továbbá K-vitamin nélkül a cellulák nem képesek megfelelőképpen növekedni. Ez a vitamin elengedhetetlen a fehérjék beépüléséhez, következésképpen a cellula életében is lényeges szerepet játszik. Ha mindez nem lenne elég meggyőző, a spárga magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően megakadályozza, hogy az ún. szabadgyökök károsítsák a sejtjeinket, így a rákos betegek részére is jótékony hatással bír.
Halak
Egy 1998-ban végzett vizsgálat szerint azok között, akik heti egyszer, esetleg többször ettek tengeri halat, 52%-kal kisebb volt a szívhalál előfordulása, mint a havonként egyszer fogyasztók körében. A hal megfelelő kiindulópontja a zsírban oldódó vitaminoknak, elsődlegesen az A-, ezen kívül D-vitaminnak. Ezek támogatásával szervezetünk képes semlegesíteni a szabadgyököket (vagyis az élettani folyamatok során keletkező, illetve külső forrásból a testbe jutott, érfalat károsító, valamint rákos betegségeket előidéző anyagokat), ezen kívül növelni a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. A vízben oldódó vitaminok közül a B1-, ezen kívül B2-vitamin fedezhető fel a halban nagyobb mennyiségben, az ásványi anyagok tekintetében pedig vas-, szelén-, cink-, ezen kívül jódtartalma jelentős. Az ómega-3 zsírsavak között van, amelyik befolyásolja az agy, valamint a szem fejlődését is.
Bogyós gyümölcsök
A flavonoidok olyan festékanyagok, amelyeket a növények termelnek védekezésül a kórokozókkal, a káros externális hatásokkal, továbbá a sugárzással szemben. Nagyon hasznosak az emberi szervezet részére is, mert erősítik az ellenállóképességet. Fogyasztásuk védelmet nyújthat a vírusos, ezen kívül bakteriális fertőzések, a szívbetegségek, továbbá a gyulladások ellen is. Antioxidáns hatású például a C-vitamin, amiből az áfonyában igen sok van, valamint a cink, amivel különösen az eper büszkélkedhet. A béta-karotin rákmegelőző hatása mellett kiemelten védi a bőrt, ezért érdemes sok ribizlit enned, mert igen magas a karotinoid-tartalma.