A szilva évszázadok óta méltán népszerű gyümölcs a konyhákban, és számtalan finomságot készíthetünk belőle. Az érett szilvák zamatos ízével és kellemesen édes-savanykás aromájával könnyedén hódítják meg a ízlelőbimbóinkat. Ahogy az idő múlik, a hagyományos receptek új életre kelnek, és együtt örökítjük meg a családi tradíciókat. Ebben a cikkben bemutatom nagymamám legfinomabb szilvás receptjeit, amelyek időtlen ízekkel és emlékekkel ajándékoznak meg bennünket.
Régimódi szilvalekvár
A szilvalekvár a legklasszikusabb és legelterjedtebb módja annak, hogy megőrizzük a szilvák ízét a tél folyamán. Nagymamám titka a megfelelő érettségű szilvák kiválasztása és a lassú, gondos főzés. A sűrű, aranyló szilvalekvár nemcsak kenyérre kenve, de süteményekben, palacsintán és még reggeli joghurtban is remekül megállja a helyét.
Hozzávalók:
• Körülbelül 1,5 kg érett szilva
• 600-800 g kristálycukor (ízlés szerint állítható)
• 1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
1. Mossuk meg alaposan a szilvákat, vágjuk ketté és távolítsuk el a magokat.
2. A magokat tálalható mennyiségű vízben forraljuk fel, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Ezzel a vízzel később hígíthatjuk a lekvárt, ha szükséges.
3. A kivágott és kimagozott szilvákat tegyük egy nagy fazékba.
4. Adjuk hozzá a cukrot a szilvákhoz, majd keverjük össze. Hagyjuk állni 1-2 órán át, hogy a cukor jól átitassa a gyümölcsöt.
5. Miután a cukor elkezd feloldódni és a szilvák kissé levet engednek, kezdjük el főzni közepes lángon. Időnként kevergessük, hogy ne égjen le az alja.
6. Amikor a szilvák szépen szétfőttek, és a lekvár sűrűsödni kezd, adjuk hozzá a citrom reszelt héját és levét. Ez a citrom frissességet és kellemes savanykás ízt ad a lekvárnak.
7. Főzzük további 15-20 percig, vagy amíg a lekvár megfelelő sűrűségű nem lesz. A megfelelő sűrűségű teszteléséhez cseppentsünk egy kis lekvárt egy hideg tányérra. Ha a lekvár megszilárdul és nem folyik szét, akkor készen van.
9. A lekvárokat tegyük egy nagy lábasba, és fedjük be vízzel. Forraljuk fel, majd főzzük további 10-15 percig, hogy a üvegek is sterilizálódjanak.
10. Vegyük ki a lekvárokat a vízből, és hagyjuk őket teljesen kihűlni a tűző napon vagy szellős helyen.
11. Amikor a lekvár teljesen kihűlt, ellenőrizzük megfelelő címkézéssel, majd tároljuk hűvös, sötét helyen.
Tepsis szilvás lepény
Egy másik különleges recept, amelyet nagymamám generációk óta készít, a tepsis szilvás lepény. Ezt a szaftos, gyümölcsös sütőt különleges tésztával öntik le, majd a sütés során a szilvák édessége és a tészta ropogós textúrája tökéletes harmóniát alkotnak.
Tészta:
• 250 g liszt
• 125 g vaj vagy margarin
• 2 evőkanál cukor
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 csipet só
• 1 tojás
• 2 evőkanál tejföl
Töltelék:
• Körülbelül 500 g érett szilva
• 2 evőkanál cukor (ízlés szerint állítható)
• 1 teáskanál fahéj (opcionális)
Elkészítés:
1. Először készítsük el a tésztát. A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót egy tálban keverjük össze.
2. Add hozzá a hideg vajat vagy margarint, majd morzsoljuk össze az ujjainkkal vagy egy villa segítségével, amíg morzsalékos állagú lesz.
3. Külön edényben keverjük össze a tojást és a tejfölt. Öntsük a nedves összetevőket a száraz keverékhez, majd gyúrjuk össze egy lágy tésztává. Ne gyúrjuk túl, csak amíg összeáll.
4. Tekercseljük be a tésztát műanyag fóliába vagy celofánba, majd tegyük hűtőbe legalább 30 percre, hogy pihenjen és hűljön.
5. Közben készítsük elő a szilvákat. Mossuk meg, vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat, majd vágjuk vékony szeletekre.
6. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (vagy 160°C-ra, ha légkeveréses sütőt használunk).
7. Készítsünk ki egy tepsit (kb. 20x30 cm) sütőpapírral vagy vajazással.
8. Vegyük ki a hűtőből a pihentetett tésztát, és nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra a tepsinél valamivel nagyobb méretűre. Helyezzük a tészta a tepsibe, és nyomkodjuk bele az aljára és a széleire.
9. Szórjuk meg a tészta alját egyenletesen a cukorral (és a fahéjjal, ha használunk).
10. Rendezzük el a vékony szilvaszeleteket egyenletesen a tészta tetején.
11. Tegyük a tepsit a előmelegített sütőbe, és süsük kb. 25-30 percig, vagy amíg a tészta aranybarna lesz és a szilvák szépen összeszottyannak.
12. Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
13. Vágjuk fel kockákra vagy téglalapokra, majd tálaljuk.