A szilva évszázadok óta méltán népszerű gyümölcs a konyhákban, és számtalan finomságot készíthetünk belőle. Az érett szilvák zamatos ízével és kellemesen édes-savanykás aromájával könnyedén hódítják meg a ízlelőbimbóinkat. Ahogy az idő múlik, a hagyományos receptek új életre kelnek, és együtt örökítjük meg a családi tradíciókat. Ebben a cikkben bemutatom nagymamám legfinomabb szilvás receptjeit, amelyek időtlen ízekkel és emlékekkel ajándékoznak meg bennünket.
Régimódi szilvalekvár
A szilvalekvár a legklasszikusabb és legelterjedtebb módja annak, hogy megőrizzük a szilvák ízét a tél folyamán. Nagymamám titka a megfelelő érettségű szilvák kiválasztása és a lassú, gondos főzés. A sűrű, aranyló szilvalekvár nemcsak kenyérre kenve, de süteményekben, palacsintán és még reggeli joghurtban is remekül megállja a helyét.
Hozzávalók:
• Körülbelül 1,5 kg érett szilva
• 600-800 g kristálycukor (ízlés szerint állítható)
• 1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
1. Mossuk meg alaposan a szilvákat, vágjuk ketté és távolítsuk el a magokat.
2. A magokat tálalható mennyiségű vízben forraljuk fel, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Ezzel a vízzel később hígíthatjuk a lekvárt, ha szükséges.
3. A kivágott és kimagozott szilvákat tegyük egy nagy fazékba.
4. Adjuk hozzá a cukrot a szilvákhoz, majd keverjük össze. Hagyjuk állni 1-2 órán át, hogy a cukor jól átitassa a gyümölcsöt.
5. Miután a cukor elkezd feloldódni és a szilvák kissé levet engednek, kezdjük el főzni közepes lángon. Időnként kevergessük, hogy ne égjen le az alja.
6. Amikor a szilvák szépen szétfőttek, és a lekvár sűrűsödni kezd, adjuk hozzá a citrom reszelt héját és levét. Ez a citrom frissességet és kellemes savanykás ízt ad a lekvárnak.
7. Főzzük további 15-20 percig, vagy amíg a lekvár megfelelő sűrűségű nem lesz. A megfelelő sűrűségű teszteléséhez cseppentsünk egy kis lekvárt egy hideg tányérra. Ha a lekvár megszilárdul és nem folyik szét, akkor készen van.
8. Amikor a lekvár elkészült, távolítsuk el a fazékból, és töltsük sterilizált üvegekbe. Zárjuk le a tetejüket szorosan.
9. A lekvárokat tegyük egy nagy lábasba, és fedjük be vízzel. Forraljuk fel, majd főzzük további 10-15 percig, hogy a üvegek is sterilizálódjanak.
10. Vegyük ki a lekvárokat a vízből, és hagyjuk őket teljesen kihűlni a tűző napon vagy szellős helyen.
11. Amikor a lekvár teljesen kihűlt, ellenőrizzük megfelelő címkézéssel, majd tároljuk hűvös, sötét helyen.
Tepsis szilvás lepény
Egy másik különleges recept, amelyet nagymamám generációk óta készít, a tepsis szilvás lepény. Ezt a szaftos, gyümölcsös sütőt különleges tésztával öntik le, majd a sütés során a szilvák édessége és a tészta ropogós textúrája tökéletes harmóniát alkotnak.
Tészta:
• 250 g liszt
• 125 g vaj vagy margarin
• 2 evőkanál cukor
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 csipet só
• 1 tojás
• 2 evőkanál tejföl
Töltelék:
• Körülbelül 500 g érett szilva
• 2 evőkanál cukor (ízlés szerint állítható)
• 1 teáskanál fahéj (opcionális)
Elkészítés:
1. Először készítsük el a tésztát. A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót egy tálban keverjük össze.
2. Add hozzá a hideg vajat vagy margarint, majd morzsoljuk össze az ujjainkkal vagy egy villa segítségével, amíg morzsalékos állagú lesz.
3. Külön edényben keverjük össze a tojást és a tejfölt. Öntsük a nedves összetevőket a száraz keverékhez, majd gyúrjuk össze egy lágy tésztává. Ne gyúrjuk túl, csak amíg összeáll.
4. Tekercseljük be a tésztát műanyag fóliába vagy celofánba, majd tegyük hűtőbe legalább 30 percre, hogy pihenjen és hűljön.
5. Közben készítsük elő a szilvákat. Mossuk meg, vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat, majd vágjuk vékony szeletekre.
6. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (vagy 160°C-ra, ha légkeveréses sütőt használunk).
7. Készítsünk ki egy tepsit (kb. 20x30 cm) sütőpapírral vagy vajazással.
8. Vegyük ki a hűtőből a pihentetett tésztát, és nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra a tepsinél valamivel nagyobb méretűre. Helyezzük a tészta a tepsibe, és nyomkodjuk bele az aljára és a széleire.
9. Szórjuk meg a tészta alját egyenletesen a cukorral (és a fahéjjal, ha használunk).
10. Rendezzük el a vékony szilvaszeleteket egyenletesen a tészta tetején.
11. Tegyük a tepsit a előmelegített sütőbe, és süsük kb. 25-30 percig, vagy amíg a tészta aranybarna lesz és a szilvák szépen összeszottyannak.
12. Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
13. Vágjuk fel kockákra vagy téglalapokra, majd tálaljuk.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.